Recenzija knjige: Male laži

Recenzija knjige: Male laži

Pročitali smo bestseler New York Timesa po kojem je snimljena i popularna serija u kojoj glume Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley, Male laži. Našu recenziju knjige Male laži pročitajte u članku.

Autor: Liane Moriarty
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2018.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Djeca stvaraju prijateljstva u svim razinama školovanja kao i njihovi roditelji međusobno, koji su svaki dan s njima u školskim obavezama. U nastajanju prijateljstava nastaju i rivalstva. Predškolska dob to najviše ističe kod mama koje žele da njihovo dijete bude najbolje u svemu od malih nogu. „Slučajnost“ koja je dovela tri ponosne mame u isto vrijeme na isto mjesto (ispred škole u Pirriwee) zapečatit će njihovo prijateljstvo bez obzira na njihove različitosti u karakterima. Školsko zlostavljanje, laž, odnosi između supružnika i njih između djece, odnos između prijateljica, život nakon rastave, nasilje, traume, pa da ne bude dosadno – možda i smrt, teme su koje nas vode ovom knjigom i ne puštaju nas da je ostavimo za kasnije.

Recenzija knjige: Male laži

Autoričina knjiga „Ljubav i hipnoza“ koju sam pročitala prije četiri godine za mene je bila i posljednja iz njezinog pera, ili sam barem tako mislila. U ruke su mi došle Male laži i sa skepsom sam krenula s upoznavanjem likova i događaja. Drago mi je što sam u ovom slučaju pogriješila.

Iako je stil prpošan, „američki“, ponekad i pretjeran, navikne se čovjek i kreće luda zabava. Likovi su dobro okarakterizirani pa sam se mogla zamisliti kao dio tog društva i odabrati sebi najdražu prijateljicu među svim predškolskim mamama. Prepoznala sam je u sličnom smislu za humor, u borbi za pravdu i želju da mjesto kojem smo okruženi bude lijepo mjesto za život. Madeline i ja bismo „kliknule“ odmah! Šalu na stranu, svi likovi nose svoje probleme najbolje što mogu i s obzirom na težinu istih, jako se dobro s njima snalaze.

Način pripovijedanja mi je bio simpatičan. Prikaz likova od strane druge osobe više je subjektivan i na taj način pridonosi razumijevanju i jedne i druge strane. Kroz cijelu knjigu se prostiru komentari raznih suučesnika koji s nama dijele svoje viđenje određenih osoba i događaja što me jako podsjetilo na društvo u kojem živim. Svi su uvijek najpametniji za druge, znaju što je za druge bolje od njih samih i iako nisu ni bili ni vidjeli ono o čemu se govori baš su oni najbolji za davanje komentara.

Recenzija knjige: Male laži

Gdje god da živimo susrećemo se s navedenim temama u knjizi što nam daje puno osobniju poveznicu i s time nam je tekst duhovitiji, ali ujedno i teži. Drago mi je da se govori o svakodnevnim životnim situacijama koje potiču na razmišljanje, ali mi je i drago što cijela priča ima i par neočekivanih obrata što joj daje napet i u jednu ruku trilerski štih. Ovo je knjiga koju preporučam jer je predviđena za zabavu u kojoj su upakirani pravi problemi koje ne bismo trebali zanemarivati.

Big Little Lies (2017.-) je serija snimana po knjizi kojom žare i pale poznate Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley. Za sada ima prvu i drugu sezonu. Svi ju hvale i nestrpljivo čekaju nove epizode, pa mislim da je sada i meni vrijeme da se posvetim gledanju i guštanju u istoj.

„Tuđi problemi uvijek su djelovali tako savladivi, a tuđa djeca tako mnogo poslušnija…“

„… u svijetu je postojala prava bol i baš u ovom trenutku ljudi su prolazili kroz nezamislive grozote i na to nisi mogao biti posve imun, ali si morao biti imun u određenoj mjeri, jer kako bi inače mogao živjeti kad si pukom srećom dobio život u raju?“

Ocjena: 08/10

Similar Posts