I dok je A Christmas Carol materijal koji se uvijek može isponova obrađivati, to ne znači da je Andy Serkis (Black Panther) odmah bio oduševljen idejom da glumi Ghost of Christmas Past u novoj adaptaciji, ovog puta u obliku mini-serije, koja dolazi na FX u prosincu.

“Treba li nam zaista još jedna?” Serkis se prisjeća kako je upitao, pogotovo zato što je odrastao voleći verziju iz 1951. godine u kojoj je glumio Alastair Sim kao bezdušni jadnik Ebenezer Scrooge. “Ali ovo je najčudesniji komad. Osjećao se vrlo suvremeno i svježe.”

I malo mlađi: Za razliku od prošlih iteracija u kojima su Scroogea igrali prilično neprivlačni muškarci, u ovoj verziji je zvijezda Guy Pearce, 52 godine, u ulozi dostojnoj prezira, a kojeg na Badnjak posjećuje višestruki duhovi. “Ono što sam ja htio od Ebenezera Scroogea, da nije takav kakav je i kako se ponaša, bi bio atraktivan muškarac,” scenarist Steven Knight (Peaky Blinders) kaže o svojoj viziji. “Nisam ga htio prikazati kao njegovu dušu, jer mu je duša prilično bijedna. Ali izvana, on je ok. Htio sam da se gledatelji zapitaju, ‘Zašto je ova osoba takva?'”

Pearceu će se u A Christmas Carol mini-seriji pridružiti The Favouriteov Joe Alwyn kao Scroogeov siromašni pomoćnik Bob Cratchit; This Is Englandov Stephen Graham kao bijednikov mrtvi poslovni partner, Jacob Marley; Peaky Blindersova Charlotte Riley kao Scroogeova sestra Lottie; i Pennyworthov Jason Flemyng kao Ghost of Christmas Future (zamijenio je Rutgera Hauera, koji je umro 19. srpnja).

I dok je uvijek bilo nekog jezivog aspekta u Charles Dickensovom klasiku, ova verzija bi mogla biti još drastičnija po tom pitanju. “Steven pokušava biti vjeran originalu, ali ide dublje i istražuje prošlost koju je Scrooge iskusio, do razine koja će publici možda učiniti neugodnijom nego što je bila dok su gledali [prijašnje verzije] A Christmas Carol.”

U nastavku pogledajte prve slike iz serije A Christmas Carol, zahvaljujući Entertainment Weekly.