U biblioteku PULS ovaj mjesec je stigla Lastavičja kula, 6. nastavak svjetski popularne Sage o vješcu. Knjige iz Sage o vješcu nadahnule su stvaranje jedne od najboljih video igara u zadnja dva desetljeća, a prema njima je snimljena i najgledanija originalna Netflixova serija za 2019. godinu, “The Witcher”. Ova epska fantastična saga prati Geralta, vješca i spretnog ratnika, u njegovim nastojanjima da svijetu donese pravdu i mir te ispuni vlastitu sudbinu.

O autoru:
Andrzej Sapkowski je rođen u poljskom gradu Lodzu 21. lipnja 1948. godine. Tamo je upisao sveučilište na fakultet vanjske trgovine. Nakon diplomiranja, Sapkovsky je radio više od 20 godina na svojoj specijalnosti. Ubraja se među pet najtiražnijih poljskih autora. Pisac vrlo nerado govori o sebi i svom osobnom životu. Poznato je samo da govori nekoliko jezika, a njegovi omiljeni pisci su Hemingway i Bulgakov. Govoreći o Sapkowskom, nemoguće je ne spomenuti njegovu slavnu franšizu – “Sagu o reinevanju”. Ona govori o Hussite ratovima i povijesti Europe u srednjem vijeku. U ljeto 2016. godine Sapkowski je dobio nagradu Svjetska fantazija za svoja književna postignuća u ovom žanru.

Mi vam donosimo kronološki cijelu sagu od prvog dijela, uz mogućnost klikom na naslov, ako želite doznati više preko naših osvrta. Jer, da! Mi smo ih sve već pročitali i recenzirali i jedva čekamo dalje!!

Popularna Witcher saga se nastavlja jer je stigao 6. nastavak - Lastavičja kula

Sadržaj:

1. Posljednja želja – Andrzej Sapkowski
Geralt iz Rivije, lukavoi mutant programiran da očuva moralnu i biološku ravnotežu svijeta koji se nalazi pred početkom vladavine zla. Geralt je vještac, majstor mača i čarolije, plaćenik gonjen vlastitom sudbinom. U vremenima rata svih protiv svih, Geralta sustiže sudbina pa se na svojem putu susreće se s pjesnikom i zabavljačem, Maslačkom, koji postaje njegov vjerni prijatelj te moćnom čarobnicom Yennefer, koja ga natjera da zaželi svoju posljednju želju koja će promijeniti sve…
“Posljednja želja” prva je od sedam knjiga “Sage o vješcu”, koju čine dvije zbirke pripovjedaka i pet romana. Ova fantastična epska saga je postala bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom svijeta, a čitatelje je osvojila kompleksnim likovima, bićima iz slavenske mitologije, britkim humorom i često sirovim prikazom života.

2. Mač sudbine – Andrzej Sapkowski
Geralt iz Rivije, rođen kao običan dječak, nije upoznao svoje prave roditelje jer je odaslan u Kaer Morhen, mjesto u kojem su se stvarali vješci. On je sada ono što su od njega napravili i to iskorištava na najbolji način. Lovac je na razna čudovišta i spodobe koje teroriziraju svijet. Ova zbirka od šest pripovjedaka nas vodi u priobalje te upoznajemo i morske nemani s kojima se mora sukobiti. Društvo mu ovaj put radi stihoklepac Maslačak, a upoznajemo i zanosnu Yennefer, Essi i ostale zanimljive individue.

3. Vilenjačka krv – Andrzej Sapkowski
Prva dva dijela Sage o Vješcu, pisana u obliku kratkih priča, nastavljaju se s trećim nastavkom u obliku romana. Gerald je i dalje u dobrom društvu trubadura Maslačka, djevojčice Ciri, vilenjaka, patuljaka, raznoraznih čudovišta i strašnih stvorenja. Nesvakidašnji junaci u središtu posvađanih kraljevstava snalaze se najbolje što mogu i brane svoje porijeklo i nasljeđe. Problemi glavnog lika i njegovih kompanjona smješteni su u izmišljeni svijet, ali problemi su vrlo suvremeni.

4. Vrijeme prezira – Andrzej Sapkowski
Vrijeme prezira, četvrti je dio sage o Vješcu, ali drugi roman koji se skladno nastavlja na prethodni. Već dobro poznatoj ekipi: Maslačku, Yennefer, Ciri i Geraltu u svijetu u kojem vladaju raznorazni čarobnjaci i ljudska kraljevstva preživljavanje postaje sve teže. U sklad koji je vladao godinama dolazi razdor i nagovještaj rata. Rat najvećih mogućih razmjera iznjedrit će mnogobrojne žrtve u svim redovima, ali i takozvane Štakore. „Elita“ raspuštenih vojnika, seljaci koji su ostali bez kuća i obitelji, zlostavljane djevojke, zastranjeni mladići u kojima je ostao samo prijezir, rat će biti prilika za iskaliti mržnju prema svima. Ubijanje, krađa, nasilje, uništavanje sve pred sobom s pokušajem da se dobije rat, garantira akciju kroz cijelu knjigu.

5. Vatreno krštenje – Andrzej Sapkowski
Bijesni rat u cijelom svijetu, Geralt Vještac iz Rivije teško je povrijeđen, čarobnjački sabor prisilno je prekinut, ali ipak nije sve tako crno. Čarobnice su se odlučile ujediniti i zaustaviti ratovanje, dale su se u potragu za Ciri jer ona kao Dijete sudbine može ujediniti snage svjetla koje će biti jače od nad snagama mraka. U istoj potrazi je naravno i Vještac sa svojom lojalnom ekipom. Gdje su i zašto i kako im je u njihovim novim izazovima, pronađite u Vatrenom krštenju u petom dijelu sage o Vješcu.

Popularna Witcher saga se nastavlja jer je stigao 6. nastavak - Lastavičja kula

6. Lastavičja kula – Andrzej Sapkowski
U Lastavičjoj kuli svijet je progutan žestokim ratom, a dijete sudbine, princeza Cirilla, ozlijeđena je i nestala. Geralt neće odustati dok ne pronađe djevojku, no vodi utrku s okrutnim plaćenicima cara tame koji su joj za petama. Pitanje vremena je tko će ju pronaći prvi, a djevojci nije preostalo ništa drugo, nego da pobjegne na jedino mjesto koje je spremno čeka, u Lastavičju kulu…

“Poput složene čarobne formule, i roman Sapkowskoga savršena je mješavina fantasyja, intelektualne raspre i trpkog humora. Za svaku preporuku!” – Time

Zadnji naslov možete pronaći po cijeni od 129 kn u svim knjižarama te na www.shop.egmont.hr, kao i sve prijašnje naslove.