Novi stari Pavličićev roman i priča inspirirana istinitim događajima

Novi stari Pavličićev roman i priča inspirirana istinitim događajima

U svibnju u biblioteku Puls, nakladnika Egmont, stižu dva romana, igrom slučaja oba inspirirana prirodnim katastrofama. “Svetica zaštitnica trudnih djevojaka” – Ursula Hegi: priča je to o snazi žena i njihovoj međusobnoj podršci, inspiriran dvama razornim poplavama koje su zajedno odnijele oko 30 000 života. Drugi je zaboravljeni roman kojeg je aktualizirao zagrebački potres poznatog hrvatskog pisca Pavla Pavličića “Rupa na nebu” jednog od najplodonosnjih hrvatskih autora. Više o svakom romanu potražite u članku.

Svetica zaštitnica trudnih djevojaka – Ursula Hegi

O AUTORICI:
Ursula Hegi autorica je trinaest knjiga, među kojima su i Stones from the River, Children and Fire, Floating in My Mother’s Palm i Tearing the Silence, i dobitnica više od trideset stipendija i nagrada. Predaje u MFA programu kreativnog pisanja Sveučilišta Stony Brook i živi na Long Islandu s obitelji.

O KNJIZI:
U siječnju 1326. godine veliki plimni val Sjevernog mora potopio je obale Velike Britanije, Njemačke, Danske i odnio živote 25 000 ljudi. Taj je povijesni događaj dobio ime ”Veliki potop ljudi”. Nakon gotovo 300 godina, 1634. godine, u olujnoj poplavi na obalama Danske i Njemačke živote je izgubilo 6000 ljudi, a poplava je zauvijek razdvojila veliki njemački otok Strand u više manjih. Jedan od tih otoka, Nordstrand, dvjesto godina kasnije, u ljeto 1878. godine, zapljusnuo je još jedan razorni plimni val. Ovog puta, taj je val fiktivan, a događaji uslijedili nakon njega čine radnju romana ”Svetica zaštitnica trudnih djevojaka”, svjetski poznate autorice Ursule Hegi.

Novi stari Pavličićev roman i priča inspirirana istinitim događajima


U trenutku plimnog vala, na plaži su tri majke: Lotte, kojoj je more uzelo troje djece; Sabine, cirkuska švelja sa svojom odraslom kćeri; i Tilli, i sama još djevojčica, koja će kasnije tog dana roditi kćer u domu za trudne djevojke Sveta Margareta. Nakon tragedije, Lottin suprug bježi s cirkusom, a ona gubi volju brinuti se o njihovu preživjelom sinu. Njezinu ulogu preuzima Tilli, koja se s dječačićem zbližava na način na koji joj nije bilo dopušteno zbližiti se sa svojim djetetom, koje joj je oduzeto odmah nakon poroda. Sabine, koja se teškom mukom brine za sigurnost svoje odrasle kćeri djetinjeg uma, razvija komplicirano prijateljstvo s Lottom. Ali, krhki trio majki biva ugrožen kad Lotte i njezin suprug smisle opasan plan za ponovno sjedinjenje sa svojom obitelji, a Tilli i Sabine moraju naći način da ih vrate u stvarnost.

Puna ljepote, ali i boli, priča Ursule Hegi sjajno je svjedočanstvo o načinima na koji žene podržavaju jedna drugu u krajnje neočekivanim okolnostima.

Vrsta izdanja: beletristika
ISBN: 9789531321198
Broj stranica: 261
Format: 135x205mm
Uvez: meki

Pavao Pavličić – Rupa na nebu

O AUTORU:
Pavao Pavličić je do sada napisao preko 100 knjiga, a mnoge od njih već su ušle u obaveznu školsku lektiru, dok je serija romana o istražitelju Baniću postala jedna od najčitanijih serija knjiga hrvatske književnosti. No, u svom velikom opusu ima i nekoliko naslova koji su izašli prerano i čija snaga i važnost u tom trenutku nisu bili dovoljno prepoznati. „Rupa na nebu“ jedan je od tih romana koji će u novom duhu vremena publika čitati na posve drugačiji način nego u vrijeme kad je roman bio objavljen.

O KNJIZI:
Kada je 1992. godine Pavao Pavličić objavio roman Rupa na nebu, priča o zagrebačkom rasjedu možda i nije bila toliko zanimljiva kao danas. U to doba čitatelje su više zanimale priče o promjeni političkog sustava, osnivanju stranaka, prevrtljivosti ljudi i tajnim hodnicima ispod zagrebačkog Gornjeg grada, koji su važni za Pavličićevu napetu priču, no o njima se i danas vrlo malo zna.

Novi stari Pavličićev roman i priča inspirirana istinitim događajima


U toj godini raspada, između ostalih, i knjižarskih sustava, roman nije mogao naći put do čitatelja, a sada, 30 godina kasnije, zagrebački potres u mnogome je aktualizirao ovu priču. Glavni junak romana „Rupa na nebu“, Nikola Krobatin u jednom će zagrebačkom antikvarijatu pronaći neobičnu staru knjigu s još neobičnijim zemljovidom Zagreba kojeg će biti teško odgonetnuti. Kad shvati da je to zemljovid podzemnih tunela ispod Gornjeg grada krenut će osobno istražiti te tajne puteve i sići u mrak za koji je mislio da ga dugo nitko nije osvijetlio. No, kad u podzemnim tunelima pronađe otiske stopala moderne obuće, znat će da u toj istrazi nije sam. A još će veće čuđenje izazvati tajanstveni rasjed koji se proteže ispod glavne zagrebačke ulice Ilice. Kad shvati da to nije samo rasjed koji bi mogao srušiti Zagreb, već da je mngo više od toga, Krobatin će se naći pred velikom dilemom koju će mu pokušati razriješiti tajanstvena žena koju će sresti u mračnim tunelima.

Premda je prvi put objavljen još u prvoj polovici devedesetih godina, roman Rupa na nebu postaje aktualan osobito danas, ne samo zato što proriče tektonska gibanja u Zagrebu nego još više zato što sa začuđujućom preciznošću prikazuje današnja društvena stanja i odnose. Nije ovo prvi put što Pavličićev tekst najavljuje budućnost, pa su kritičari tu osobinu njegovih priča odavno zapazili; ali, ovo je možda najizrazitiji primjer kako književnost može od slutnji i sumnji, od onoga što je »u zraku«, napraviti ne samo uzbudljivu priču nego i društvenu dijagnozu.

Vrsta izdanja: beletristika
ISBN: 9789531321068
Broj stranica: 214
Format: 135x205mm
Uvez: meki

Similar Posts