HARUKI MURAKAMI: Slon nestaje
SIGRID NUNEZ: Prijatelj
DOMENICO STARNONE: Vezice

Nakladnik Vuković&Runjić najavljuje jesenske noviteteHARUKI MURAKAMI: Slon nestaje
Slon nestaje zbirka je vrtoglavih pripovijedaka u kojima Haruki Murakami kroza sivu svagdašnjicu genijalno otkriva putove u nadnaravno i fantastično.
Kad čovjeku nestane omiljeni slon, cijeli mu život počinje gubiti ravnotežu. Bračni par u ponoć hvata takva glad da će na prepad opljačkati McDonald’s. Jedna žena ustanovi da ima neobična obožavatelja: maleno zeleno čudovište koje joj ruje po vrtu. Druga pak pati od nesanice i budi se u sumračnu svijetu polusvijesti u kojem kao da je sve moguće – čak i smrt. U svakoj od ovih priča Murakami nas nemilice gura preko prividnih granica normalnoga.

ISBN: 978-953-286-235-5
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJ: Vojo Šindolić
MPC: 139 kn

SIGRID NUNEZ: Prijatelj
Dirljiva priča o ljubavi, prijateljstvu, boli, prebolijevanju i čarobnoj vezi između žene i psa.
Nakon iznenadnog samoubojstva muškarca koji joj je bio i učitelj i najbolji prijatelj, spisateljica dobiva na brigu njegovog psa, golemog, ostarjelog mužjaka doge kojeg nitko ne želi. Između psa i žene stvara se posebna veza: on njoj pruža svojevrsnu utjehu, ona pokušava ublažiti njegovu nijemu tugu. Dok se oboje, svatko na svoj način, nose s gubitkom i proživljavaju niz svakodnevnih, često zabavnih zgoda, autorica glasno razmišlja o životu, smrti i osobito o književnosti. Prijatelj je roman koji čitamo kao autentične uspomene: knjiga za svakoga tko je imao najboljeg prijatelja, ljudsko biće ili životinju, i upoznao je prazninu koja ostaje kad ga izgubimo.

Sigrid Nunez, spisateljica rođena 1951. u New Yorku, objavila je sedam romana, kao i memoare o prijateljstvu sa Susan Sontag. Premda je dobila niz važnih priznanja te stekla ugled u književnim krugovima, Nunez je nastojala zadržati pomalo autsajderski položaj, ali roman Prijatelj, bestseler koji je 2018. osvojio jednu od najvažnijih američkih nagrada, National Book Award, i preveden je na više od dvadeset svjetskih jezika, lansirao ju je među književne zvijezde.

“Ljubav i bliskost u ovoj su knjizi neraskidivo povezane s gubitkom. Prijatelj je jedan od onih rijetkih romana od kojih na kraju srce sporije kuca.”—Los Angeles Times

“Prelijepa knjiga koja nam donosi duboki uvid u smrt, bol, umjetnost i ljubav.”—Wall Street Journal

“Prijatelj je ljubavna priča, priča o opsesiji, i priča o oporavku. Dakle: ljubavna priča.” —Vanity Fair

ISBN: 978-953-286-228-7
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Maja Šoljan
MPC: 119 kn

DOMENICO STARNONE: Vezice
Starnoneove Vezice uzbudljiv su i nepredvidljiv roman o braku i preljubu, o onima koji napuštaju i onima koji su napušteni, o (ne)sposobnosti praštanja, o preobrazbi obitelji od sigurnog utočišta u poprište doživotne borbe.
Napet pripovjedni triptih plijeni čitateljevu pozornost, s okrutnom preciznošću secirajući etape, oblike i posljedice obiteljskoga rasapa, i smještajući ga pritom u širi kontekst općih promjena u društvu od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo: od promjena u muško-ženskim odnosima i raspodjeli uloga u bračnoj zajednici, u pristupu seksualnim slobodama i rodnim ulogama, do izmjene društvenoekonomskih obrazaca. Ovaj roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim: obiteljske vezice na ovaj ili onaj način ostavljaju trag u emocionalnom tkivu svakog čitatelja.

“Vezice nisu tek roman o krizi bračnoga para, nego djelo koje nudi primjere različitih scenarija samouništenja, čije su uporište upravo neuništivi stupovi braka.” —Daniela Brogi, Le parole e lecose.it

ISBN: 978-953-286-239-3
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Tatjana Peruško
MPC: 119 kn

Nakladnik Vuković&Runjić najavljuje jesenske novitete

RACHEL CUSK: Tranzit
LEONARD COHEN: Plamen
SYLVIE SIMMONS: I’m Your Man – Život Leonarda Cohena

RACHEL CUSK: Tranzit
Nakon obiteljskog brodoloma, književnica se sa sinovima školarcima seli u London. Renovira ruševan stan, sukobljava se sa susjedima, sreće bivšeg dečka koji ju je prebolio, ide frizeru, sudjeluje na književnom festivalu, sastaje se s prijateljicom, večera s nepoznatim muškarcem… Sluša što drugi govore… Što će joj vratiti vjeru u život u mučnu nastojanju da se ponovno uključi u njegovu maticu?
Tranzit, drugi dio trilogije “Oris”, bio je jedna od knjiga godine prema izboru mnogih britanskih i američkih časopisa. Rachel Cusk ostaje vjerna vlastitoj majstorski originalnoj verziji suvremenog (pseudo)memoarskog trenda, no kroza središnji ženski lik, šutljivu slušateljicu niza pripovijesti, u ovoj epizodi njezina proza dobiva oštriju društvenu i političku dimenziju. Tranzit se profilira kao roman dvojstava: pisanja i govorenja, samozatajnosti i samoizražavanja, bijega u fikciju i žudnje za stvarnošću.

“Vrhunski. Drugi svezak potvrđuje da se u trilogiji Rachel Cusk razvija jedan od najzanimljivijih projekata u suvremenoj književnosti. Poput Orisa, Tranzit je pisan pristupačnom, varavom jednostavnošću koja prikriva psihološku pronicavost. Kao da gledate u bistru morsku vodu i iznenada shvatite da vam pogled dopire do vrtoglavih dubina.” — Adam Foulds

“Možda je u pokušaju da razotkrije iluzije o fikciji i životu Rachel Cusk otkrila najvjerodostojniji način pisanja romana danas.” — Atlantic

ISBN: 978-953-286-227-0
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Vlatka Valentić
MPC: 119 kn

LEONARD COHEN: Plamen
Leonard Cohen umro je u dobi od 82 godine, nekoliko tjedana nakon izlaska albuma ‘You Want It Darker’. Prije nego je postao kompozitor, Cohen je bio posvećen pisanju, pogotovo poezije.
Pod nazivom “The Flame” – Plamen, zbirka je koja okuplja dosad neobjavljene pjesme Leonarda Cohena kao i tekstove u prozi, ilustracije i tekstove s tri posljednja albuma. Plamen sadrži mnogo novog materijala, a Cohenov je menadžer izjavio kako se radi o neopisivo snažnom zadnjem poglavlju Cohenove književne karijere.

ISBN: 978-953-286-225-6
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJ: Damir Šodan
MPC: 149 kn

SYLVIE SIMMONS: I’m Your Man – Život Leonarda Cohena
Leonarda Cohena, jednog od najvažnijih i najutjecajnijih umjetnika na prijelazu stoljeća, pamtimo kao iznimno osjećajna i inteligentna čovjeka koji je istraživao temeljna pitanja ljudskog života – seks, religiju, moć, ljubav. Cohen je višestruko složen i naoko proturječan lik: pobožan Židov, dendi i ljubitelj žena, kao i budistički redovnik čije je ime Jikan – “obična tišina” – bilo itekakav izazov piscu i pjevaču koji nije živio nimalo obično.

I’m Your Man bez ostatka zaokružuje taj osebujni život. Cijenjena glazbena kritičarka Sylvie Simmons kreće iz Cohenova rodnog Montreala i prati ga preko Londona i grčkog otoka Hidre do New Yorka, gdje šezdesetih godina započinje glazbenu karijeru. Slijedi trag njegovih sjajnih postignuća do povlačenja polovicom devedesetih godina i povratka rasprodanom svjetskom turnejom gotovo petnaest godina poslije. Bilo da iscrtava Cohenove putanje sumnjivim uličicama Mumbaija ili dočarava njegove bezbrojne hotelske sobe, Simmons jednako predano istražuje svaku kompleksnu i protuslovnu liniju Cohenova života i duboko pronicavo slika duh, viziju, širinu i dar umjetnika i čovjeka koji nas dandanas zna dirnuti kao nitko drugi.

“I’m Your Man zadire u dušu: ovo je velika biografija kakvu Leonard Cohen zaslužuje… čaroban plod ljubavi.” —Janet Maslin, New York Times

“Promišljeno veličanje umjetnikova života… Simmons je vješto ispripovijedala Cohenov razvojni put… Krajnji je učinak ovog životopisa veoma neobičan: čim ga pročitate, spopadne vas silna želja da krenete ispočetka i ponovno se udubite u priču oboružani svime što ste usput doznali.” —A.M. Homes, New York Times Book Review

“Novo mjerilo za Cohenove biografije.” —Los Angeles Times

“Ova knjiga zavodljivo odaje počast velikom zavodniku.” —The Onion A.V. Club

ISBN: 978-953-286-226-3
IZDAVAČ: Vuković&Runjić
GODINA: studeni 2019.
PREVODITELJICA: Selma Muftić Pustički
MPC: 149 kn