Naklada OceanMore predstavlja tri nova naslova: roman mlade austrijske autorice Angele Lehner te zbirke priča naših nagrađivanih autorica i novinarki Slađane Bukovac i Mirjane Dugandžije.

Mirjana Dugandžija: Rujanska kupačica

Mirjana Dugandžija rođena je 1960. u Požegi. Komparativnu književnost i filozofiju diplomirala je 1985. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je roman Nekoliko dana kolovoza (EPH – Liber, 2010.) i zbirku kolumni i priča Indijančeva noć (VBZ, 2013.).

Priče je objavljivala u Europskom glasniku, Književnoj republici, na Trećem programu Hrvatskoga radija i drugdje. S romanom Nekoliko dana kolovoza bila je u finalu Nagrade Ivan Goran Kovačić lista Vjesnik, u finalu nagrade t-portala za roman godine te nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo godine. Također, Nekoliko dana kolovoza objavljen je u Beogradu (Rende, 2011.) te preveden i objavljen na makedonskom jeziku (Makedonska reč, Skoplje, 2012.). Dio romana preveden je na njemački jezik i objavljen u časopisu Relations Hrvatskog društva pisaca.

Od 1986. godine radi kao novinarka u Vjesniku, Nacionalu, Globusu i Jutarnjem listu. Živi u Zagrebu.

Naklada OceanMore predstavlja tri nova naslova
O knjizi:
Junakinje novih priča Mirjane Dugandžije znaju da je prošlo vrijeme frivolnog života – mnogo je toga došlo na naplatu. Sluti se nevolja. Neke ljubavi bole do kraja svijeta: ljubavi ljubavničke, ljubavi prijateljske, ljubavi krvne. Na čemu onda temeljiti svoje postojanje? Na nepouzdanim ljubavnicima? Djetinjstvu s trajnim “smetnjama” u idiličnom krajoliku? Nepostojanoj vjeri u sebe?

Preostaje skrivati da si na rubu – mržnje, zgađenosti, živaca, novaca – jer dok ne priznaš, ništa se nije ni dogodilo. Sve je po starom, pijanci padaju s traktora, ljubavi su iznevjerene, mrtvi šute. Na kraju odbaciš nišu u koju te guraju, ritneš se, iskobeljaš se iz žbunja, otareš haljinu i uzdignute glave odlaziš prema – čemu god. Već su te zatajili, već su te ponizili, već su te nevoljeli…

Intenzivno doživljeni trenuci i odabrane sporednosti ostaju zauvijek, makar to bio tek jedan jedini rasuti život. Autorica ga profinjeno oblikuje rječnikom predaka i suvremenika, prokletstvom prostora i vremena.

Mirjana Dugandžija: Rujanska kupačica
Format: 13×20 cm
Urednica: Jadranka Pintarić
Meki uvez s klapnama, 128 str.
ISBN:  978-953-332-113-4
Cijena: 90,00 kn

Angela Lehner: Oče naš

Angela Lehner rođena je 1987. u Klagenfurtu. Odrasla je u Južnom Tirolu, živi u Berlinu. Studirala je komparativnu književnost u Beču, Maynoothu i Erlangenu. Oče Naš njezin je prvi roman za koji je dobila Nagradu Franz Tumler, Nagradu Alpha i Austrijsku književnu nagradu 2019. za prvijenac.

Naklada OceanMore predstavlja tri nova naslova
O knjizi:
Policija je Evu Gruber dovela na psihijatrijski odjel stare bečke bolnice. Sada s glavnim psihijatrom odjela, liječnikom po imenu doktor Korb, razgovara o tome kako je došlo do toga. Pripovijeda mu o odrastanju u Koruškoj, u izrazito katoličkoj seoskoj sredini. O životu s roditeljima i o mlađem bratu kojega po svaku cijenu želi spasiti. Na spomen oca ne reagira baš najbolje. Najradije bi ga ubila. Barem tako tvrdi. Jer nekada ni sam čitatelj ne može odlučiti radi li se o istini ili Eva Gruber, protagonistica koja se svakom stranicom sve više uvlači pod kožu, u svome monologu laže i manipulira. U ovome zrelom prvijencu, Angela Lehner daje riječ mladoj djevojci koja je istovremeno duhovita i ćudljiva, inteligentna i ranjiva, pripovjedačica čija će lucidnost zavesti čitatelja i odvesti ga na uzbudljivo psihološko putovanje.

„Roman Oče naš poželjet ćete odmah još jednom pročitati. I drugo će čitanje biti sasvim novo, a to je odlika rijetkih knjiga.“ – Spiegel Online

„Briljantni roman Angele Lehner, ispripovijedan bez patetike, drsko i izravno, obiteljska je priča, bolnički izvještaj i krimić u jednome.“ – žiri Austrijske književne nagrade

„Angela Lehner stvorila je ženski lik s kojim će čitatelj dugo živjeti. Moćan roman o duševnoj patnji i o bolesnome svijetu u kojemu živimo.“ – Der Standard

„Angela Lehner vješto se poigrava književnim tradicijama, žanrovima i motivima.“ – Deutschlandfunk

„Debitantski roman koji će vas dirnuti i zabaviti, štivo kakvo bismo poželjeli češće čitati.“  – SWR2

Angela Lehner: Oče naš
Format: 14×22 cm
Prijevod: Stjepanka Pranjković
Meki uvez s klapnama, 192 str.
ISBN: 978-953-332-111-0
Cijena: 130,00 kn

Slađana Bukovac: Odstraniti životinju

Slađana Bukovac (1971.) diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi kao novinarka i videonovinarka u Puli. Za roman Putnici nagrađena je 2003. godine Kiklopom za najbolji prvijenac, a za roman Rod avetinjaka 2008. dobiva prestižnu književnu nagradu Fran Galović. Godine 2016. objavljuje svoj treći roman Stajska bolest i s njime je ušla u finalni izbor svih relevantnih hrvatskih književnih nagrada. Autorica je i zbirke poezije Nijedan pauk nije savršen (2005.), a Odstraniti životinju prva je njezina zbirka priča.

Naklada OceanMore predstavlja tri nova naslova
O knjizi:
Kad imate prijateljicu suočenu s terminalnom fazom svoje bolesti, što možete učiniti? O čemu razgovarati? Šutjeti? Prešutjeti? Autoimuna bolest, mali operativni zahvat, posjet bolnici kroz koji autorica promišljeno i lucidno opisuje svakidašnjicu iz koje izranjaju krizne točke cijele društvene zajednice.

Kako kroz šarenu kiruršku kapicu proniknuti u čovjeka koji ima dva konja i dva psa? Što učiniti kad ti u dvorište neki ljudi ubacuju svoje neželjene mačiće? Svakodnevni život u većini likova iz ovih priča izaziva samo strah, svatko od njih ima svoj način suočavanja s tim iskonskim osjećajem koji čovjek teško svladava. U završnoj priči Nema onog koji piše vidimo koliko je Bukovac uronjena u sadržaj i strukturu svog stvaranja, a u ovoj je zbirci, iako prvoj, izišla na vidjelo sva raskoš njezina talenta.

Slađana Bukovac: Odstraniti životinju
Format: 13×20 cm
Urednica: Gordana Farkaš-Sfeci
Meki uvez s klapnama, 184 str.
ISBN: 78-953-332-110-3
Cijena: 130,00 kn