Claudia Durastanti: Strankinja

O AUTORICI:
Claudia Durastanti spisateljica i prevoditeljica, rođena je 1984. u Brooklynu, a djetinjstvo je provela u SAD-u i Italiji. Nakon studija kulturne antropologije u Rimu, upisuje magistarski studij novinarstva. Njezin književni prvijenac, Un giorno verrò a lanciare sassi alla tua finestra (Jednog ću dana doći bacati kamenje u tvoj prozor, 2010.) osvojio je nagrade Premio Mondello Giovani i Premio Castiglioncello Opera Prima. Slijede romani A Chloe, per le ragioni sbagliate (Za Chloe, iz pogrešnih razloga, 2013.) i Cleopatra va in prigione (Kleopatra ide u zatvor, 2016.). Njezin posljednji roman Strankinja iz 2019. nominiran je za nekoliko književnih nagrada, među ostalima za prestižnu nagradu Strega, a osvojio je nagradu Pozzale Luigi Russo.

O ROMANU:
Claudia Durastanti u romanu Strankinja ispisala je osebujnu priču vlastite obitelji koja počinje životnim susretom njezinih gluhonijemih roditelja u Rimu, prati njihov odlazak u Ameriku šezdesetih godina dvadesetog stoljeća te povratak na jug Italije. Od ranog djetinjstva u New Yorku i odrastanja u strogoj talijanskoj emigrantskoj zajednici, sa širom obitelji i roditeljima koji kao da su redom ispali iz kakva holivudskog filma, i gdje majčinska figura ostaje dominantnom, preko njezinih tinejdžerskih godina provedenih u Italiji, pa sve do odlaska u London, autorica donosi priču o različitosti, o suočavanju s drugim i drugačijim, o otvorenosti prema svijetu, pretačući vlastita iskustva u uzbudljivu književnu avanturu.

Roman Strankinja prije svega je velika priča o talijanskoj imigraciji u Americi, ispletena u priču o svim današnjim migracijama, o osjećaju pripadanja i nepripadanja i traženju svog mjesta u globalnim geografijama. Osoban i topao, melankoličan i dirljiv, s nizom živopisnih likova te mnoštvom kulturnih i povijesnih referenci, roman Strankinja osvojio je čitatelje i kritiku.

Naklada OceanMore objavila je roman koji je bio finalist prošlogodišnje nagrade Strega
Strankinja je istovremeno surova i lepršava knjiga, šarena poput lunaparka i tužna poput zatvora. Knjiga za ponovno čitanje.“ La Repubblica

„Dijelom roman, dijelom memoarski zapis, Strankinja zadivljuje svojim hibridnim žanrom i suptilnim stilom.“ Esquire

Strankinja je priča o odrastanju punom prepreka. Poput lika iz Dickensa, Claudia Durastanti prelazi iz jedne nezgode u drugu, uvijek zadržavajući svoju znatiželju prema svijetu i sposobnost da njeguje duboke osjećaje.“ Rai Cultura

„Pisanje Claudije Durastanti zaslužuje samo pohvale. Elegancija i učinak njezina stila impresivni su.“ Tuttolibri

Prijevod s talijanskoga: Marko Kovačić
ISBN 978-953-332-112-7
Broj stranica: 200
Cijena: 149 kn