U filmu Captain America: The First Avenger iz 2011. godine, Steve Rogers predstavljen je publici kao neuhranjen mladić bolesnog izgleda sa snažnom željom da se pridruži vojsci Sjedinjenih Država i bori se u dobroj borbi tijekom jeka Drugog svjetskog rata.

Stevea odabire Dr. Abraham Erskine koji će ga podvrgnut posebnom tretmanu osmišljenom da poboljša njegovo tijelo i um na nadljudske razine. Nazvan “serumom super-vojnika”, Rogersa pretvara u prvog superheroja na svijetu: Kapetana Ameriku.

Objavljena je knjiga pod nazivom The Wakanda Files: A Technological Exploration of the Avengers and Beyond koja čitatelju pruža veliko mnoštvo unutarnjih informacija o Avengersovoj tehnologiji i sposobnostima u MCU-u, sve iz perspektive tog svemira.

Prema The Wakanda Files, Steve je bio visok 162 cm prije seruma, težio je 43 kg, a vidna oštrina izmjerena mu je 15/20 za desno oko i 14/20 za lijevo oko.

Međutim, nakon apsorpcije Erskineova seruma i izlaganja Vita-zrakama, Rogersova visina i težina navedeni su na 187 cm visine i 113 kg težine.

Slijedom postupka, Steve također može pogurati “nekoliko tona” i “udobno trčati trinaest milja za trideset minuta”, što je jednako brzom prosjeku od 26 milja na sat, odnosno 42 km/h (Za usporedbu, olimpijski sprinter Usain Bolt, koji je prozvan “Najbrži čovjek na svijetu” postigao je najveću brzinu tijekom trčanja na 100 metara 27,8 mph, što je 44.7 km/h.

Ktome, tretman mu je pružioi “gotovo fotografsko” pamćenje.