2019. označila je najveću godinu za Marvelov Filmski Svemir, jer je Captain Marvel uveo Carol Danvers koju glumi Brie Larson masama i privukao preko milijardu dolara s tim filmom, dok je Avengers: Endgame zaključio Infinity Sagu i postao film s najvećom zaradom svih vremena sa svojih gotovo 2,8 milijardi dolara, a sukob Petera Parkera s Misteriom u Spider-Man: Far From Home također je prešao prag od milijardu dolara.

Očekivalo se da će i 2020. biti značajna godina pokretanjem faze 4 franšize, ali to se više ne događa. Kao rezultat toga, MCU je sada ušao u nesretnu povijest, jer 2020. obilježava tek drugu godinu postojanja franšize da film ne izlazi.

Vratimo malo sat unatrag. Početkom 2020. Marvel Studios planirao je velike stvari. Ne samo da se tvrtka spremala za objavljivanje nekih MCU TV serija na Disney+ (o tome više kasnije), već su Black Widow i Eternals trebali započeti fazu 4, ovaj drugi je trebao slijediti Natashu Romanoff između Captain America: Civil War i Avengersa : Infinity War, a potonji izvlači supermoćna istoimena bića iz skrovišta kako bi se borili protiv Devijanata. Crna udovica trebala je izaći 1. svibnja, a Eternali bi slijedili 6. studenog.

Tada se u ožujku razvila trenutna zdravstvena kriza, što je rezultiralo zatvaranjem kina, a produkcije morale pritisnuti gumb za pauzu.

Kao rezultat toga, Crna udovica pomaknuta je s datuma izlaska 6. studenoga, a Eternals je premješten na 12. veljače 2021.

Dakle, još uvijek je postojao scenarij u kojem je Crna udovica mogla pokrenuti stvari na filmskom polju 2020. godine, ali to više nije slučaj.

Kao dio najnovijeg Disneyevog kruga promjena u datumima izlaska, Crna udovica sada je na rasporedu 7. svibnja 2021., a Eternals izlazi 5. studenog 2021., a Shang-Chi i Legenda o deset prstenova premošćuju jaz svojim novim 9. srpnja 2021. datumom izlaska.

Ne postoji jamstvo da će ti filmovi trajno ostati u tim datumima s obzirom na to koliko su stvari nepredvidive, ali što se tiče 2020. godine, poslovična knjiga zatvorena je na filmskom dijelu MCU-a.

Posljednji se put to dogodilo 2009. godine, jer iako je MCU izašao snažan 2008. (godinu dana prije nego što je Disney kupio Marvel) s Iron Manom ​​i The Incredible Hulkom, Iron Man 2 uslijedio je tek 2010. To ne znači da 2009. godina nije uključivala nijedan strip film, jer su, zajedno s The Dark Knightom koji je objavljen početkom godine, Watchmen i X-Men Origins: Wolverine izašli u ožujku, odnosno svibnju. A tada se čekanje nekoliko godina na sljedeći MCU film nije osjećalo tako neobično kao sada, s obzirom na to da je franšiza još uvijek bila u povojima.

Naravno, MCU je daleko napredovao od 2009. godine, kako u zaradi na blagajnama tako i u popularnosti. Tako sada kada MCU film ne izlazi 2020. godine, to nas definitivno teže pogađa. Pod pretpostavkom da se Crna udovica drži svog datuma izlaska 7. svibnja 2021., to znači da će postojati 22-mjesečni jaz između trenutka kada izađe i kada je Spider-Man: Far From Home igrao u kinima. Čekanje nekoliko godina na sljedeću seriju filmske franšize obično je norma, ali za MCU postaje čudno čak ako dobijemo samo jedan film godišnje, a ne kao sada, ni jedan.