U prosincu je u Puli održana premijera kratkog animiranog filma “Cijena ugljena” koji prikazuje negativne posljedice eksploatacije i izgaranja ugljena, a u jednu priču povezuje TE Plomin i El Cerrejon, najveći rudnik ugljena u Latinskoj Americi.

Autori:

Vibor Juhas & Udruga Zelena Istra
Animacija:

Vibor Juhas
Glazba:

Vibor Juhas & Anel Blagajčević
Produkcija:

Udruga Zelena Istra, 2016.

 

Po prvi put u Hrvatskoj animirani film “Cijena ugljena” u jednu priču povezuje razorne posljedice eksploatacije ugljena u Kolumbiji s termoelektranom u Plominu. Ova termoelektrana već se dugi niz godina u velikoj mjeri snabdijeva upravo kolumbijskim ugljenom, pa i onim iz zloglasnog El Cerrejona, jednog od najvećih rudnika ugljena na svijetu.

Poput zlokobne rak rane, Cerrejon proždire okoliš i prirodne resurse potrebne za život brojnih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica regije La Guajira. Otima im vodu, zemlju i osnovna sredstva za život, doprinosi strahotama humanitarne krize. S druge strane svijeta, na istočnoj obali Istre, gotovo da se zlokobno smiješi dimnjak TE Plomin dok ispušta stakleničke plinove. Termoelektrana krvožedno srče vodu, a u njoj izgara i ugljen iz La Guajire. Zagađen zrak šteti zdravlju hrvatskih građana i izaziva klimatske promjene.

Dok korporacije grabe za profitom, a države žeđaju za uvoznim fosilnim gorivima, najviše stradavaju lokalne zajednice koje su itekako pokazale da u svojoj blizini ne žele ni velike rudnike, ni termoelektrane na ugljen. Cijena ugljena daleko je veća nego što to pokazuju statistički podaci, ali postoji i svijetlo na kraju tunela…

Autor filma je svestrani Puljanin Vibor Juhas, dok je koncepciji doprinijela i Zelena Istra koja ujedno potpisuje produkciju. Vibor Juhas i Anel Blagajčević za film su skladali i izveli autorsku glazbu.

Film je dostupan i online, u dvije verzije,hrvatskoj i engleskoj.

U nastavku pogledajte kratki animirani film “Cijena ugljena”