2017 je godina Dunkirka, s tri filma koja su izašla, fokusirana na evakuaciju Savezničkih trupa iz Francuskog grada na plaži od strane Britanskih civila.

Prvi film koji je izašao je redatelja Lone Scherfig ‘Their Finest’, koji dokumentira ekipu iza Britanskog propagandnog film, stvarajući blago izmišljeno snimanje Dunkirk spašavanja, kako bi podigli morali nacije; nakon njega izašao je film Christopher Nolana ‘Dunkirk’, koji istražuje žestoke događaje evakuacije; a sada nam dolazi treći film, redatelja Joe Wright ‘Darkest Hour’, koji se fokusira na Britanskog premijera Winston Churchill i njegove odluke oko toga kako evakuacija Dunkirk treba biti vođena.

S obzirom na to da su svi izašli u jednoj godini, slučajnost, ali sretna slučajnost koja vodi do neslužbene trilogije, koja stvara vrlo unikatno iskustvo gledanja. Ali, ako ih gledate po redu izlaska, neće biti linearno, pa vam mi ovdje donosimo kojim bi se redom ti filmovi trebali gledati, kako bi užitak bio što bolji.

DARKEST HOUR – POLITIKA

Priča o ranim danima premijera Winston Churchill će izaći zadnja, od ova tri filma, ali bi zapravo trebala biti gledana kao prvi dio ove trilogije. U filmu Gary Oldman (Churchill) je u raspravi sa svojim kolegama, raspravljajući o tome hoće li ili ne pregovarati s Adolf Hitler. Te odluke su u konačnici zapečatile sudbinu Velike Britanije i 400 000 vojnika zarobljenih u Dunkirk.

DUNKIRK – RAT

Postojali su ratni filmovi koji smještaju publiku direktno u prve linije, ali Christopher Nolanov Dunkirk je napravio novi kalup. Njegov film nadilazi tradicionalne pripovijesti, odlučujući za jedinstvenim, nelinearnim slomom Drugog svjetskog rata koji je jednako bijesan kao što je i uznemirujuć.

THEIR FINEST – UTJECAJ CIVILA

Iako rat i dalje traje u Their Finest, film se odvija dosta nakon Dunkirk evakuacije, istražujući utjecaj na Britansku javnost. Britanski Ministar Informacija priprema propagandni film, baziran na ‘Operaciji Dynamo’ kako bi podigao moral u Engleskoj (i kako bi pokazao i saveznicima, a i neprijateljima da Britanija ostaje snažna i nepokolebljiva); lažnu priču koja odražava zbunjenost nad njihovim herojstvom vojnika u Dunkirku.

Naravno s obzirom na to da ovi filmovi prikazuju drugačije poglede na ‘operaciju Dunkirk’, mogu biti gledati u bilo kojem redu. Ipak, nekako nam se čini da bi ovo bio najbolji prikaze, ove, neslužbene Dunkirk trilogije.