Knjiga - Najbolje Knjige

Knjige: 100+ Najboljih Knjiga

Knjiga – Najbolje Knjige – U ovom članku vam donosimo sve nama najbolje knjige koje smo stigli recenzirati. Članak će se gotovo svakodnevno nadopunjavati, tako da će uvijek biti novih knjiga. Bit će tu zaista raznolikih žanrova knjiga, uglavnom novijih datuma. Klikom na naslov knjige idete na našu cijelu recenziju iste. Knjige kojima smo dali ocjenu ispod 7 nismo stavljali na ovaj popis. Bit će ovdje uglavnom knjige kod nas izdane 2019. godine, najbolje knjige 2020. godine, najbolje knjige 2021. godine i nadolazećih, ponekad možda ubacimo nešto i starijih. Ovaj popis najboljih knjiga se konstantno nadopunjuje.

Najbolje Knjige

Kako nove knjige budu dolazile i budu dovoljno dobre, dodat ćemo ih na popis najboljih knjiga.


Najbolje knjige s ocjenom 7


Fondacija

Recenzija knjige: Fondacija

Autor: Isaac Asimov

Izdavač: Koncept izdavaštvo j.d.o.o., 2020.

Ukratko: Dvanaest tisuća godina Galaktičko Carstvo je imalo neprikosnovenu moć, a sada polako umire. Gaal Dornick, doktor matematike, dolazi na Trantor, središte Galaktičkog carstva, na poziv Harryja Seldona, uglednog znanstvenika na polju psihohistorike (grane matematike koja se bavi reakcijom ljudskih skupina na zadane društvene i ekonomske uvjete), kako bi sudjelovao u misterioznom projektu. Kao ugledni psihohistoričar, Harry Seldon je dao zabrinjavajuće prognoze da će Trantor biti potpuno uništen u roku od pet stoljeća. Ovo apokaliptično znanstveno proročanstvo poljuljat će vladu Carstva, pa će se Seldon i Dornick uskoro naći na meti Povjerenstva za javnu sigurnost.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Fondacija


UNFU*CK YOURSELF – SREDITE SE – Oslobodite se negativnih misli i počnite živjeti

Recenzija knjige: UNFU*CK YOURSELF - SREDITE SE - Oslobodite se negativnih misli i počnite živjeti

Autor: Gary John Bishop

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: „Ne stoje vam na putu drugi, nisu ni okolnosti ono što blokira vaš razvoj, nego vi sami i negativan samogovor koji neprestano vrtite po glavi. Ova knjiga nudi osvježavajuć, izravan pristup koji će vam pomoći da prevladate samonametnuta ograničenja.“ Gary John Bishop u ovom priručniku nudi alate i savjete potrebne da razbijete okove koji vas sputavaju, a drugačiji pristup je taj zbog kojeg je ova knjiga drugačija od ostalih ovoga žanra.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige UNFU*CK YOURSELF – SREDITE SE – Oslobodite se negativnih misli i počnite živjeti


Kraj

Recenzija knjige: Kraj

Autor: Mats Strandberg

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2020.

Ukratko: Golemi meteor juri prema Zemlji. Nije šala i ne, nema spasa. Jedino što je preostalo sedamnaestogodišnjem Simonu jest posljednje dane života provesti s ljudima koje voli, prvenstveno sa svojom curom, plivačicom Tildom. No ne ponašaju se svi normalno kada se moraju nositi s informacijom da su im dani odbrojani i da neće moći napraviti sve što su u životu planirali. Čak ni otići u susjedni grad, kupiti omiljene grickalice u trgovini i slične, do prije neki dan, svakodnevne stvari. Kako se se tko snašao u novonastaloj situaciji te zašto je Tilda nestala, srž je ovog romana koji postavlja jako puno pitanja na koja u konačnici sami sebi moramo dati odgovor.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Kraj


Šutnja bijeloga grada (Trilogía de la Ciudad Blanca #1)

Recenzija knjige: Šutnja bijeloga grada (Trilogía de la Ciudad Blanca #1)

Autor: Eva García Sáenz de Urturi

Izdavač: Fraktura d.o.o., 2020.

Ukratko: U prvom dijelu trilogije policijski stručnjak za profiliranje zločinaca, inspektor Unai López de Ayala zvani Kraken kreće tragom okrutnih ritualnih ubojstava koja potresaju baskijski grad Vitoriju. Uvijek su to dva tijela, muško i žensko, s rukom na obrazu onoga drugog. Takva je situacija bila prije dvadeset godina, a tako je i danas. Sve je opet krenulo i to samo koji dan prije nego što iz zatvora treba izaći čovjek koji je za ta stara ubojstva osuđen – nekoć slavljen, a danas omražen, briljantni arheolog Tasio Ortiz de Zárate.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Šutnja bijeloga grada (Trilogía de la Ciudad Blanca #1)


Kiparica

Recenzija knjige: Kiparica

Autor: Minette Walters

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Kiparica je drugi roman Minette Walters, jedne od najpopularnijih i najprodavanijih britanskih autorica kriminalističkih romana.

„Vidio sam fotografije… Bila je to klaonica, najužasniji prizor koji sam ikad vidio. Olive Martin opasna je žena. Savjetujem vam da budete krajnje oprezni.“

Osim ovih riječi, Rosalind Leigh nije imala nikakvu predodžbu o tome što je čeka unutar zatvorskih zidina. Bila je novinarka i znala je sve o slučaju. Znala je kako je Olive Martin prije pet godina raskomadala tijela svoje majke i mlađe sestre, da je priznala oba umorstva i zašto je zovu Kiparica. Olive izjavljuje da je kriva, ali Roz je uvjerena da nešto skriva – možda čak i svoju nedužnost. Ako Olive nije počinila ubojstva, koga onda štiti i zašto? Rozina odlučnost da otkrije istinu prerasta u pravu opsjednutost. A kada se zaljubi u Hala Hawksleyja, policajca koji je uhitio Olive, njezina zbunjenost raste…

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Kiparica


Rebecca

Recenzija knjige: Rebecca

Autor: Daphne du Maurier

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Mlada i neiskusna djevojka, plaćena prijateljica starijoj dami, odmaraju u Monte Carlu. U hotelu susreću, u kuloarima jako poznatog, bogatog, zgodnog (skoro pa savršenog) udovca Maxima de Wintera koji u desetak dana druženja s našom protagonistkinjom odluči zaprositi ju i odvesti na svoje još poznatije imanje Manderley. De Winter, duplo stariji od nje, obrazovaniji, odgajan oduvijek u raskoši i bogatstvu njoj se toliko svidi da ona slijepo zaljubljena u ikonu pristane i postaje mu suprugom. Medeni mjesec (doslovno) prođe u jednoj divnoj izmaglici novopečenih mladenaca, koja se raspline za našu prestrašenu djevojku čim kroči na imanje. Jer gospođa de Winter je još uvijek ovdje. Rebbeca, Maxova prva supruga, još je duhom sveprisutna.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Rebecca


Prijatelji – ona o seriji „Prijatelji“

Recenzija knjige: Prijatelji – ona o seriji „Prijatelji“

Autor: Kelsey Miller

Izdavač: Rockmark d.o.o., 2020.

Ukratko: „Prijatelji“ su uspjeli nadići vrijeme, nacionalne, kulturne, pa i vlastite barijere. To je serija od čije je posljednje epizode prošlo šesnaest godina, a čija popularnost i kvaliteta ne jenjava. I to se sigurno neće promijeniti. Generacije su se već promijenile i svi su suglasni – bez obzira na dob, spol ili umjetničke sklonosti određenom žanru, „Prijatelje“ vole (uglavnom) svi! Za to postoje razlozi, i njima se bavi ova knjiga. Teče lijepo i kronološki, opisuje kako je nastala, kako se stvarala, kako je postala planetarno popularna. Pisana je u lijepoj mjeri ljubavi i realnosti, i dobar je dodatak onome tko se nikad nije pretjerano informirao dalje od najosnovnijih podataka.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Prijatelji – ona o seriji „Prijatelji“


Ljubavna pisma s Montmartrea

Recenzija knjige: Ljubavna pisma s Montmartrea

Autor: Nicolas Barreau

Izdavač: Leo-commerce d.o.o., 2019.

Ukratko: Julien Azoulay francuski je pisac romantičnih komedija. Kada izgubi svoju voljenu ženu od raka, ostaje sam sa sinom Arthurom. Supruga Helena, poznavajući svoga supruga, primorala ga je da joj obeća da će joj nakon njezine smrti napisati 33 pisma, po jedno za svaku godinu njezina života. Znala je da će mu to biti nešto kao slamka spasa od cijele tuge koja ga je zadesila. I imala je pravo. Ljubavna pisma s Monmartrea od shrvanoga supruga ljubljenoj supruzi bila su odlična ideja.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Ljubavna pisma s Montmartrea


Dječak iz Toskane

Recenzija knjige: Dječak iz Toskane

Autor: Rhys Bowen

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Na samom početku upoznat ćemo Huga Langleya, ranjenog britanskog pilota, koji je prinuđen spustiti se padobranom iz pogođenog aviona. Ruševine starog samostana pružit će mu sklonište od njemačkih vojnika, koji se počinju ponašati poput ranjenih zvijeri – bliži se kraj rata i njihov je poraz vrlo izgledan. Prije rata, Sir Hugo Langley bio je samo još jedan od pripadnika britanske aristokracije i nasljednik Langley Halla. Ali, kako to obično biva, naslijedivši veliko zdanje, Sir Hugo je dobio i dugove te je tako sve otišlo na plaćanje poreza. Ostala je za stanovanje kućica čuvara imanja i plemićka titula.

Nakon prosinca 1944. godine autorica prebacuje priču u 1973. godinu u kojoj će Hugova kći Joanna saznati da joj je otac preminuo. Tijekom pospremanja njegovih stvari pronaći će očevo pismo upućeno Sofiji, u kojem joj izjavljuje svoju ljubav i kaže kako je “lijepi dječak na sigurnom, skriven tamo gdje ga samo ona može pronaći”. Međutim, pismo će se vratiti s napomenom “adresa nepoznata, vratiti pošiljatelju”.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Dječak iz Toskane


Dave Grohl – biografija: Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode

Recenzija knjige: Dave Grohl – biografija: Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode

Autor: Martin James

Izdavač: Rockmark d.o.o., 2019.

Ukratko: David Eric Grohl američki je rock glazbenik i tekstopisac koji je ove godine napunio pedeset godina. Kada je imao šest, njegovi su se roditelji rastali pa je preselio i živio s majkom. Muzika mu je uvijek bila dio života te je s dvanaest godina dobio svoju prvu gitaru i to je bio početak onoga za što će on živjeti svaku sljedeću godinu. Svirao je u raznim grupama u srednjoj školi, te u međuvremenu zavolio i bubnjeve.  Sa sedamnaest godina je prošao audiciju i postao bubnjar grupe Scream. Više je volio hardcore muziku nego bilo kakvu vrstu školovanja pa se ispisao i četiri godine putovao s grupom. Roditelji su mu bili podrška za svaku njegovu odluku, pa tako i za prestanak školovanja. Vjerovali su u njega da će uspjeti baš onako kako je on to zamišljao. Njegov band Scream se neočekivano raspao odlaskom basista, a David Grohl je dobio priliku svirati kao bubnjar grupe Nirvana koja je žarila i palila u svojem žanru do smrti njihovog frontmana, Kurta Cobaina. David ne odustaje već ide dalje osnivajući grupu Foo Fighters koja i danas aktivno radi i nastupa. Ovo je par poznatih činjenica, a za detalje čitajte i uživajte!

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Dave Grohl – biografija: Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode


Ho’oponopono: Havajski obred opraštanja kao ključ ispunjenog života

Ho’oponopono: Havajski obred opraštanja kao ključ ispunjenog životaAutor: Ulrich Emil Duprée

Izdavač
: Indigo knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Knjižica kao sažet vodič s velikim znanjem, pruža nam pregled filozofije i prakse drevnog havajskog rituala opraštanja i nudi metode kojima se odmah mogu postići pozitivni učinci u svakodnevnom životu.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Ho’oponopono: Havajski obred opraštanja kao ključ ispunjenog života


Lovačka družina

Recenzija knjige: Lovačka družina

Autor: Lucy Foley

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: „Lovačka družina“ debitantski je kriminalistički roman engleske spisateljice Lucy Foley. Ono što ju je nadahnulo za pisanje bilo je jedno zabačeno mjesto u Škotskoj, gdje je smjestila devetero prijatelja koji će provest četiri dana uoči i poslije Nove godine na ekskluzivnom posjedu u idiličnoj zimskoj divljini. Kako vrijeme bude odmicalo, postajat će sve očitije da ih osim zajedničke prošlosti ništa ne povezuje. No i ta prošlost puna je neotkrivenih tajni i rana, dovoljno velikih i ružnih da bi ih u potpunosti mogle razdvojiti. Kada uđu u novu godinu, zateknu se u srcu velike mećave, a u snijegu osvane izobličeno tijelo. Svi su i dalje na posjedu i sve upućuje na umorstvo.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Lovačka družina


Spavač u smetu

Recenzija knjige: Spavač u smetu

Autor: Marlene van Niekerk

Izdavač: Lector d.o.o., 2019.

Ukratko: Zbirka je ovo od četiri priče koje na poseban način, svaki dio za sebe, govore o stvarnosti prožetom fikcijom. Teme su životne i ispričane na posebno zanimljiv način. Imamo jedan inauguracijski govor pa nadgrobni govor, terenski izvještaj i predavanje, uz pomoć kojih uviđamo, prelazeći iz jedne priče u drugu, da su i tematski povezane. Koja je nit poveznica i što je zbilja, a što nije, sami ćete morati dokučiti.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Spavač u smetu


Dogodine u Havani

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Chanel Cleeton

Izdavač: Sonatina Zagreb, 2019.

Ukratko: Havana, 1958. Elisa Perez i njezine tri sestre kćeri su bogate dinastije proizvođača šećera. Dok Perezovi muškarci vladaju sudbinom zemlje, one odrastaju u svijetu luksuza i besposlice. Međutim, borbe već bjesne na istoku zemlje, a uskoro će u samom središtu Havane početi građanski rat. Kako jedan svijet odlazi, drugi se rađa. Ali Elisu će susret s Pablom, mladim revolucionarom, baciti u samo srce sukoba. Rastrgana između odanosti obitelji, strasti i ideologije, njezina će se sudbina preokretati kao list na vjetru, baš kao i sudbina cijelog naroda. Miami, 2017. Elizina unuka Marisol Ferrera, honorarna spisateljica, odrastala je slušajući romantične priče o Kubi, osobito o Havani, gradu koji je njezinoj baki pružio najveće radosti, ali i najveće životne drame. Elisa ostavlja Marisol i svoju posljednju želju – da njezin pepeo prospe u zemlji u kojoj se rodila. Šezdesetak godina nakon bakina bijega iz Havane, Marisol pristiže u taj bajkovit grad i susreće se s kontrastom kubanske bezvremenske ljepote i njezinom opasnom političkom klimom. Kada se razotkrije još jedan dio obiteljske povijesti, a Marisol osjeti privlačnost spram čovjeka koji je i sâm prepun tajni, bit će potrebne smjernice iz bakine prošlosti da joj pomognu shvatiti što uistinu znači biti hrabar.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Dogodine u Havani


Put boginje (Buđenje boginje 1#)

Recenzija knjige: Put boginje (Buđenje boginje 1#)

Autor: Daniela Uzelac

Izdavač: Beletra j.d.o.o., 2016.

Ukratko: Put boginje prva je knjiga trilogije Buđenje boginje. Zbir je to postova koje je Daniela Uzelac anonimno objavljivala na Facebook stranici „Put boginje“ od 2013. godine. Inače novinarka po struci, nakon ratnog razdoblja piše o kulturi i zdravom životu, a onda postaje „guru“ iskonske ženstvenosti, svijesti i spolnosti. Zahvaljujući originalnosti, duhovitosti i iskrenosti, stranica „Put boginje“ postaje jedna od najpopularnijih web lokacija u regiji koja govori o ženstvenosti. Da ne morate istraživati po internetu u potrazi za svakom objavom, uknjiženi su postovi na jednom mjestu u ovoj lijepo dizajniranoj knjizi.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Put boginje (Buđenje boginje 1#)


Moja voljena žena

Moja voljena žena

Autor: Samantha Downing

Izdavač: Mozaik Knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Njih je dvoje – muž i žena, naizgled normalan par s dvoje djece. Ne razlikuju se previše od drugih, izgledaju poput vaših susjeda ili poznanika s kojima biste mogli otići na kavu. Samo što su njihovi interesi ipak malo drugačiji. Nakon jednog slučajnog ubojstva prevladat će njihova želja za igrama koje će imati tragične posljedice. Ove igre imaju i svoja pravila, no kad ih jedno od njih prekrši, osveta je neminovna.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Moja voljena žena


Život vilenjaka

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Muriel Barbery

Izdavač: Vuković & Runjić, 2018.

Ukratko: Teško je u početku odrediti što to veže protagonistice novoga romana proslavljene spisateljice Muriel Barbery– Mariju koja živi u seoskoj zabiti francuske pokrajine Burgundije i djevojčicu po imenu Clara koja se, nakon djetinjstva provedena u Abruzzu, seli u Rim gdje su je poslali kako bi razvila svoj nesvakidašnji dar za glazbu. Ta je veza tajna: i jedna i druga su, svaka na svoj način, povezane sa svijetom vilenjaka – svijetom umjetnosti, invencije i tajanstvenog, ali i svijetom prožetosti s prirodom koja ljudskome životu daje njegovu puninu i ljepotu. Međutim, ljudskome rodu prijeti opasnost od jednog izgubljenog vilenjaka i samo će Maria i Clara, ujedinjenim snagama, moći osujetiti njegove opasne planove. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Život vilenjaka


Clint Eastwood – Čovjek od milijun dolara

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Douglas Thompson

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o., 2009.

Ukratko: Clint Eastwood je svima dobro znano ime. Osoba koja je poznata kao odličan glumac, režiser i producent; osoba za koju malo ljudi nije čulo, koja je ove godine napunila skromnih 89 godina. Djetinjstvo je provodio u okolici San Francisca odrastajući u radničkoj obitelji koja se puno selila zbog očeva posla. Kao mali uvijek je bio aktivan i za sve zainteresiran osim za školu gdje je bio osrednji učenik. Uvijek smiren i ne osobito pričljiv, sanjar, kako za sebe i sam kaže – introvert. Voli svirati klavir, obožava blues, skladao je melankolične skladbe (i za svoje poznate filmove), voli životinje, golf i pravi je šarmer. Oduvijek je nešto radio pa je tako bio razgrtač sijena, radio je noćnu smjenu u čeličani, kopao je kanale, radio bazene, bio je drvosječa.. Ova biografija nas vodi u sve ostale znane i neznane detalje iz života koje su doprinijele onome što je i tko je Clint Eastwood danas.

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Clint Eastwood – Čovjek od milijun dolaraKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Posljednja želja (Prvi dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Posljednja želja (Prvi dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2018.

Ukratko: Priča nastala „davne“ 1993. godine vodi nas u svijet Krvnika iz Blavikena, vješca iz Rivije, Riva – Geralta. Rođen kao običan dječak, nije upoznao svoje prave roditelje jer je odaslan u Kaer Morhen, mjesto u kojem su se stvarali vješci. On je sada ono što su od njega napravili i to iskorištava na najbolji način. Lovac je na razna čudovišta i spodobe koje teroriziraju svijet. Vampiri, štrige, šugavi bobolaci, baziliski, đavoli, elementali, vile, vodjanoji i slični su oni s kojima dolazi u bliski susret. Za takve zadatke je potreban profesionalac, mutant kojemu čarobni napitci pomažu u brzom oporavku tijela i nadljudskoj snazi, a srebrni mač na leđima za sve ostalo. Geralta upoznajemo u raznoraznim situacijama, na njegovim proputovanjima, načinu na koji se odnosi prema svemu oko sebe i u tome uživamo u svakoj ispričanoj priči iz zbirke. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Posljednja želja (Prvi dio sage o Vješcu)


Knjiga jegulja – pripovijest o najzagonetnijoj ribi na svijetu

Recenzija knjige: Knjiga jegulja - pripovijest o najzagonetnijoj ribi na svijetu

Autor: Patrik Svensson

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Knjiga daje detaljan prikaz kulturnog, mitološkog i znanstvenog života najtajanstvenije ribe na svijetu – jegulje. Životni put jegulje zbilja je pravo prirodno čudo, rađa se kako bi putovala oceanskim strujama prema Europi, tisućama kilometara daleko od Sargaškog mora. Tu postaje staklena jegulja, a zatim žuta. Živi samotno, skrivajući se od svijeta i znanosti deset, dvadeset, pedeset godina. Prije nego se pretvori u srebrenu jegulju, pliva natrag do Sargaškog mora, nitko ne zna kako je to uopće moguće, razmnožava se i ispunivši svoju životnu svrhu, umire gdje se i rodila. Zbilja, fascinantan životan put, nema se što reći. I tajanstven. Čak i danas. Sve malo što se zna rezultat je višestoljetnih i mukotrpnih, frustrirajućih istraživanja poznatih i nepoznatih imena svijeta znanosti. A sve se to pomno, detaljno, s puno ljubavi, strpljenja i znanja pripovijeda u knjizi. Tako je ovo djelo ujedno kombinacija prirodne povijesti, memoara i osobnih promišljanja autora.Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Knjiga jegulja – pripovijest o najzagonetnijoj ribi na svijetu


Svaka nota odsvirana

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Lisa Genova

Izdavač: Naklada Ljevak, 2019.

Ukratko: Ovo je priča o Richardu, perfekcionisti u svom poslu pijaniste kojemu je cijeli život bio vezan uz glasovir. Uspio je zanemariti brak i „natjerati“ suprugu da se odrekne svoje velike ljubavi koju su dijelili od prvog susreta na glazbenoj akademiji. Njegova putovanja i koncerti su bili najvažniji pa je tako i očekivao da se sve njemu podredi. Kada to više supruga nije mogla trpiti, brak se raspao.

Sada su Richardu prsti ukočeni jer dijagnoza ALS uzima njegovo tijelo komadić po komadić bez ikakvog pitanja i mogućnosti oporavka. Tri godine nakon rastave njih dvoje će se morati ponovno udružiti kako bi opet sve podredili upravo njemu. No, ovo je priča i o ALS-u – amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (neurodegenerativni poremećaj) u kojoj dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine. Razvoj svijesti o bolesti o kojoj se još uvijek ne zna uzrok potaknut je Stephenom Hawkingom. On je jedan od rijetkih nadživio sve moguće loše prognoze. Knjiga – Najbolje Knjige
Naša ocjena: 7/10

Naša recenzija knjige Svaka nota odsviranaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, njige 2019, knjige 2020


Najbolje knjige s ocjenom 8


Obrazovana

Recenzija knjige: Obrazovana

Autor: Tara Westover

Izdavač: Izdavačka kuća „Kyrios“, 2020.

Ukratko: Ovo je knjiga o odrastanju dok se iščekuje Sudnji dan, priča o djetinjstvu bez obrazovanja, liječnika, čak i bez rodnog lista… Sve što se događalo između spisateljičinog djetinjstva i kraja studija nevjerojatna je priča koja se ne može prepričati jer je toliko jedinstvena i nevjerojatna da se čini gotovo kao fikcija. Sve između korica je nevjerojatna istinita priča prikazana iz perspektive same Tare!

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Obrazovana


Gospodarica jezera (Sedmi dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Gospodarica jezera (Sedmi dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.

Ukratko: Nakon prolaska kroz portal u Lastavičjoj kuli, Ciri se našla u posve drukčijem svijetu, Svijetu vilenjaka. Zatočena je u klopki bez izlaza. Vrijeme je prestalo postojati, a nema ni jasnih granica ni portala što vode natrag u njezin svijet, svijet koji je i dalje u ratnom vihoru… Ona zna da mora pobjeći kako bi se napokon susrela s Vješcem, sa svojom sudbinom.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Gospodarica jezera (Sedmi dio sage o Vješcu)


U sebi

Recenzija knjige: U sebi

Autor: Renata Glogoški Pavoković

Izdavač: Naklada Bošković, 2020.

Ukratko: Kako je i navedeno na koricama zbirke pjesama i aforizama, „U sebi“ je treća objavljena knjiga u kojoj spisateljica izlaže velik dio sebe i ispisuje mnoge svoje misli. U svim svojim djelima ponajprije se bavi ljudskom psihologijom, fokusirajući se na nutrinu čovjeka, uvijek detaljnije opisujući ono iznutra nego ono izvana. Ista je situacija i u ovoj lijepoj knjižici.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige U sebi


Rujanska kupačica

Recenzija knjige: Rujanska kupačica

Autor: Mirjana Dugandžija

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: Jedanaest odvažnih priča o ženama na socijalnom, psihološkom i emocionalnom rubu. Priče naše vrijedne i predane spisateljice i novinarke Mirjane Dugandžije nije lako čitati, ni tematski ni stilski. Događaju se svakakve stvari – traume, preljubi, unutarnji sukobi, nesretna i ružna djetinjstva, napuštanja, depresija, seks u troje, ljubav s mlađim muškarcem… Ali junakinje nisu slomljene, sve je u redu. Ta žilavost koja je pomiješana s prečesto nezdravim nošenjem s težinom života nije nešto što je ljudima strano. Iz priče u priču, preoznavat ćete se. Žene pogotovo.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Rujanska kupačica


Ne plači, dijete

Recenzija knjige: Ne plači, dijete

Autor: Ngũgĩ wa Thiong’o

Izdavač: Lector d.o.o., 2018.

Ukratko: “Moraš učiti kako bi umaknuo uvjetima u kojima mi živimo. Težak je to put. Čovjek ne može mnogo učiniti ako nema komad zemlje.”
Dječak Njoroge će ove riječi čuti od svoga oca, radnika na farmi bogatog gospodina Howlandsa, koji ju je izgradio na zemlji otetoj upravo njegovim precima. A Njoroge samo želi ići u školu i učiti. Na taj način postaje simbolom prkosa i nade u bolju i slobodnu Keniju.
Pred dječakom je težak put. Dok se njegov narod protiv kolonijalista bori oružjem, on će to pokušati učiniti znanjem dobivenim iz knjiga.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Ne plači, dijete


Odstraniti životinju

Recenzija knjige: Odstraniti životinju

Autor: Slađana Bukovac

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: 184 stranice, 10 kratkih priča, prva zbirka iz pera Slađane Bukovac, poznate autorice po romanu „Putnici“ nagrađenog Slavićem i Kiklopom za debitantsku knjigu godine. Pjesničkom zbirkom „Nijedan pauk nije savršen“ je bila nominirana za Kiklopa za poeziju. Toliko pametno/teških pitanja u ovom djelu da bi se od svake priče bez problema mogao napisati po jedan roman. Teme toliko male, a velike kao život.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Odstraniti životinju


Lovorike

Recenzija knjige: Lovorike

Autor: Rachel Cusk

Izdavač: Vuković & Runjić, 2020.

Ukratko: Lovorike su završni dio jedinstvene trilogije britanske spisateljice Rachel Cusk, a kao i prethodna dva, i ovaj je temeljen na razgovorima (ili gotovo monolozima) s drugim ljudima. Pripovjedačica susreće ljude u avionima, hotelima, restoranima, i sluša što govore, pušta ih da govore. Znanci i neznanci pričaju joj svoje životne priče, o obitelji, odnosima, poslovima, željama, patnjama, životnim teorijama, tjeskobama, čežnjama… Riječ je o zbilja posebnoj ideji, osebujnom i domišljatom stilu i rječniku, općenito načinu razmišljanja koji je istovremeno jednostavan i dubokouman. Dirljivo, životno, suptilno, nježno, ali snažno.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Lovorike


O čajnicima i ženama

Recenzija knjige: O čajnicima i ženama

Autor: Mihaela Gašpar

Izdavač: Disput d.o.o., 2016.

Ukratko: Ovo je roman u kojem spisateljica pripovijeda priču o jednoj obitelji s posebnim naglaskom na njezinim ženskim članicama. U trenutku kada priča započinje, pripovijeda jedna od sestara, sve kao da se već dogodilo. Stan

je u kojem se nalazi jedan od četiri ravnopravna pripovjedača ovoga romana rezultat je onoga što se dogodilo u prošlosti, a što nam govori o problemima jedne obitelji, koja krije svoje male i velike tajne, nesporazume i negativne emocije. Obitelj koja je nesretna na svoj način, jedna sasvim „obična“ obitelj.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige O čajnicima i ženama


Divlje iskre

Recenzija knjige: Divlje iskre

Autor: Nikita Gill

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Ova lijepa ljubičasta knjižica je zbirka pjesama u kojoj se svi možemo pronaći jer se u biti obraća svima nama. Govori o životnim temama, o ljubavi i gubitku, iscjeljenju i rastu, a nema osobe koja se s jednom od ovih tema nije susrela. Zbirka podsjeća na izražavanje Rupi Kaur pa oni koji nju vole i ovdje će doći na svoje.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Divlje iskre


Dijete Roberta Postea

Recenzija knjige: Dijete Roberta Postea

Autor: Stella Gibbons

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Prije nego posegnete za ovim romanom, kratko ćemo vas upoznati s njegovim sadržajem te reći da se radi o parodiji popularnih britanskih novela prošloga stoljeća, poput Thomasa Hardyja ili Jane Austen.

Glavna junakinja ovog romana je Flora Poste, pametna (za mnoge čudna) mlada žena koja nakon smrti svojih roditelja donosi neobičnu odluku – ne želi se zaposliti već će se radije prikrpati nekim od svojih rođaka, poput običnog dosadnog parazita. Flora ne podnosi nered, ali umjesto pospremanja vlastitog, radije će to učiniti sa životima stanovnika farme Hladna utjeha, preokrenuvši ih potpuno naglavačke.
 Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Dijete Roberta Postea


Lastavičja kula (Šesti dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Lastavičja kula (Šesti dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.

Ukratko: Ova epska fantastična saga stigla je do šestog dijela i prati vješca Geralta i njegove kompanjone u nastojanjima da svijetu donesu pravdu i mir te da on ispuni vlastitu sudbinu. Istovremeno, u svijetu i dalje žesti rat, a dijete sudbine, princeza Cirilla, ozlijeđena je i nestala. Geralt neće odustati dok ne pronađe djevojku, no vodi utrku s okrutnim plaćenicima cara tame koji su joj za petama. Pitanje vremena je tko će ju pronaći prvi, a djevojci nije preostalo ništa drugo, nego da bježi i pokuša ostati živa.
 Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Lastavičja kula (Šesti dio sage o Vješcu)


Trenutci

Recenzija knjige: Trenutci

Autor: Jan Bolić

Izdavač: Beletra j.d.o.o., 2019.

Ukratko: Ovi moji, a Janovi Trenutci su drugo izdanje zbirke pjesama, mladog riječkog pisca. Knjiga je podijeljena u četiri dijela: „Moji trenutci“, „Za sreću je potrebno malo“, „Ljubav, ljubav… ah, ta ljubav“ i „Još malo riječi“ koja ukupo sadrži 51 pjesmu. Jan je pisao o onome što mu je u životu bitno, o stvarima koje voli i o trenutcima i emocijama koje je htio uobličiti u nešto što će razumjeti on, ali isto tako prepoznati i oni koji zbirku uzmu u ruke. – Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Trenutci


Ljeto. Ptica. Plavo.

Recenzija knjige: Ljeto. Ptica. Plavo.

Autor: Akemi Dawn Bowman

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2020.

Ukratko: „Kad joj sestra Lea pogine u prometnoj nesreći dok je majka bila za volanom, Rumi Seto mora ljeto provesti tisućama kilometara daleko od doma i posve sama suočiti se sa smrću voljene osobe, raspadom obitelji, potragom za smislom života i granicama ljubavi. Boravak kod tete Ani na Havajima donosi joj neobična prijateljstva s tinejdžerom surferom Kaijem i osamdesetogodišnjim Georgeom Watanabeom, koja će joj pomoći da ponovno pronađe želju za životom i stihove pjesme koju ona i Lea nikad nisu stigle dovršiti.“ Ukratko napisano na poleđini knjige savršeno opisuje srž knjige. No, moram dodati da je ona puno puno više i da biste vidjeli u kojem točno pogledu, morat ćete ju sami pročitati i doživjeti razne emocije na koje će vas Rumina priča „natjerati“.a – Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Ljeto. Ptica. Plavo.


Zovem se Leon

Recenzija knjige: Zovem se Leon

Autor: Kit de Waal

Izdavač: Naklada antìpōd 2020.

Ukratko: Ovo je priča o Leonu, devetogodišnjem dječaku tamnije boje kože koji ima malog skoro jednogodišnjeg polubrata Jakea koji više sliči na njihovu majku nego na njega. Leonov tata je taman dok im je majka Carol svijetle puti. Bez obzira na sve on Jakea voli najviše na svijetu. Osamdesete su godine prošloga stoljeća i boja kože je vrlo bitna. Bitna je i ljubav, obitelj, stabilnost, pogotovo u tim mladim godinama. Leon nije imao sreće da se u to uvjeri. Oduzeti su majci i on i Jake od strane djelatnika socijalne službe te su otišli živjeti kod udomiteljice Maureen. Što im život nosi, kako će se oni s time suočavati pronađite u priči koju nam na svoj dječački iskreno-neiskvareni način priča baš on, Leon.ga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Zovem se Leon


Kunem se životom

Recenzija knjige: Kunem se životom

Autor: Sarah Pinborough

Izdavač: Egmont d.o.o., 2018.

Ukratko: U ovom romanu upoznajemo Lisu, četrdesetogodišnju samohranu majku tinejdžerice Ave, njihove trenutne živote – posao, školu, prijatelje. Lagano se otvara i pozadinska priča koja obuhvaća obje i najavljuje najprije puno laži, a onda i puno nevjerojatnih obrata koji nas čekaju kroz cijelu knjigu. Velika podrška Lisi je njezina prijateljica Marilyn, koja također ima ulogu u cijeloj priči te i ona na površini vodi savršen život. Pitanje je tko je iskren, tko taji, tko laže, tko se boji, a tko se želi i zašto osvetiti! Za sva pitanja i odgovore obratite se spisateljici i njezinom naslovu Kunem se životom (Cross Her Heart).ga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Kunem se životom


Ugovor

Recenzija knjige: Ugovor

Autor: Mojca Širok

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Ugovor je zapravo ugovor s vragom koji vodeći talijanski političari sklapaju sa sicilijanskom mafijom. Priča započinje vrlo efektno, i od prve je stranice jasno da će radnju voditi vješta ruka. U Rimu se događaju tri smrti u jednoj noći. Prvo je ubojstvo izvršeno u prestižnoj rimskoj četvrti, u vili jednog od najuspješnijih rimskih odvjetnika, skraćenim imenom Cristofora. Potom slijedi prometna nesreća koja sadrži brutalne prizore, i koja vrlo brzo počne slutiti na ubojstvo, a u kojoj pogiba jednako uspješni talijanski kirurg Adriano Meneghini. I na kraju, mafijaški boss Lauria ubija se u zatvoru.
Priča je izmišljena ali se i temelji na nekim stvarnim događajima. Cilj je prikazati mafiju kao živuću organizaciju koja i dalje postoji, i to ni više ni manje nego zaslugom političara, državnih dužnosnika i poduzetnika. A isto tako, iako u početku sve tri smrti djeluju nepovezano, svi koji su uključeni u ove slučajeve – inspektori, novinari, tužitelji, političari – polako otpetljavaju niti koje vode do istine, ali i njihove vlastite, zajedničke prošlosti od koje ne mogu pobjeći i koja će se pokazati puno moćnijom nego bi trebala bit.
jiga – Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Ugovor


Kraj je uvijek blizu

Recenzija knjige: Kraj je uvijek blizu

Autor: Dan Carlin

Izdavač: Koncept izdavaštvo j.d.o.o., 2020.

Ukratko: Ukratko reći o čemu se u ovoj knjizi radi je dosta nezahvalan zadatak. Nije ovo još jedna obična priča o napretku čovječanstva kroz povijest. Ovdje će se propitkivati razni događaji, a odgovore na pitanja ćete si najčešće morati sami dati. Činjenice su tu, no kako ćete vi reagirati na pandemije, atomsku bombu , ratove i sl., potražite između ovih korica i razmislite o svemu kao pojedinac.jiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Kraj je uvijek blizu


Knjiga za Divlju ženu (II. dopunjeno izdanje)

Recenzija knjige: Knjiga za Divlju ženu (II. dopunjeno izdanje)

Autor: Ingrid Divković

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Inspiraciju za Divlju ženu spisateljica duguje Clarisi Pinkoli Estes, autorici knjige “Žene koje trče s vukovima”. Inspiracija je pronađena i u svim ženama koje ispunjavaju njezin svijet i čine ga ljepšim mjestom za život. Kako je svoju knjižicu opisala autorica knjige, Ingrid Divković: “Knjiga za Divlju ženu je knjiga kratkih poetsko/proznih zapisa divlje snage koja progovara kroz jednu ženu. Knjiga za divlju ženu je knjiga utjehe i knjiga ljubavi”.njiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Knjiga za Divlju ženu (II. dopunjeno izdanje)


Prema istinitoj priči

Recenzija knjige: Prema istinitoj priči

Autor: Delphine de Vigan

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2018.

Ukratko: Najbolje opisano na koricama knjige: “Tajanstvena L. utjelovljuje sve ono čemu se Delphine oduvijek divila – elegantna je, ženstvena i sofisticirana te ima nevjerojatnu sposobnost pronalaženja pravih riječi u pravom trenutku. Delphine je susreće u trenutku postizanja iznimna uspjeha netom objavljenim romanom, no posve je iscrpljena od pisanja, čitatelja i ogromna zanimanja medija. Zbog svega je u kreativnoj blokadi, više jednostavno ne može napisati ni riječi.
L. intuitivno osjeća Delphininu ranjivost i bez žurbe, ali posve sigurno, zauzima povlašteno mjesto u njezinu privatnom životu. Kako im se životi sve više i više isprepliću, ova priča o prijateljstvu ubrzano se uozbiljuje i pokazuje zloslutne znakove toksičnosti. Delphine de Vigan iznimno vješto hoda po tankoj liniji između stvarnosti i fikcije te pruža pronicavu i moćnu dijagnozu epohe opsjednute Istinitim.“Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Prema istinitoj priči


Djevojka od milijun dolara – Priče iz kuta

Recenzija knjige: Djevojka od milijun dolara - Priče iz kuta

Autor: F.X. Toole

Izdavač: Algoritam d.o.o., 2005.

Ukratko: Kratke priče i novele, originalno objavljene pod nazivom „Užad gori“ su kasnije dobile ime po najpoznatijoj između njih sedam. Djevojka od milijun dolara poslužila je kao ideja za scenarij i osvojila srca gledatelja i kritičara. Ta priča je bila pun pogodak. No, nije bila jedina dobra koja je pripovijedala o boksu iza kulisa. Svaka od njih u zbirci ima svoje čari koje se podvuku pod kožu i s kojima se proživljava put glavnih likova.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Djevojka od milijun dolara – Priče iz kuta


Belgravia

Recenzija knjige: Belgravia

Autor: Julian Fellowes

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2017.

Ukratko: Radnja romana započinje jedne večeri, 15. lipnja 1815. godine, tri dana prije stvarne bitke kod Waterlooa (zemljopisno smještenog u današnju Belgiju). Iako je tadašnja carska francuska vojska poražena od strane britanske vojske i njenih saveznika, pobjednici su također pretrpjeli gubitke, a među njima je bila i nekolicina mladića prisutnih na balu vojvotkinje od Richmonda. Bila je to vrlo važna večer za Sophiju Trenchard, kćer glavnog dobavljača vojvode od Wellingtona (stvarnog zapovjednika britanske vojske), a zašto je tomu tako saznat ćemo u priči ispričanoj 25 godina kasnije. Obitelj Trenchard postat će obitelj u usponu i preseliti se u novu mondenu četvrt Londona, zvanu Belgravia.Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Belgravia


Besmrtni život Henriette Lacks

Recenzija knjige: Besmrtni život Henriette Lacks

Autor: Rebecca Skloot

Izdavač: Mozaik knjiga, 2011.

Ukratko: Kad je u bolnici Hopkins 1951. godine umrla od karcinoma vrata maternice, Henrietta Lacks bila je siromašna, nepoznata crnkinja, majka petero djece. Kirurg je uzeo uzorke njezina tumora i naselio ih u Petrijevu posudu. Te stanice nazvane HeLa žive i danas, 60 godina poslije. “Proizvedeno“ je oko 60 milijuna tona stanica HeLa, objavljeno je preko 60.000 znanstvenih radova, a bile su i osnova za nekoliko Nobelovih nagrada.
Rebecca Skloot nagrađivana autorica znanstvenih djela odlučila je napisati istinu o Henrietti. Osnovala je zakladu u njezino ime kako bi dio prihoda od prodaje knjiga išao njezinoj obitelji. Ovo je njezina prva knjiga po kojoj je HBO snimio film u produkciji Oprah Winfrey i Alana Balla, „The Immortal Life of Henrietta Lacks“ 2017. godine. Knjiga – Najbolje Knjige
Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Besmrtni život Henriette Lacks


Malva

Recenzija knjige: Malva

Autor: Hagar Peeters

Izdavač: antìpōd, 2020.

Ukratko: Teško je ostati ravnodušan i nezainteresiran za priču o Malvi. Ona je naime kći Pabla Nerude, koja je rođena s hidrocefalusom (vodenom glavom), tada neizlječivoj bolesti, i koja je zbog toga umrla u dobi od osam godina. No to nije najbolnije. Ono što se dogodilo nakon Malvina rođenja tema je ovog divnog poetskog romana, a leži u činjenici da ju je neposredno nakon rođenja njen otac odbacio i cijeli život tajio njezino postojanje. Veliki i slavni, čileanski ali cijelom svijetu poznati pjesnik, Nobelovac štoviše, glas na strani pravde i dobrote, napustio je svoju jedinu kći zbog hendikepa. Kako to razumjeti? Upravo to pokušava Malva u ovom, a glas joj je koji nije imala za života sada dala nizozemska pjesnikinja Hagar Peeters. Malva tako na svom neobičnom putovanju pokušava shvatiti zašto ju je, kako lijepo navode iz naklade antìpōd, tako bešćutno napustio čovjek koji se uvijek borio protiv nepravde, koji je uvijek pomagao napuštenima i zaboravljenima. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Malva


Sjeme tame

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Iva Kolega

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2019.

Ukratko: Naizgled jedna sasvim obična obitelj od pet članova živi iz dana u dan i pokušava u svakom novom pronaći nešto dobro, svatko na svoj način. Najstarija kći Diana je s kćerkicom i dečkom svoju sreću otišla pronaći u Hamburgu prekinuvši sve doticaje s obitelji. Mlađa Julija daje sve od sebe kako bi si srednju školu koju pohađa u drugom mjestu napravila što podnošljivijom, dok najmlađi desetogodišnji Luka trenutno ima najbolju prijateljicu Lanu i trenira rukomet što mu predstavlja cijeli svijet. Otac Saša radi i skrbi za svoju obitelj pa mu sve to predstavlja veliki stres koji pokušava smanjiti alkoholom i ljubavnicama. Majka Iris je kućanica koja za zadatak ima održavati kućanstvo, brinuti se o Luki i u međuvremenu čitati samo loše vijesti i krimiće, te pratiti raznorazne serije. Što ovu obitelj ipak ne čini običnom predlažem da provjerite sami jer ćete još dugo razmišljati o njihovoj priči inspiriranoj stvarnim događajima. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Sjeme tame


Negdje drugdje u Švedskoj

Negdje drugdje u ŠvedskojAutor: Hans Gunnarsson

Izdavač: Hena com, 2017.

Ukratko: U ovoj knjizi upoznajemo se sa stanovnicima Borunde, malog zaboravljenog naselje koje, zamislite samo, ima svog kroničara. Allan Lundberg samoinicijativno piše kroniku svog naselja i baš je zapeo na samom predgovoru. A muče ga i stanovnici koji se nikako ne uklapaju u njegovu idealnu sliku gradića. Upoznajemo ih tako, redom, i imamo uvid u njihove samo naizgled obične živote, situacije i probleme. I tu se točno vidi zašto Gunnarssona smatraju majstorom kratke forme. Jer bez obzira što sa svakim novim poglavljem kao da počinjemo čitati neki novi roman, nikad se ne zamorimo ni izgubimo. Izvrsno nas uvuče u njihove živote kroz samo jednu situaciju, jednu kratku priču, i karakterizira svakog pojedinca tako snažno da ga zapamtimo (jer trebat će nam ipak poslije). I vrlo vješto vodi fabulu, postiže napetost i na kraju krajeva plete priču oko svih njih – priču koja kulminira u jednoj noći kad troje mještana pod nerazjašnjenim okolnostima izgube živote.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Negdje drugdje u Švedskoj


Mala Kme osvaja svijet – Majčinstvo bez filtera

Mala Kme osvaja svijet - Majčinstvo bez filtera
Autor: Martina Frka Milotić

Izdavač: Naklada Fragment d.o.o., 2019.

Ukratko: Ukoričen zbir životnih crtica mame sedmogodišnje djevojčice i dvogodišnjeg dječaka. Martina Frka Milotić je novinarka, blogerica i prije svega mama. Ono što je pisano na blogu i dijeljeno na društvenim mrežama trenutno prati više od 9500 ljudi. Dolazimo do zaključka da se o temi majčinstva želi i mora pričati bez rukavica. Ovdje je to ogoljeno, iskreno i puno ljubavi.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Mala Kme osvaja svijet – Majčinstvo bez filtera


Dina

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Frank Herbert

Izdavač: Egmont d.o.o. Zagreb, svibnj 2019.

Ukratko: Kada car prenese upravljanje Arrakisom s plemićke kuće Harkonnena na obitelj Atreida, Harkonneni uzvrate i ubiju vojvodu Leta Atreida. Gospa Jessica, priležnica vojvode Leta, bježi u pustinju s njihovim sinom Paulom gdje ih spašava skupina Slobodnjaka, starosjedilaca Arrakisa. Slobodnjaci kontroliraju drugi veliki resurs Arrakisa: monstruozne crve koji ruju pod vrelim pustinjskim pijeskom. Da bi okupio vojsku kako bi osvetio oca i vratio Arrakis iz ruku Harkonnena, Paul mora steći povjerenje Slobodnjaka i povesti malenu vojsku protiv golemih snaga ujedinjenih protiv njega. NJEGOVO ĆE PUTOVANJE SVE PROMIJENITI.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Dina


Hitlerove kušačice

Hitlerove kušačice

Autor: Rosella Postorino

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2019.

Ukratko: Kako i najbolje piše na samim koricama knjige: „Jesen, 1943., dvadesetšestogodišnja Rosa Sauer nakon bombardiranja Berlina dolazi u Gross-Partsch k roditeljima svoga zaručnika koji se kao njemački vojnik bori na ruskom frontu. Ubrzo je s ostalim djevojkama pozvana u obližnje Hitlerovo tajno sklonište Vučji brlog. Zatvorene u blagovaonici pod budnim okom čuvara, s raskošnom hranom pred sobom, djevojke će triput dnevno kušati obroke spremljene za Hitlera i tako jamčiti da hrana nije otrovana. Dijeleći iskustvo straha pred mogućim nastupom brze smrti skrivene u svakom ukusnom zalogaju, među djevojkama se rađa prijateljstvo i savezništvo, ali i netrpeljivost i nesuglasice. Kada se u Vučjem brlogu pojavi novi zapovjednik, sijući još veći teror među kušačicama, Rosa će se iznenada naći u vrtlogu emocija. Nadahnut svjedočanstvom Margot Wölk, roman Hitlerove kušačice suptilna je priča o ljudskoj prirodi i odnosima, koja propituje kako preživjeti a ne izgubiti ljudskost.“

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Hitlerove kušačice


Gdje šuma susreće zvijezde

Recenzija knjige: Gdje šuma susreće zvijezde

Autor: Glendy Vanderah

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Dvadesetšestogodišnja Joanna Teale nakon što je izgubila majku od raka dojke te se i  sama izborila s istim, nastavlja sa svojim istraživanjem koje je započela na diplomskom studiju. Istraživanje ptičjeg staništa joj omogućava ne samo dovršavanje diplome već bijeg u prirodu, u njezinu tišinu i mir. Smještaj u vikendici na kraju puta pruža joj osamu, dok se ispred vrata ne pojavi bosonoga djevojčica koja tvrdi da nije s ove planete. Ursa, inteligentna (najvjerojatnije) devetogodišnjakinja poremetit će istraživačke i jednolične dane Joanne te povezati i susjeda Gabriela u svakodnevne intrige.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Gdje šuma susreće zvijezde


Mozak u plamenu: Mojih mjesec dana ludila

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Susannah Cahalan

Izdavač: Profil Zagreb

Ukratko: Liječnici su prvo sumnjali da ima psihičkih problema, te da je psihijatarski slučaj, kasnije joj davali druge netočne dijagnoze, no sretna je okolnost bila što se za njen slučaj zainteresirao jedan sirijski liječnik, koji se slučajno u toj bolnici nalazio na praksi, a koji je brzo shvatio što joj je. Činilo mu se da se ona razboljela od jedne vrlo rijetke i strašno agresivne upale mozga. Nakon više testova, koje joj je dao, utvrdio je da je njegova dijagnoza bila točna. Imao je već ranije u svojoj praksi sličnih slučajeva te vrlo rijetke vrste upale mozga, pa je znao kako je treba liječiti. On ju je ne samo izliječio, nego joj je, kad se počela oporavljati, pomogao rekonstruirati što joj se tih mjesec dana događalo. Uz pomoć raznih svjedočanstava onih koji su je liječili i njegovali, te njenih prijatelja i rođaka ona napisala ovu uzbudljivu knjigu o tom mjesecu kada je bila luda. No, ona u knjizi objavljuje i detaljni opis svoje bolesti kako se drugi ljudi koji obole od iste bolesti zbog neznanja liječnika ne bi našli u sličnoj situaciji. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Mozak u plamenu: Mojih mjesec dana ludila


Mlijeko i med

Recenzija knjige: Mlijeko i med

Autor: Rupi Kaur

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2017.

Ukratko: Ovo je prva zbirka poezije sada već svima poznate Rupi Kaur. Ne čudi informacija da je zbirka bila godinu dana na listi bestselera New York Timesa, a prodana je u više od milijun primjeraka diljem svijeta. Novo doba iziskuje i novije kanale probitka za uspjeh. Društvene mreže su u njezinom slučaju bile savršen odabir kako bi se mogla izraziti što većem broju onih koji su željni novije poezije. Mlijeko i med podijeljeno je u četiri poglavlja: bol, ljubav, slom i lijek. Spoj je to poezije i proze koji progovara o ljubavi, preživljavanju, zlostavljanju, tuzi, gubitku, obitelji, ženstvenosti. Jednostavnim stilom progovara o ne tako jednostavnoj temi – životu.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Mlijeko i medKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Male laži

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Liane Moriarty

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2018.

Ukratko: Djeca stvaraju prijateljstva u svim razinama školovanja kao i njihovi roditelji međusobno, koji su svaki dan s njima u školskim obavezama. U nastajanju prijateljstava nastaju i rivalstva. Predškolska dob to najviše ističe kod mama koje žele da njihovo dijete bude najbolje u svemu od malih nogu. „Slučajnost“ koja je dovela tri ponosne mame u isto vrijeme na isto mjesto (ispred škole u Pirriwee) zapečatit će njihovo prijateljstvo bez obzira na njihove različitosti u karakterima. Školsko zlostavljanje, laž, odnosi između supružnika i njih između djece, odnos između prijateljica, život nakon rastave, nasilje, traume, pa da ne bude dosadno – možda i smrt, teme su koje nas vode ovom knjigom i ne puštaju nas da je ostavimo za kasnije.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Male laži


Eksperiment Irene Toth

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Korana Serdarević

Izdavač: Fraktura Zaprešić, 2017.

Ukratko: Svi se svakodnevno mijenjamo. No je li moguće promijeniti se do te mjere da te i bližnji jedva prepoznaju, može li se ta mijena dogoditi u kratkome roku i što sve ona podrazumijeva – promjenu izgleda ili cijele osobnosti? Irena Tot mlada je uspješna žena u ranim tridesetima, no duboko je nezadovoljna svojim životom te odluči promijeniti se, ali za to joj ne trebaju pripravci ni knjige o samopomoći, nego samo čvrsta volja i želja da postane druga i drugačija, da u sebi probudi onu djevojčicu, onu snagu koju je nekada imala, a koja se putem zagubila. Eksperiment Irene Tot nije samo priča o djevojci, priča je to i o njezinoj obitelji te o potrazi za ljubavlju, koju će doživjeti s nekim s kim se najmanje nadala. Priča o narančastome mačku Alfu, Ireninu neprilagođenom bratu Filipu te njihovim roditeljima, ambicioznoj, hladnoj majci i mekanome ocu koji ipak odluči potražiti sreću s drugom ženom.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Eksperiment Irene Toth


Doba nevinosti

Doba nevinosti

Autor: Edith Wharton

Izdavač: Večernji list d.d., 2004.

Ukratko: Doba nevinosti je roman u kojem se analizira njujorško visoko društvo devetnaestog stoljeća. Društvene veze materijalnih i društvenih interesa, neukost i licemjerje, načela i kultura ponašanja, lijepo su stilski izneseni uz pomoć likova koji savršeno nose cijelu radnju. Prijateljstvo zaručenog Newlanda Archera i grofice Ellene Olenske, povratnice iz Europe, utječe na Newlandove stavove o društvu i životu općenito. Mijenja njega, a tako onda i one s kojma je usko povezan. Je li ta promjena bila na bolje ili na gore, sami morate provjeriti. Edith Wharton je za ovaj roman nagrađena Pulitzerovom nagradom.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Doba nevinosti


Zašto ostati živ

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Matt Haig

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb, 2017.

Ukratko: Matt Haig napisao je razumljivo i životvorno memoarsko djelo o svojoj borbi s depresijom i o tome kako ga je pobjeda nad tom bolešću poučila živjeti.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Zašto ostati živKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Zovi me svojim imenom

Recenzija knjige: Zovi me svojim imenom

Autor: André Aciman

Izdavač: Znanje d.o.o., 2019.

Ukratko: Osamdesete godine prošlog stoljeća, južna Italija, ljeto.. Sedamnaestogodišnji Elio provodi svoje slobodno vrijeme u roditeljskoj vili na samoj obali mora svirajući, kupajući se, družeći se, odmarajući. Vila uvijek vrvi ljudima; kako profesorima, tako i znanstvenicima, susjedima, prijateljima, uvijek novim dušama. Na šest tjedana ovog ljeta dolazi Oliver, dvadesetčetverogodišnji znanstvenik koji će Eliovom ocu profesoru pomagati oko korespodencije, a zauzvrat dobiti mentora za pisanje svog doktorata kojeg želi objaviti. Elio će u Oliveru vidjeti puno više od svih ostalih, puno više od njegove macho vanjštine. Ovdje se rađa jedno novo prijateljstvo na jednoj višoj razini.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Zovi me svojim imenom


Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Tatjana Barat

Izdavač: Iris Illyrica, 2019.

Ukratko: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama zbirka je 50 književnih portreta žena svih zanimanja koje su obilježile hrvatsko društvo. Žene koje su ostavile trag kako u Hrvatskoj tako i u svijetu u doba kada za njih to nije bilo poticajno. Knjiga će djeci, ali i odraslima pomoći upoznati pionirke u njihovom području djelovanja i dokazati da se upornost i vjerovanje u sebe isplati.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Zovi me svojim imenomKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Marx i lutka

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Maryam Madjidi

Izdavač: Sandorf Zagreb, 2019.

Ukratko: Dok je još bila u majčinu trbuhu, Maryam proživljava početke iranske revolucije. Šest godina poslije, s majkom odlazi pridružiti se ocu u izgnanstvu u Parizu. Kroz sjećanja na najranije djetinjstvo, Maryam pripovijeda o napuštanju zemlje, udaljavanju od obitelji, opraštanju od voljene bake, gubitku igračaka, i postupnom potiskivanju perzijskog u korist francuskog te kasnijem ponovnom učenju materinjeg jezika, sve dok se dva jezika nisu pomirila u ljubavi prema književnosti i pisanju.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Marx i lutka


Mač sudbine (Drugi dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Mač sudbine (Drugi dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2019.

Ukratko: Geralt iz Rivije, rođen kao običan dječak, nije upoznao svoje prave roditelje jer je odaslan u Kaer Morhen, mjesto u kojem su se stvarali vješci. On je sada ono što su od njega napravili i to iskorištava na najbolji način. Lovac je na razna čudovišta i spodobe koje teroriziraju svijet. Ova zbirka od šest pripovjedaka nas vodi u priobalje te upoznajemo i morske nemani s kojima se mora sukobiti. Društvo mu ovaj put radi stihoklepac Maslačak, a upoznajemo i zanosnu Yennefer, Essi i ostale zanimljive individue.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Mač sudbine (Drugi dio sage o Vješcu)


Vilenjačka krv (Treći dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Vilenjačka krv (Treći dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2019.

Ukratko: Prva dva dijela Sage o Vješcu, pisana u obliku kratkih priča, nastavljaju se s trećim nastavkom u obliku romana. Gerald je i dalje u dobrom društvu trubadura Maslačka, djevojčice Ciri, vilenjaka, patuljaka, raznoraznih čudovišta i strašnih stvorenja. Nesvakidašnji junaci u središtu posvađanih kraljevstava snalaze se najbolje što mogu i brane svoje porijeklo i nasljeđe. Problemi glavnog lika i njegovih kompanjona smješteni su u izmišljeni svijet, ali problemi su vrlo suvremeni.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Vilenjačka krv (Treći dio sage o Vješcu)


Vrijeme prezira (Četvrti dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Vrijeme prezira (Četvrti dio sage o Vješcu)

Autor: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2019.

Ukratko: Vrijeme prezira, četvrti je dio sage o Vješcu, ali drugi roman koji se skladno nastavlja na prethodni. Već dobro poznatoj ekipi: Maslačku, Yennefer, Ciri i Geraltu u svijetu u kojem vladaju raznorazni čarobnjaci i ljudska kraljevstva preživljavanje postaje sve teže. U sklad koji je vladao godinama dolazi razdor i nagovještaj rata. Rat najvećih mogućih razmjera iznjedrit će mnogobrojne žrtve u svim redovima, ali i takozvane Štakore. „Elita“ raspuštenih vojnika, seljaci koji su ostali bez kuća i obitelji, zlostavljane djevojke, zastranjeni mladići u kojima je ostao samo prijezir, rat će biti prilika za iskaliti mržnju prema svima. Ubijanje, krađa, nasilje, uništavanje sve pred sobom s pokušajem da se dobije rat, garantira akciju kroz cijelu knjigu.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Vrijeme prezira (Četvrti dio sage o Vješcu)Knjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Promatrači u zrcalu

Recenzija knjige: Promatrači u zrcalu

Autor: Josipa Pavičić Berardini

Izdavač: Koncept izdavaštvo j.d.o.o., 2019.

Ukratko: Josipa Pavičić Berardini podučava tehniku za samorazvoj, voditeljica je radionica i predavanja te autorica četiriju izdanih knjiga. U svojem najpoznatijem djelu Šest milimetara – Ispovijest o boli i pobjedi (2017.) ogoljela je dušu i vrlo iskreno progovorila o osobnoj borbi s teškom bolešću. Velika prekretnica, kako i sama kaže, „dar“ od šest milimetara vratio ju je sebi. Iskonsko biće koje je u nama moramo njegovati jer nam donosi sve potrebne odgovore. Promatrači u zrcalu su tu kako bi nam pokazali da imamo snage i hrabrosti biti ono što jesmo, a ujedno biti i sretni. Ništa nije jednostavno, ali vježbom i voljom čovjek može sve što poželi. Ovdje ćemo pronaći i vježbe i afirmacije i primjere iz života, kao i vizualizacije te promišljanja autorice s nadom da će njezina iskustva pomoći onima koji traže smjernice.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Promatrači u zrcalu


Sunce i njeni cvjetovi

Recenzija knjige: Sunce i njeni cvjetovi

Autor: Rupi Kaur

Izdavač: Stilus d.o.o., 2018.

Ukratko: Druga zbirka pjesama megapopularne Rupi Kaur nastavlja gdje je prva završila. Podijeljena na pet dijelova: venem, padam, puštam korijenje, raste i cvatem; u svakome iskreno, jednostavno i snažno progovara o sebi, o nama. U spoju poezije i vrlo kratke proze emocije ne nedostaju. Pronađite sebe u njenim stihovima…

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Sunce i njeni cvjetoviKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Ubiti pticu rugalicu

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Harper Lee

Izdavač: Šareni dućan, 2014.

Ukratko: Jean Louise Finch ili kako je svi zovu –  Scout, je djevojčica koja odrasta u malom gradu Maycomb – Alabama, u doba gospodarske krize. Cijeli njezin svijet predstavljaju: četiri godine stariji brat Jem, otac pravnik Atticus i služavka crnkinja Calpurnia. Život bez majke koja je umrla dok je još bila malena, uspijevaju joj nadomijestiti prijatelji – posebno Dill, susjedi, igra i škola. Radoznala je, vrckava, hrabra, pametna i bez dlake na jeziku. Uči o životu od svoje okoline, uči o pravdi i nepravdi, uči život. Rasizam i predrasude su u to vrijeme bile realnost, te nam Scout pripovijeda o svojim pogledima na svoj neiskvaren način, iskreno. Baš taj pogled na svijet, kroz oči djeteta, daje nam puno jači dojam na sve s čime se djevojčica susreće.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Ubiti pticu rugalicu


George Lucas: Jedan život

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Brian Jay Jones

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o., 2017.

Ukratko: Biografija pisana tri godine, biografija svima dobro znanog Georgea Lucasa u kojem je detaljno opisan rad jednog od najvećih filmaša današnjice. Čovjek koji je stvarao magiju kroz svoje Ratove zvijezda, Indianu Jonesa, čovjek koji je promijenio način bilježenja snimljenih filmova, unaprijedivši i sam zvuk. Čovjek za kojeg su svi govorili da je težak, mijenjao je svijet svojom vizijom i upornošću. Upoznajte talentiranog Georgea Lucasa!

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige George Lucas: Jedan život


Arlington Park

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Rachel Cusk

Izdavač: Vuković&Runjić Zagreb, 2008.

Ukratko: Arlington Park sasvim je obično englesko prigradsko naselje. Tijekom jednog kišnog dana, pratimo živote sasvim običnih, i pomalo očajnih, kućanica: Juliet je ljuta zbog trijumfa muškaraca u svom domaćinstvu, Amanda se od sumornih misli o smrti sklanja u pretjerano čišćenje, Solly samo što nije rodila četvrto dijete, Maisie se pokušava pomiriti s provincijskim životom, dok po naravi optimistična Christine priređuje zabavu na kojoj će se navečer okupiti susjedi.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Arlington Park


Pedeset cigareta za Elenu

Recenzija knjige: Pedeset cigareta za Elenu

Autor: Marina Vujčić

Izdavač: Fraktura, 2019.

Ukratko: Oliver Radman je rođen kao blizanac, ali živi kao jedinac zadnjih 26 godina. Njegove sestre blizanke Elene, nema već jako dugo. Od kada je nema, on se još uvijek s tom činjenicom nije pomirio i svaki dan mu je u mislima. Za njihov pedeseti rođendan odlučio je ostati budan sva 24 sata, pušiti cigarete i za nju i za sebe, te sačuvati opuške. Koliko god da je to možda nama bizarno, Oliveru je bilo opravdano. Kako ovo ne bi bila samo priča o usamljenom računovođi, spisateljica je „slučajno“ povezala još tri osobe: Viktora, Magdalenu i Gretu. Kako će njegova odluka da ostane budan utjecati na neznance morate provjeriti u novom romanu naše poznate spisateljice.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Pedeset cigareta za ElenuKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Kamo si otišla Bernadette?

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Maria Semple

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb, 2014.

Ukratko: Bernadette Fox na zlu je glasu. Za Elgieja Brancha, čudo od djeteta zaposleno u Microsoftu, ona je urnebesna, lako zapaljiva, nadarena, nesređena supruga. Za druge majke, koje se okupljaju ispred škole dovozeći i odvozeći svoju djecu, ona je prava opasnost za okolinu. Za arhitektonske stručnjake ona je revolucionarna arhitektica. Za petnaestogodišnju Bee ona je najbolja prijateljica i, sasvim jednostavno, mama. Ali, Bernadette odjednom nestane. A Bee mora krenuti na putovanje do kraja svijeta kako bi je pronašla.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Kamo si otišla Bernadette?


Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka

Recenzija knjige: Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka

Autor: Thich Nhat Hanh

Izdavač: Planetopija d.o.o., 2019.

Ukratko: Na ovu slatku knjižicu možete gledati kao na proširenu vođenu meditaciju. Thich Nhat Hanh je jedan od najvećih budističkih učitelja današnjice koji nas vodi i ujedno podučava kroz svaku stranicu. Svjesnost i spoznaja sadašnjeg trenutka doprinosi promjeni i mijenja jako puno životnih segmenata. Ti elementi pomažu kod ljubavne povezanosti, prihvaćanja života ali i smrti, osvještavanja sebe, emotivnog iscjeljivanja i redefiniranja onog što nam je istinski bitno.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutkaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Moja ljubavna priča

Recenzija knjige: Moja ljubavna priča

Autor: Tina Turner

Izdavač: Iris Illyrica, 2019.

Ukratko: Kraljica rock and rolla osobno progovara o svom životu u autobiografiji u kojoj se prisjeća cijelog svog života: od najmlađih dana, svojih glazbenih početaka, obitelji i majčinstva, putovanja. Prisjeća se zlostavljanja od strane svoga supruga s kojim je provela 14 godina u braku i na glazbenoj sceni, ali i odlasku od takve vrste života i nastavljanju svoje glazbene solo karijere. Što ju je sve tokom šezdesetogodišnje karijere snašlo, što ju je činilo sretnom i kada je pronašla svoju ljubav, otkrijte između ovih korica. Priuštite si životno glazbeno putovanje koje nadahnjuje od prve stranice.

Naša ocjena: 8/10

Naša recenzija knjige Moja ljubavna priča


Najbolje knjige s ocjenom 9


Mi koji smo preživjeli

Recenzija knjige: Mi koji smo preživjeli
Autor
: Georgia Hunter

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Roman utemeljen na nevjerojatnoj i istinitoj priči koja seže od prijeratnih godina u kojima obitelj Kurc živi uobičajeni život unatoč sve težim prilikama s kojima se kao Židovi suočavaju, sve do sumornih sibirskih gulaga gdje prati članove njihove obitelji kao izbjeglice, zatočenike i borce. Autorica Georgia Hunter otkrila je da potječe iz obitelji koja je preživjela holokaust. Roman „Mi koji smo preživjeli“ nastao je iz autoričine želje da ispriča nevjerojatnu priču svoje obitelji za koju je napravila opsežno istraživanje kako bi prikazala sve što točnije i što autentičnije. Nevjerojatna priča!

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Mi koji smo preživjeli


Velika stvar

Recenzija knjige: Velika stvar
Autor
: Mihaela Gašpar

Izdavač: Disput d.o.o., 2020.

Ukratko: “Roman Mihaele Gašpar “Velika Stvar” tematizira pojavu tzv. self-help poduzetništva, motivacijskih govornika, duhovnih iscjelitelja, takozvanih savjetnika za sretan život i svih onih koji će nas uputiti kako da steknemo materijalno, odmaknemo se od onih koji nam navodno čine zlo svojim energijama, poboljšamo kvalitetu života i u konačnici – kako da postanemo “imuni” na vlastiti život.

Osnovna tema ovog romana tiče se dakle pojave velikog broja vodiča kroz život, nadriliječnika i motivacijskih govornika, ali i ljudi koji u vlastitim bolima i problemima pristaju na iznimno jednostavno i plastično pojašnjenje životne sreće i blagostanja. Roman nudi pogled iznutra u jednu takvu obitelj, njezin razvoj i olaku metamorfozu od uzgajivača kavkavskih ovčara do iscjelitelja i životnih gurua.”

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Velika stvar


Kuća na hridi

Recenzija knjige: Kuća na hridi
Autor
: Lucy Clarke

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2021.

Ukratko: Elle Fielding je spisateljica, autorica jedinog bestselera, koja odlazi u Francusku na dvotjednu turneju i pritom odluči iznajmiti svoju kuću preko Airbnb platforme. Po povratku, u kući pronalazi tragove koji upućuju na to da je netko provalio u njenu radnu sobu, koja je trebala biti zaključana. Međutim, i dalje se u kući na hridi događaju čudne stvari: otvoreni prozori za koje je sigurna da ih je zatvorila, zaboravljena slavina u kupaonici koja će izazvati poplavu, koraci koji upućuju da se unutra nalazi uljez… Ili je to sve samo u njezinoj glavi?

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Kuća na hridi


Slom

Recenzija knjige: Slom
Autor
: Jean Hanff Korelitz

Izdavač: Indigo knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Grace Reinhart Sachs, psihoterapeutkinja, živi sređenim životom u visokim krugovima New Yorka. Odana je svom mužu dječjem onkologu, njihovu sinu Henryju i pacijentima za koje se skrbi u vlastitoj ordinaciji. Njezini su dani ispunjeni poznatim ritualima: živi u istom stanu na Manhattanu u kojem je odrasla, svako jutro šalje Henryja u istu elitnu školu koju je i sama pohađala, piše knjigu o vezama i brakovima, sudjeluje u aktivnostima svoje škole i dalje, jednostavno uživa u svom savršenom životu. Dok…  sve to ne poljulja jedna nasilna smrt, muž koji je nestao bez traga i neprekidni lanac zastrašujućih spoznaja.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Slom


Krvlju zapisano (Robert Hunter #11)

Recenzija knjige: Krvlju zapisano (Robert Hunter #11)
Autor
: Chris Carter

Izdavač: Leo-commerce d.o.o., 2020.

Ukratko: Detektiv Robert Hunter je u još jednom svom, jedanaestom, standardnom lovu na bolestan i poremećen um gdje mu je kao i uvijek oslonac njegov partner i prijatelj detektiv Garcia. Interesantno započinje cijela priča jer ne bismo rekli da bi slučajna krađa dnevnika mogla otkriti puno više od popisa sastanaka i liste za kupovinu. Ono što ovaj dnevnik skriva je puno puno groznije, nezamislivo i kao tako savršeno za posebnu elitnu jedinicu za sva ubojstva počinjena s velikom brutalnošću i sadizmom (ultranasilnim zločinima) s Hunterom na čelu.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Krvlju zapisano (Robert Hunter #11)


Bogart i Seranoga

Recenzija knjige: Bogart i Seranoga
Autor
: Zoran Roško

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: U ovoj urnebesnoj mješavini krimića, grčke tragedije i homeopatskog futurizma svijetom vladaju algoritmi, a ljudi (opet) znaju gdje im je mjesto – daleko ispod „bogova”. No to je futurizam bez budućnosti (budućnost se već dogodila, a nepoznanica je prošlost – jer se stalno mijenja), krimić u kojem se ubojstva tek trebaju dogoditi. Likovi koji izgledaju poput Bogarta, Bacall, Bergman i Warhola, ali to nisu, u lančanom reaktoru obrata i iznenađenja razmeću se šašavim tragedijama, kao u Chandlerovim krimićima. Grčke tragedije govorile su zapravo o algoritmima, sada algoritmi ispisuju novu grčku tragediju, a najvažnije je pitanje: što se događa ako spajanje ljudi (organske inteligencije) i algoritama (anorganske inteligencije) ne uspije? Junaci uvijek propadaju jer imaju „jedno oko previše”.

No u svemu tome nema ničega tragičnog, ovaj roman začinje novu religiju, istinski je utješan jer potvrđuje da su ljudi iznimni baš zato što su strašni, jer nitko ne bi otvoreno bio toliko užasan kada iza njega ne bi nešto stajalo. I zaista, i stoji: u svojem dubokom zlu ljudi skrivaju i čuvaju neizmjernu ljubav da je ne bi oteo kozmički predator.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Bogart i Seranoga


Čovjek od kestena

Recenzija knjige: Čovjek od kestena
Autor
: Søren Sveistrup

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2020.

Ukratko: Uz unakaženo tijelo svake od žena koju je odlučio smaknuti, ubojica ostavlja čovječuljka izrađenog od dvaju kestena i šibica. Istražitelji dolaze do zastrašujućeg otkrića – na svakoj od tih figurica nalazi se otisak prsta djevojčice za koju znaju da je lani oteta i ubijena. Puka slučajnost ili se psihopat poigrava s njima? Vremena je malo, povjerenja između kolega zaduženih za slučaj još manje… Znaju samo da je stravična igra ovog ubojice daleko od gotove.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Čovjek od kestena


Djevojčica koja je spasila Božić (Christmas #2)

Recenzija knjige: Djevojčica koja je spasila Božić (Christmas #2)
Autor
: Matt Haig

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: „Badnjak je, a djevojčica Amelia Wishart zarobljena je u ubožnici gospodina Jezovitog te Božića možda neće ni biti. Magija je sve slabija. Da bi se Božić ove godine dogodio, Amelia mora biti pronađena. Uz pomoć vilenjaka, osam sobova, engleske kraljice i gospodina Charlesa Dickensa, potraga za Amelijom – i tajnom Božića – može početi.“ – ovo je otprilike tekst s poleđine knjige i dovoljno dobro kazuje sve što ćete pronaći, ali onako ugrubo. Ova knjiga je sve samo ne nešto takvo. Topla je, lijepa, prekrasno ilustrirana, pozitivna i što je najbitnije za bilo koje vrijeme, daje nadu!

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Djevojčica koja je spasila Božić (Christmas #2)


Femicid

Recenzija knjige: Femicid
Autor
: Pascal Engman

Izdavač: Indigo knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Mlada žena pronađena je mrtva u svom stanu u sjevernom Stockholmu. Je li krivac njezin partner kojeg je netom prije ubojstva ostavila? Policijska inspektorica Vanessa Frank započinje istragu na slučaju, ali ne može se oteti osjećaju da joj promiče nešto ključno. Naročito nakon još jednog zločina. Istovremeno, digitalna mreža muškaraca-mrzitelja žena sve više se širi. Oni sebe nazivaju „incelima“ i obitavaju u najmračnijim zakucima interneta. Ujedinjeni su u svojoj želji da se osvete ženama koje su ih prezrele i nisu se udostojale ni pogledati ih. Dok Vanessa Frank propituje moguću umiješanost zlokobne mreže incela u zločine, na kocki je sve više života…

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Femicid


Duga latica mora

Recenzija knjige: Duga latica mora
Autor
: Isabel Allende

Izdavač: Vuković & Runjić, 2020.

Ukratko: Španjolski je građanski rat i stotine tisuća ljudi daju se u opasan bijeg preko Pireneja u Francusku. Trudna mlada udovica Roser povezat će se s vojnim liječnikom Víctorom Dalmauom, bratom svoje pokojne ljubavi. No da bi preživjeli i osigurali si mjesto na brodu nade koji će ih odvesti u bolju budućnost u Čile, moraju se vjenčati. Allende, jedna od najpoznatijih svjetskih književnica, stvorila je nezaboravne likove i iskrojila nevjerojatne životne priče. Topla preporuka za ovo čarobno štivo.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Duga latica mora


Kada tijelo kaže ne

Recenzija knjige: Kada tijelo kaže ne
Autor
: Gabor Maté

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Kako je gospodin Bruce H. Lipton savršeno rekao: „Dr. Maté vješto kombinira najnovije spoznaje iz biomedicine s pričama svojih pacijenata kako bi pružio uvid u to kako naša najranija razvojna iskustva oblikuju naše ponašanje, stavove i odnose. Obavezno pročitati!“, tko sam ja da mu proturječim?! Potpisujem sve navedeno jer doktorov doprinos istraživanju povezanosti emocija i stresova u životu te tjelesnih sustava koji upravljaju živcima, imunosnim sustavom i hormonima je jednostavan i svima shvatljiv. A time i zanimljiv i vrlo poučan želimo li što dulje biti zdravi.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Kada tijelo kaže ne


Pop

Recenzija knjige: Pop
Autor
: Edi Matić

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: Roman Pop još je jedan dokaz u nizu koji stoji na strani kvalitetne domaće književne scene. Žanrovski je šaren – počinje kao krimić (i završava uostalom jer se na kraju tek sve otkriva), prerasta u duhovitu dramu prožetu blagim humorom, ali nigdje ne ide bez ljubavi. Roman zapravo započinje od kraja, od mjesta gdje je za lažnog fratra/popa/svećenika Jadrana Grobareka predstava završena. Policija mu je ušla u trag i privela ga. No ono što nas svih zanima (što se dogodilo i zašto se uopće morao dovesti u situaciju da iz urbane i elitne sredine u kojoj je radio kao tjelohranitelj pobjegne na zabačeni otok prerušen u popa) vrlo brzo postaje manje važno i prava zvijezda romana postaje sam otok i život na njemu. Djelo je iznimno pitko i zabavno, opuštajuće i zanimljivo, duhovito i blago. Topla preporuka!

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Pop


Kako otkriti toplu vodu

Recenzija knjige: Kako otkriti toplu vodu
Autor
: Željka Babić

Izdavač: Naklada Fragment d.o.o., 2020.

Ukratko: U ovoj priči upoznajemo četrnaestogodišnjeg dječaka koji nam priča o sebi, svojim roditeljima, prijateljima, simpatiji, a najviše od svega se u biti žali na silnu „prisilnu“ količinu matematike u svojem životu. Isaacov otac je matematičar i sve mu je u životu jasno baš zato jer se sve može izračunati, dok mu je mama dizajnerica u jednoj svojoj svemirsko-alternativnoj realnosti. Svatko se na svoj način najčešće smiri i ohrabri „hvatajući“ se za svoja uvjerenja koja im stvaraju temelje sigurnosti. Ocu odrastanje u ratnom Sarajevu nije bilo med i mlijeko, ali je spas pronašao u stabilnosti matematike i od vremena školovanja mu je to bila slamka spasa. Isto želi prenijeti svome sinu pa ga postavi kao glavnoga voditelja svojeg uspješnog aquaparka, kako bi i sam razumio i povezao sigurnost koju matematika i izračuni nude. Hoće li uspjeti? Što će Isaac naučiti u cijeloj novonastaloj situaciji? Odgovore pronađite između ovih lijepih korica romana za mlade, ali i za one malo starije!

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Kako otkriti toplu vodu


Zvuk sunčanog sata

Recenzija knjige: Zvuk sunčanog sata
Autor
: Hana Andronikova

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: Daniel Keppler odlazi s obitelji na skijanje u Colorado na doček nove godine. U prvih nekoliko stranica zbližimo se sa svim likovima, a vrlo brzo u ležernom razgovoru s vlasnicom pansiona u kojem su odsjeli, Daniel saznaje da je ona porijeklom iz Češke, baš kao i on. Nije mogao zamisliti da će se razgovor s Anne pretvoriti u cjelonoćnu ispovijed koja će ponovno otvoriti bolne, nikad zacijeljene rane. Tako kroz Danielova i Anneina sjećanja i priče putujemo naprijed-natrag kroz cijelo 20. stoljeće, kroz tri kontinenta i čarobnu Indiju, ratom poharanu Češku i na kraju Kanadu i Ameriku. Iako autorica povezuje priče dvaju spomenutih likova, najviše je teksta ispisano poviješću i životima nekoliko generacija obitelji Keppler. A najdirljiviji je i najtužniji dio svih priča onaj u kojem Danielova majka biva istrgnuta iz njegova života. Kroz taj se odnos preklapaju i isprepleću strahote rata, fascinantna obiteljska saga i predivna ljubavna priča.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Zvuk sunčanog sata


Babettina gozba

Recenzija knjige: Babettina gozba
Autor
: Karen Blixen

Izdavač: Disput d.o.o., 2011.

Ukratko: Berlevag je jedan običan norveški gradić kojeg nastanjuju građani, čije postojanje je vezano samo uz Boga i crkvu. Tamo nema zemaljskih zadovoljstava, a sve što je materijalno je ujedno i loše jer čovjek može biti samo duhovno sretan. Davno preminuli pastor usadio je to vjerovanje koje i nakon njegove smrti živi jer, u suprotnom, Božja kazna će ih neumoljivo stići.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Babettina gozba


Pohane zelene rajčice

Recenzija knjige: Pohane zelene rajčice
Autor
: Fannie Flagg

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 1998.

Ukratko: Razočarana životom, često neraspoložena i tmurna Evelyn Couch jednom tjedno ima obavezu sa suprugom posjetiti svekrvu u Staračkom dom. Obaveza postaje zadovoljstvo kada upozna veselu, pričljivu i uvijek pozitivnu Ninny Threadgoode. Starica od devedesetak godina, još uvijek puna elana, priča joj svoju životnu priču koja raduje obje, gradi njihovo prijateljstvo i tako mijenja Evelynin životni stav nabolje.
Vraćamo se u prošlost, 1930.-ih i 1940.-ih godina u Alabamu. Centar radnje je malo mjesto koje ima svoju gostionicu Whistle Stop, a najbitnija zajednica je velika obitelj Threadgood. Teme su razne i zadovoljit će svačiji ukus jer odnosi između crnaca i bijelaca, ljubavi kako romantične tako i prijateljske, roditeljstvo, odgoj, poštenje, buntovništvo, obećavaju dobru priču.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Pohane zelene rajčice


Nijema djevojka (Rizzoli & Isles #9)

Recenzija knjige: Nijema djevojka (Rizzoli & Isles #9)
Autor
: Tess Gerritsen

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2014.

Ukratko: Ovoga puta ćemo Jane Rizzoli, istražiteljicu Odjela za umorstva, zateći u bostonskom Chinatownu. Na poprištu zločina bit će pronađena odsječena šaka, a na krovu obližnje zgrade i leš kojem ta ruka pripada. Jedini tragovi su dvije srebrne dlake, koje ne pripadaju ljudskoj vrsti.
Devetnaest godina ranije, na istom mjestu se dogodilo ubojstvo i samoubojstvo – rezultat je petero mrtvih ljudi. Žena povezana s tim događajima još uvijek je živa i drži školu borilačkih vještina te jedina može otkriti tajnu iz prošlosti. Dvojac Rizzoli-Isles morat će se upoznati sa drevnom kineskom legendom, kako bi riješio još jedan zločin u nizu.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Nijema djevojka (Rizzoli & Isles #9)


Rock strana bajke

Recenzija knjige: Rock strana bajke

Autor: Marijana Dragičević

Izdavač: Slovensko slovo, 2020.

Ukratko: Ova „Bajka“ je smještena u grad Mildorf u kojem je prije više od dvadeset godina stasala jedna ultra popularna grunge bend grupa „Ianel“. Tada je sve bilo savršeno. Svi su bili mladi, zdravi, sretni, zaljubljeni, materijalno zbrinuti, raširenih krila koja su ih samo čekala ponijeti po cijelom svijetu da sviraju i rade ono što vole. Bend od troje najboljih prijatelja ugašen je kada su se ugasila i dva života. Ellak, treći od ekipe, je odlučio svoju tugu nakon gubitka najbitnijih osoba u životu i sam pobjeći od drugih, ali i od sebe. Od sebe se, znamo, ne možemo sakriti pa ga je put nakon dva desetljeća ipak vratio u rodni grad. Život se ovdje „kao“ nastavio jer vrijeme ide i ne pita, ali svi nose svoje križeve. Adria, jedna od dviju kćeri bubnjara iz benda je cijeli život čekala da upozna Ellaka o kojem je slušala toliko priča da je osjećala da ga zna u dušu. Želja joj se ostvarila, ali ništa nije jednostavno kako se njoj čini. Ovo je ipak priča o ljubavi, strpljenju, prihvaćanju, beznađu, odustajanju, ali i uvelike o nadi koja tjera naprijed.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Rock strana bajke


Mitologija – zgode slavenskih bogova

Recenzija knjige: Mitologija – zgode slavenskih bogova

Autor: Melania Kapeluzs

Izdavač: Školska knjiga d.d., 2020.

Ukratko: Mitologije su uvijek privlačile ljude, ali slavenska kao da je ostala negdje u pozadini, zanemarena, i to sasvim nepravedno. Ova knjiga to pokušava ispraviti i iako napravljena u obliku slikovnice, uvjerena sam da će biti zanimljiva svim naraštajima. Ima pet priča (o stvaranju svijeta, čovjeka, o božanskom dvoboju, božanskom konju i stablu svijeta) kroz koje upoznajemo poznate slavenske bogove, poput Peruna i Velesa. Posljednja je najljepša, magična i predivna, o moćima čarobnih stabala koja produljuju živote, o čuvanju duša na velikim zelenim pašnjacima, i o simbolici drveta koje neraskidivo spaja svjetove.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Mitologija – zgode slavenskih bogova


Lov na zlotvora (Robert Hunter #10)

Recenzija knjige: Lov na zlotvora (Robert Hunter #10)

Autor: Chris Carter

Izdavač: Leo-commerce d.o.o., 2019.

Ukratko: Deseti dio serijala s Robertom Hunterom. Prvi put da je jedan od dijelova nastavak nekog prethodnog. „Lov na zlotvora“ nastavlja se na šesti dio pod imenom Zlotvor. Kada su likovi i zaplet rađeni po istinitim događajima riječ “zlotvor” nije dovoljno teška, grozna, nevjerojatna, hladna ili šokantna. U ovom dijelu se sve to samo nastavlja. Lucien Folter svoj bijes nastavlja dijeliti sa sebi intelektualno vrlo sličnim, sa svojim prijateljem, detektivom Robertom Hunterom. Inteligentno, domišljato, krvavo i bezdušno, za žanr koji predstavlja, savršeno.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Lov na zlotvora (Robert Hunter#10)


Grad, pepeo

Recenzija knjige: Grad, pepeo
Autor
: Ivana Rogar

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: „Ivana Rogar napisala je roman koji na apsurdan i duhovit način prikazuje ono što se čovječanstvu ciklički događa, ali je spletom okolnosti nenamjerno uspio prikazati situaciju sličnu ovoj koju proživljavamo u proljeće 2020. Disfunkcionalna obitelj živi u oronulom stanu izolirana od svijeta, u neimenovanom gradu u kojem građani izlaze samo ne bi li nabavili osnovne namirnice. Roman je zamišljen kao slagalica čije dijelove čitatelj stavlja na svoja mjesta i naposljetku dolazi do cjelovite slike o sveopćem srozavanju života. Počevši kao začudan čin, u kojem ispočetka nije jasno tko pripovijeda, a još manje gdje i zašto, pripovijedanje se pomalo raspetljava te završava potresnim zaključkom. O nevolji koja ih je zadesila likovi ne govore, što čitatelja stavlja pred zagonetku koju mora raspetljati kao u kakvu trileru.“

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Grad, pepeo


Vatreno krštenje (Peti dio sage o Vješcu)

Recenzija knjige: Vatreno krštenje (Peti dio sage o Vješcu)
Autor
: Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.

Ukratko: Bijesni rat u cijelom svijetu, Geralt Vještac iz Rivije teško je povrijeđen, čarobnjački sabor prisilno je prekinut, ali ipak nije sve tako crno. Čarobnice su se odlučile ujediniti i zaustaviti ratovanje, dale su se u potragu za Ciri jer ona kao Dijete sudbine može ujediniti snage svjetla koje će biti jače od nad snagama mraka. U istoj potrazi je naravno i Vještac sa svojom lojalnom ekipom. Gdje su i zašto i kako im je u njihovim novim izazovima, pronađite u Vatrenom krštenju u petom dijelu sage o Vješcu.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Vatreno krštenje (Peti dio sage o Vješcu)


Ne vjeruj svojim očima

Recenzija knjige: Ne vjeruj svojim očima

Autor: Sarah Pinborough

Izdavač: Egmont d.o.o., 2017.

Ukratko: Kada samohrana majka Louise, zaglavljena u suhoparnoj kolotečini života upozna zanimljivog i šarmantnog muškarca, život joj postaje puno zanimljiviji. Nije znala da će od zanimljivog prijeći u kaotični, kada dozna da joj je to novi, inače sretno oženjen šef. A da čitava stvar bude bolja, njezina novostečena prijateljica Adele mu je supruga! Previše nesvakidašnjih događaja u malo vremena nije ono što je Louise htjela. No, našla se u trokutu s ljudima koji su joj dragi i želi iz toga izvući najbolje za sebe, ali i za njih. Koliko tajne utječu na odnose između ljudi, gdje ih vode i koliko su pametan izbor, svatko će za sebe najbolje znati. Ova priča će nam pokazati da ni najmaštovitije ideje neće biti u razini onoga što nas ovdje čeka.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Ne vjeruj svojim očima


Auggie & ja: tri čudesne priče

Recenzija knjige: Auggie & ja: tri čudesne priče

Autor: R. J. Palacio

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2017.

Ukratko: Ne, ovo nije nastavak knjige Čudo. Kako je spisateljica rekla, Čudo neće nikada dobiti nastavak. Ovdje je Auggie sporedan lik, ali ujedno i poveznica između tri kratke priče ispričane iz perspektive Juliana, Christophera i Charlotte. Tri različita narativa dat će nam osobni uvid svakog od pojedinca i na taj način pokušati omogućiti razumijevanje i prema ne toliko dragim nam likovima. Naravno da nema smisla tražiti opravdanje za ružno ponašanje, ali svi dobro znamo da su najveći nasilnici oni koji u biti trebaju pomoć. Ova knjiga je za one kojima je potrebno još priča iz škole Beecher. Ovo je „nastavak“ u kojem se i dalje istražuje kompleksnost prijateljstva, odanosti, sousjećanja i iznad svega magičan učinak ljubaznosti.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Auggie & ja: tri čudesne pričeKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Misteriozni Henri Pick

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: David Foenkinos

Izdavač: Vuković Runjić, 2018.

Ukratko: Riječ je o neobičnoj i osebujnoj knjižnici u Bretanji, koja prikuplja knjige “beznadnih” pisaca. Onih, čija su djela odbili svi nakladnici. Spletom okolnosti, mlada i ambiciozna urednica – čiju životnu priču također pratimo, među rukopisima biblioteke prepoznat će potencijal uratka koji će postići veliki uspjeh. Autor kreira priču u kojoj neobičnost i izuzetost iz matice takozvane popularne i isplative književnosti omogućava jednom anonimnom čovjeku objaviti remek-djelo.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Misteriozni Henri Pick


Za tvoje dobro

Recenzija knjige: Za tvoje dobro

Autor: Ellen Marie Wiseman

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Devetogodišnja djevojčica Lilly Blackwood život promatra kroz tavanski prozor. To je naravno, za njezino dobro. Tako joj je njezina mamica objasnila, a tko je Lilly da se usprotivi? 1931. godina je i u njezinu blizinu stiže cirkus. Šarenilo koje nikada do sada nije vidjela, uskoro će iskusiti iz prve ruke. Mamica će ju prodati vlasniku, otići i neće se ni okrenuti.
Priča nas vodi i dva desetljeća kasnije, kada Julia Blackwood nasljeđuje obiteljsko imanje s vrhunskim uzgajalištem konja. Roditelji su joj sada pokojni, a ona se nada svom spokoju, samo što nije sigurna hoće li ga moći naći u kući u kojoj je odrastala. Sjećanja na hladnokrvnu i bezosjećajnu majku, nezainteresiranog i često pripitog oca, čini joj se da nisu temelj sreće.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Za tvoje dobro


Mučna ljubav

Recenzija knjige: Mučna ljubav

Autor: Elena Ferrante

Izdavač: Profil knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Roman prvijenac genijalne Elene Ferrante započinje majčinom smrću, a ne znamo radi li se o nesreći, ubojstvu ili samoubojstvu. Pripovjedačica je Delia i pokušava rekonstruirati posljednje dane majčina života. Dana nam je tako priča majke (koju uvijek zove imenom – Amalia) kroz kćerine oči i tijelo. Osim što se vraća na mjesta koja bi joj mogla biti od pomoći, istovremeno se suočava i sa svojom traumatičnom prošlošću koja je puna suprotnih osjećaja i nepouzdanih sjećanja. Obiteljska povijest mučna je, komplicirana i ružna. Delia zbilja ima što za probavljati.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Mučna ljubav


Marilyn Monroe: Javni i tajni život

Recenzija knjige: Marilyn Monroe: Javni i tajni život

Autor: Charles Casillo

Izdavač: Profil knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Norma Jeane Mortenson rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu. Svoje prve godine života majka ju je udomljavala prvo kod bake, preko posvojitelja, pa sve do sirotišta i udomiteljskih kuća, dok oca nikada nije upoznala. Rijetki posjeti majke i njezina želja za zajedničkim životom koštala ju je sloma živaca i završila je u bolnici. Istim putem su kročili majčin brat i otac, te na kraju počinili samoubojstvo.

S napunjenih šesnaest godina, Norma Jeane se udala i na taj način zaustavila silna seljenja i mijenjanja obitelji i skrbnika. Novopečeni suprug služio je u transportnoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, dok je Norma bila zamijećena od strane jednog fotografa koji joj je ponudio posao modela. Ovdje je krenula preobrazba, te je svoju kosu skratila, izravnala i obojila u zlatno plavu. Bila je najuspješniji model agencije uspješno se pojavivši na desetcima naslovnica raznih časopisa. Lovac na talente Lyon joj je dogovorio audiciju u 20th Century Foxu gdje je i potpisala šestomjesečni ugovor. Predložio joj je promjenu imena u umjetničko Marilyn pošto njezino nije bilo toliko komercijalno, te se tako u 21. godini „rodila“ Marilyn Monroe. Tu je sve krenulo, a ostalo je prošlost.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Marilyn Monroe: Javni i tajni život


Japanski ljubavnik

Recenzija knjige: Japanski ljubavnik

Autor: Isabel Allende

Izdavač: Vuković & Runjić, 2019.

Ukratko: Godina je 1939. Nad Poljskom se nadvija sjena nacizma i mladu Almu Belasco roditelji šalju na sigurno, u tetinu raskošnu palaču u San Franciscu. Dok ostatak svijeta nezaustavljivo srlja u rat, Alma upoznaje Ichimeija Fukudu, mirna i povučena sina obiteljskog vrtlara Japanca. Među njima se, daleko od tuđih očiju, rađa nježna ljubavna veza. Nakon japanskog napada na Pearl Harbor, sudbina okrutno razdvaja dvoje mladih. Poput tisuća američkih Japanaca, Ichimei će s obitelji završiti u logoru pod upravom američke vlade. Alma i Ichimei sretat će se cijeli život, svaki put u drukčijim okolnostima, ali svoju će ljubav skrivati do samoga kraja.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Japanski ljubavnikKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Sodoma – U ormaru Vatikana

Recenzija knjige: Sodoma - U ormaru Vatikana

Autor: Frédéric Martel‏

Izdavač: Fokus Komunikacije d.o.o., 2019.

Ukratko: Četverogodišnje istraživanje, više od 1500 sugovornika među kojima su kardinali, biskupi i monsinjori, apostolski nunciji, inozemni veleposlanici. Svećenici i sjemeništarci, njih više od dvije stotine razgovarali su, kao i ostali najčešće u četiri oka s novinarom. Telefonski razgovori su se snimali i cijela studija je dokumentirana. Nevjerojatan pothvat prekrasno ukoričen na više od 500 stranica donosi šokantne istine koje crkva živi iz dana u dan.
„Ova knjiga nije protiv crkve, nego protiv lobija koji je već dugo u Vatikanu.“ – Autor

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Sodoma – U ormaru Vatikana


Njemačka kuća

Recenzija knjige: Njemačka kuća

Autor: Annette Hess

Izdavač: Sonatina j.d.o.o., 2019.

Ukratko: Radnja romana smještena je u Frankfurt krajem 1963. i tijekom 1964. godine, u grad koji se oporavlja od ratnih razaranja, ali u kojemu počinje suđenje niže rangiranim ratnim zločincima, njemačkim časnicima u Auschwitzu. U suđenju sudjeluje i mlada Eva Bruhns, mlada prevoditeljica sa poljskoga. Njezina obitelj, kao i zaručnik, protive se tom angažmanu, ali Eva osjeća kako mora sudjelovati i saznati istinu o ratnim zbivanjima.
Izvrstan roman koji se lako čita, ali je emotivno vrlo težak i ne zaboravlja se.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Njemačka kuća


U potrazi za Gobi: maleni pas velikoga srca

Recenzija knjige: U potrazi za Gobi: maleni pas velikoga srca

Autor: Dion Leonard

Izdavač: Koncept izdavaštvo j.d.o.o., 2019.

Ukratko: Ultramaratonac Dion Leonard otišao je na utrku od 250 kilometara misleći da će sa sobom ponijeti samo jedno od prvih mjesta. Osim teškog terena i nezamislivih vrućina koje pustinja Gobi nudi, bio je spreman na skoro sve što ga je čekalo. Iako nije istinski zaljubljenik u trčanje, jedan je od onih koji daju svoj maksimum kako bi pokazali sebi da mogu ono što naume. Sve je teklo po planu dok mu se u jednom trenutku u trčanju nije pridružio i preslatki psić. Nije on ostao s njime samo par kilometara, on je uz njega pretrčao više od 100 kilometara! Ono što je Dion dobio ovom utrkom puno je više od onoga čemu se nadao. Gobi je psić koji je promijenio kako svoj, tako i njegov život; nabolje.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige U potrazi za Gobi: maleni pas velikoga srca


Lom

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Andrès Neuman

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2019., prijevod sa španjolskog Duška Gerić Koren

Ukratko:

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Lom


Uvez

Uvez - Bridget Collins

Autor: Bridget Collins

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Emmett je mladić koji živi s roditeljima i mlađom sestrom u ruralnom dijelu Engleske krajem devetnaestog stoljeća. Svoj obiteljski posao na polju zamijenit će šegrtstvom kod knjigoveže, starice koju svi bolje znaju kao vješticu. Knjige su na lošem glasu, ne predstavljaju ništa dobro pa ih je Emmett izbjegavao u velikom luku. Sada se ploča promijenila i morat će se pomiriti s novom situacijom. Kreće mu novi dio života u kojem će naučiti „uvezati“ uspomenu u predivnu ručno rađenu knjigu. Izbrisati tuđe sjećanje, na tome će se bazirati njegov budući život.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Uvez


Cvijeće

Recenzija knjige: Cvijeće

Autor: Alfonso Cruz

Izdavač: Ljevak Zagreb

Ukratko: Tema romana Cvijeće je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Zna sve o glazbi, ali ne sjeća se da je ikada vodio ljubav. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu pomoći vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Ali ta zadaća nije nimalo laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo: netko kome se ne sviđamo, za nas će reći da smo grozni, dok će onaj tko nas obožava tvrditi da smo sveci.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Cvijeće


Sad te ostavljam

Recenzija knjige: Sad te ostavljam

Autor: Jonathan Tropper

Izdavač: Algoritam

Ukratko: Judd Foxman se pokušava priviknuti na to da ga je žena nakon 10 godina braka prevarila s njegovim šefom, te sada ne samo da je ostao bez supruge već je i nezaposlen. Pokušavajući pohvatati konce svojeg raspadnutog života doznaje da mu je umro otac. Očeva posljednja želja je bila da mu obitelj održi tradicionalno židovsko žalovanje od sedam dana – šivu- iako svi znaju da je bio ateista. Kako li će preživjeti sedam dugih dana u istoj kući, u zajedničkoj prostoriji sa svoja dva brata, sestrom i mamom? Što će sve isplivati na površinu?
Morati će smognuti snage za druženje s članovima obitelji koju rijetko viđa baš iz razloga što kao i svaka druga obitelj, ima svoje probleme i trzavice između pojedinaca.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Sad te ostavljam


5 minutne priče o PRIJATELJSTVU i 5 minutne priče o OBITELJI

Recenzija knjiga: 5 minutne priče o PRIJATELJSTVU i 5 minutne priče o OBITELJI

Autor: Walt Disney Company

Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.

Ukratko: Disneyjeve slikovnice, prve dvije od dvadeset koje su najavljene, 5 minutne priče o PRIJATELJSTVU i 5 minutne priče o OBITELJI. Pet kratkih priča u svakoj, a svaka priča dovoljno kratka da nam za to treba doslovno pet minuta. Slikovnice su lijep način kako ugodno i pametno provesti vrijeme s djecom. Čitajući, učeći, provodeći vrijeme s obitelji uz Disney likove i njihove pustolovine, bit će divno provedeno vrijeme, te su se s razlogom našle na našoj listi najboljih knjiga.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjiga 5 minutne priče o PRIJATELJSTVU i 5 minutne priče o OBITELJI


Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Izdavač: Planetopija d.o.o., 2019.

Ukratko: Jedan filozof i jedan pisac udružili su znanje i u ovoj nam knjizi u obliku dijaloga između Mladića i Filozofa, pokušali odgovoriti na puno životnih pitanja. Ideje se oslanjaju na teorije Alfreda Adlera velikana psihologije 19. stoljeća, manje poznatog od Freuda i Jounga, ali ne i manje utjecajnog. U dinamičnom razgovoru postavljaju se i promišljaju razna svakodnevna pitanja, ali i ona koja se uvijek pitamo. Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Određuje li nas prošlost ili tek naša težnja prema ciljevima u budućnosti? Koliko su u životu bitni međuljudski odnosi? Na vrlo jednostavan, jasan i simpatičan način doći ćemo do raznih zaključaka i za promjenu malo razmisliti o svome životu iz drugačije perspektive.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima


Huzur

Recenzija knjige: Huzur

Autor: Martina Mlinarević

Izdavač: Logotip d.o.o., 2018.

Ukratko: Martina Mlinarević je društveni aktivist i kolumnist, teme su joj lokalnog karaktera. Huzur je definitivno lokalan. Govori o životnoj borbi i strahu na jednu stranu, o ljubavi i zahvalnosti na drugu stranu. Cilj je mir, točno što i riječ huzur predstavlja.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige HuzurKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Klub P.S. Volim te

Recenzija knjige: Klub P.S. Volim te

Autor: Cecelia Ahern

Izdavač: Profil knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Prošlo je sedam godina od kada je Holly izgubila svoga supruga. Gerry joj je u prvoj godini samoće pomogao svojim pismima preživjeti te strašne dane. Kako je ona uspijevala živjeti svaku iduću i kako joj je u životu sada, spisateljica nam odaje u ovom lijepom nastavku. Holly se „posložila“. Radi u dućanu rabljene odjeće uz svoju sestru i uživa u tome. U ljubavnoj je vezi, okrenuta prema budućnosti s vjerom u sebe. Smogla je snage i na podcastu s temom „Kako govoriti o…“, kojeg vodi njena sestra, progovorila o tome kako je na nju utjecala smrt i sve što je uz nju išlo. Njezina prošlost će svakom čitaocu pokazati da u tami uvijek ima i nade.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Klub P.S. Volim te


Nismo same

Recenzija knjige: Nismo same

Autor: Priredila Ivana Kalogjera

Izdavač: Profil knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Zbirka ispovijesti Nismo same sadrži viđenje raka od strane oboljele osobe, partnera, prijatelja i obitelji. Svatko na iskren i otvoren način progovara kako je tako teška bolest utjecala na njihov život. Ivana Kalogjera koja je priredila ovu zbirku, nakon što je dobila dijagnozu i izborila se kao pobjednica; osnovala je udrugu Nismo same, a ubrzo i portal. Iz svog iskustva je vidjela da je potrebno informiranje i podrška ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka. Udruga je pokrenula i projekt “Nisi sama – ideš s nama!”, novu socijalnu uslugu kojoj je cilj osigurati ženama oboljelima od malignih bolesti koje se liječe u zagrebačkim bolnicama besplatan prijevoz taksijem. Hvale vrijedna akcija i nakladničke kuće Profil knjiga d.o.o. koja sav profit od knjige daje udruzi.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Nismo same


Mir je svaki korak: Kreni beskrajnim putem radosti

Recenzija knjige: Mir je svaki korak: Kreni beskrajnim putem radosti

Autor: Thich Nhat Hanh

Izdavač: Planetopija d.o.o., 2018.

Ukratko: Thich Nhat Hanh od svojih sedamdeset pet knjiga koje je napisao, Mir je svaki korak je vodič obličen u knjižicu koja podučava svjesnost uz disanje. Ti mali trenutci udisaja i izdisaja pomažu nam da iscijelimo i izmijenimo stanja svijesti koji nam ne odgovaraju. Na taj način mijenjamo svoj život, koji postaje mirniji i staloženiji, a onda ujedno kao pojedinac mijenjamo i život zajednice u kojoj smo prisutni. Mir svakog pojedinca preduvjet je mira na Zemlji.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Mir je svaki korak: Kreni beskrajnim putem radosti


Crveni adresar

Recenzija knjige: Crveni adresar

Autor: Sofia Lundberg

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Doris, starica od svojih skoro stotinu godina u životu više nema nikoga osim svoje nećakinje koja živi na drugom kraju svijeta. Prihvaćajući svoje godine odlučila je svoju ostavštinu, priču svoga života, ostaviti baš njoj – Jenny. Zapisivanje bitnih osoba koje su je okruživale ali i povezanih događaja, krenulo je za Dorisin deseti rođendan kada je od oca dobila divan kožni crveni adresar. Dvadesete godine dvadesetog stoljeća bile su teške godine, kao i ostatak njezina života. No, ona je još tu; kao i njezin adresar pun ljubavi, prijateljstva, hrabrosti, rastanaka, sreće, tuge i tajni koje želi podijeliti s Jenny i svima nama.

Naša ocjena: 9/10

Naša recenzija knjige Crveni adresar


Najbolje knjige s ocjenom 10


Tihe godine

Recenzija knjige: Tihe godine

Autor: Alena Mornštajnová

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: Intimna je ovo obiteljska priča u čijem su fokusu životi i perspektive dvaju likova – kćeri, Bohdane, i oca, Svatopluka. Bohdana se rodila nakon 25 godina braka svojih roditelja, u čarobnoj kući. Majci je bila čudo od djeteta, a ocu teret. Majka joj je umrla kad je bila još jako mala, a očeva nova supruga Bela bila je prema malenoj dobra i pažljiva, ulijevala joj je sigurnost i toplinu. Osim očiglednih razloga, Bohdani je zaista bila potrebna jedna nježna i blaga ženska figura u životu, jer je bila drugačija i posebna djevojčica. Sve će se promijeniti negdje po sredini knjige, naglo, neočekivano, bez velike pompe i napetosti, baš kako to bude i u životu. Inače autorica toliko vješto i nenametljivo pripovijeda, polako nas uvlači u dubine odnosa i priča, suptilno uvodi naznake tajni i kasnijih istina i otkrivenja. S tolikom lakoćom dočarava sve nijanse krhkog bića, sve misli, strahove, osamljenosti, tuge, razočaranja.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Tihe godine


Smiješna ideja da te više neću vidjeti

Recenzija knjige: Smiješna ideja da te više neću vidjeti

Autor: Rosa Montero

Izdavač: Disput d.o.o., 2019.

Ukratko: Ova knjižnica pravi je dragulj i zaslužuje svu našu pažnju i divljenje. Španjolska spisateljica Rosa Montero kao da nije s ovog svijeta, jednostavnost kojom je pristupila i prodrla do najdubljih i najkompleksnijh ljudskih osjećaja – boli, straha, čežnje, ljubavi – zapanjujuća je. Ovo je svojevrsna biografija i autobiografija – nakon autoričine osobne tragedije i gubitka Pabla, ljubavi svog života, susreće se s kratkim dnevnikom žalovanja koji je prije gotovo jednog cijelog stoljeća napisala Marie Curie svom iznenada preminulom suprugu. Bliskost je nastupila trenutno, povezala ih je tema izgubljene ljubavi, a osim toga, autorica se kroz svoju i Marieinu priču bavi temama ljubavi, smrti, neizrecive boli, krivnje, krhkosti i smisla života.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Smiješna ideja da te više neću vidjeti


Ubojstvo Komendatora

Recenzija knjige: Ubojstvo Komendatora

Autor: Haruki Murakami

Izdavač: Vuković&Runjić, 2020.

Ukratko: Kroz Ubojstvo Komendatora vodi nas neimenovani 36-ogodišnji umjetnik, točnije slikar portreta, koji se nalazi na samom kraju braka zbog ženine nevjere. Pomiješanih osjećaja, izgubljen, ne znajući u čemu pronaći smisao, kreće na putovanje, točnije bijeg u nepoznato. Nakon nekog vremena ipak se skrasi u osamljenoj planinskoj kući na periferiji Odaware u središnjem Japanu. Inače, ta kuća pripada slavnom umjetniku Tomohiku Amadi koji iz zdravstvenih razloga tu trenutno ne živi. Ubrzo na tavanu pronalazi tajanstvenu sliku koja nosi naslov romana, a njegov noćni mir počne ometati isto takvo misteriozno zvono koje se čuje iz šume iza kuće. Nije oslobođen ni društva, pa tako započinje valjda se može reći prijateljstvo s karizmatičnim bogatašem sa susjednog imanja, a kad se počne pojavljivati i netko jako pristojan i uljudan iz svijeta duhova nazivajući se Idejom, radnja će se početi petljati.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Ubojstvo Komendatora


Dječak zvan Božić (Christmas #1)

Recenzija knjige: Dječak zvan Božić (Christmas #1)

Autor: Matt Haig

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2019.

Ukratko: Ovaj roman je za one koji nisu znali istinitu priču o Djedu Božićnjaku ili Djedu Mrazu te o tome kako je nastao Božić. Čarobnost ove knjige je na visokoj razini tako da si uzmete to u obzir pri odabiru za čitanje onima koji čvrsto stoje na zemlji. Napomena: mogli bi čitajući odlebdjeti s pozitivom i u teškim trenutcima. Dječak zvan Božić avanturistička je priča o snijegu, otmici, vilenjacima i što je najbitnije, o jedanaestogodišnjem dječaku koji vjeruje u nemoguće.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Dječak zvan Božić (Christmas #1)


Kraljevstvo

Recenzija knjige: Kraljevstvo

Autor: Emmanuel Carrère

Izdavač: Vuković & Runjić, 2020.

Ukratko: Kraljevstvo je remek-djelo. Carrère je veliki pripovjedač, nevjerojatan, iznimno pametan i zanimljiv. Dugo sam se bavila ovom knjigom i trenutno mislim da je najbolja koju sam ikada pročitala. Velike su to riječi, ali u ovom trenutku tako mislim. Sigurna sam da će uvijek ostati pri samom vrhu, znam da ima puno subjektivnosti u ovoj izjavi, naravno, ali isto tako, objektivno se kvaliteta ne može osporiti. Iako pretežito posvećen temama vjere, Isusa, svetaca i evanđelista, one su i važne i nevažne.

Bilo da vas te teme zanimaju ili ne, bilo da ste vjernik ili ne (mada će biti potencijalno problematično ako ste poput njega fanatični u bilo kojoj opciji), ova knjiga pogodna je za svih. Jer ispod ili iznad svega toga, Carrère je samo čovjek, i njegove faze i razmišljanja bit će poznati svakome tko živi, tko se bori, i tko pokušava iz ovog života nešto izvući. Njegov je um iskren, poletan, a stil besprijekoran, piše na način da vas zainteresira i uzme, smiješan je i užasno inteligentan. Duboko pronicljiv, provokativan, piše smjelo, postavljajući pitanja i dajući odgovore na najsloženije dimenzije ljudskog postojanja.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Kraljevstvo


Brat od leda

Recenzija knjige: Brat od leda

Autor: Alicia Kopf

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: Sve što Alicia Kopf bude pisala, željno ću čekati i čitati. Knjiga je ovo kao nijedna druga, što vizualno što sadržajno. Vješta kombinacija ispovjedne fikcije, povijesti istraživanja polarnih polova i zabilješki istraživačkog rada posve je originalna, autentična i odvažna. Autorica nas tako suptilno uvlači u vlastite misli i osobno iskustvo svijeta te provlači kroz činjenice koje nemamo potrebu preskočiti. Hladna, nenametljiva, a opet tako duboka, iskrena i introspektivna, i knjiga i autorica napravile su vraški dobar posao.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Brat od leda


Odanosti

Recenzija knjige: Odanosti

Autor: Delphine de Vigan

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: „Dvanaestogodišnji Théo dijete je rastavljenih roditelja čije neobično ponašanje u školi budi stare rane i učiteljičinu zabrinutost. Njezina sumnja da je dječak žrtva obiteljskog zanemarivanja dovest će je pred zid. I Mathisu, njegovu najboljem prijatelju sve je teže gledati Théovu patnju, ali ga odano prati u sve učestalijem opijanju. Mathisovoj majci ne sviđa se njihovo prijateljstvo i želi pomoći sinu, no iznenadno otkrivanje suprugove tajne potpuno je paralizira. Dvojica tinejdžera upuštaju se u opasnu igru sa starijim društvom koje će Théa odvesti na žuđeno mjesto mira.
Delphine de Vigan u romanu “Odanosti” svojim suptilnim psihološkim okom i u četiri pripovjedačka glasa majstorski ponire u međuljudske odnose, ispisujući ujedno i bolnu fresku suvremena društva i njegovih zastranjenja.“

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Odanosti


Vezice

Recenzija knjige: Vezice

Autor: Domenico Starnone

Izdavač: Vuković & Runjić, 2019.

Ukratko: „Starnoneove Vezice uzbudljiv su i nepredvidljiv roman o braku i preljubu, o onima koji napuštaju i onima koji su napušteni, o (ne)sposobnosti praštanja, o preobrazbi obitelji od sigurnog utočišta u poprište doživotne borbe. Napet pripovjedni triptih plijeni čitateljevu pozornost, s okrutnom preciznošću secirajući etape, oblike i posljedice obiteljskoga rasapa, i smještajući ga pritom u širi kontekst općih promjena u društvu od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo: od promjena u muško-ženskim odnosima i raspodjeli uloga u bračnoj zajednici, u pristupu seksualnim slobodama i rodnim ulogama, do izmjene društvenoekonomskih obrazaca. Ovaj roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim: obiteljske vezice na ovaj ili onaj način ostavljaju trag u emocionalnom tkivu svakog čitatelja.“

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Vezice


Lažljivi život odraslih

Recenzija knjige: Lažljivi život odraslih

Autor: Elena Ferrante

Izdavač: Profil knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Iako stilski i tematski na tragu poznate napuljske četvorke, priča iz ovog romana smještena je u drugačiji Napulj na koji nas je Ferrante naviknula. Ovdje se atmosfera odvija usred obrazovanih, imućnih, mirnih i naizgled skladnih obitelji. Giovanna je glavni ženski lik, njezin otac intelektualac je i profesor je u prestižnoj srednjoj školi, a njezina majka predaje grčki i latinski jezik. Giovannine najbolje prijateljice, Angela i Ida, kćeri su najboljih prijateljica njezinih roditelja, bogatih Mariana i Costanze. Svi su zadovoljni, život ih čuva. No prvo za Giovannu, a potom i za ostale, okolnosti u kojima se sreća stvarala pokazat će se neutemeljenima. Dvije godine prije nego što je otišao od kuće, otac je majci rekao da sam veoma ružna. Tako započinje rušenje svega u što je Giovanna dotad vjerovala. Imala je 12 godina (a ovo piše u poznatom feranteovskom stilu u tko zna kojoj odrasloj dobi, vraćajući se u doba u kojem se sve počelo mijenjati, na fizičkoj i psihičkoj razini) kad ju je otac usporedio sa zloglasnom tetom Vittorijom. Ujedno je ta usporedba i želja da se osobno uvjeri u tu „laž“ pokretač radnje na samom početku romana.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Lažljivi život odraslih


Žeđ

Recenzija knjige: Žeđ

Autor: Amélie Nothomb

Izdavač: Vuković & Runjić, 2020.

Ukratko: Žeđ je najnoviji roman jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih europskih književnica Amélie Nothomb. Apsolutno zapanjujuće i iznimno djelo. Priča je ispričana iz perspektive ni više ni manje nego Isusa Krista. Iako je daleko od religioznog romana barem u konvencionalnom smislu, daleko je i od svetogrđa. Prisustvujemo posljednjim trenutcima Isusova života. Knjiga započinje malo prije presude Poncija Pilata te pratimo Isusove posljednje misli na bolnom putu prema Golgoti. Dimenzija koja je dodana i posebno obrađena u romanu je vezana uz ljudskost i tjelesnost, a filozofski pogledi i promišljanja o životu, smrti, vjeri, ljubavi i žrtvovanju najvrjedniji su dio ovog romana.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Žeđ


Led

Recenzija knjige: Led

Autor: Ulla-Lena Lundberg

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata pastor Petter Kummel sa suprugom Monom i kćerkom Sannom seli na zabačeno otočje Örarnu kako bi postao novi pastor u otočkoj crkvi. Otočje se nalazi između Švedske i Finske u Ålandskom arhipelagu u Baltičkom moru i šibano je hladnim vjetrovima sa svih strana. Sam naslov ističe da ovaj surovi krajolik koji je led oblikovao ima nekakav veći značaj, nama možda nezamisliv. No upravo je prisustvo i odsustvo leda na ovom mjestu ono je što je odredilo i oblikovalo i krajolik, ali i ljude. Iako se na prvu čini da je oskudan radnjom, to nije tako. No ipak je najveća vrijednost ovog romana brutalno lijepa i nijansirana proza. Autoričin je glas neviđeno topao i empatičan, a opet toliko uvjerljivo realističan i objektivan. Ovo vrijedi pročitati i upamtiti.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Led


Mi. Žene.

Recenzija knjige: Mi. Žene.

Autor: Nataša Jukić

Izdavač: Naklada Fragment d.o.o., 2019.

Ukratko: Mi. Žene. – Riznica istinitih priča 100 žena današnjeg vremena, 100 živućih inspiracija. Ovo je jedna savršena rečenica koja sažima ovu divnu zbirku duša na papiru. 100 različitih priča, 100 priča koje bude nadu, ljubav, tolerantnost, upornost i želju za boljim sutra. Bespretenciozni uzori koji nam daju svoje istinsko „ja“ na dlanu, kako bismo od njih učili.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Mi. Žene.


Zemlja straha

Recenzija knjige: Zemlja straha

Autor: Isaac Rosa

Izdavač: Disput d.o.o., 2020.

Ukratko: Carlos je prosječan stanovnik suvremenog velegrada, otac je obitelji, savjestan službenik, situiran. I živi u strahu. Njegovi su strahovi brojni: boji se da mu ne provale u stan, boji se slučajnih prolaznika, siromašnih, stranaca, boji se i vlastitog šogora policajca, jednostavno rečeno – boji se svega i svačega. Zna da su njegovi strahovi pretjerani, čak i neutemeljeni. Pa ipak, ne može ih izbjeći.

Svi ti strahovi, koji su mogli ostati potisnuti kao i strahovi mnogih, eskalirat će nakon što sazna da mu sina jedinca maltretira školski kolega. Umjesto da lakši incident u sinovoj školi riješi na jednostavan način, zbog neodlučnosti će si zakomplicirati život i dopustiti da bude upleten u spiralu nasilja u kojoj će se mladi huligan s njim igrati mačke i miša, sve dok situacija ne stigne do točke iz koje naoko nema ugodnog izlaza, a roman ne dođe do kulminacije napetosti. Iako tek dječak, zlostavljač ima mnogo više “uličarske” vještine od plašljivog Carlosa kojega njegov sveprisutni strah dovodi do mentalne rastrojenosti u kojoj skrivanje, laž i uzmicanje postaju jedina taktika nošenja sa svijetom.

Zemlja straha uznemirujući je roman koji razotkriva kako se grade i šire strahovi te kako smo prisiljeni na obrambene odgovore od kojih se osjećamo još nezaštićenije. Autor izuzetno vješto i sa stilom progovara o strahu koji ljudsku egzistenciju dovodi do apsurda.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Zemlja straha


Posljednji preživjeli (Rizzoli & Isles #10)

Recenzija knjige: Posljednji preživjeli (Rizzoli & Isles #10)

Autor: Tess Gerritsen

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2020.

Ukratko: Ovo je jedan od onih romana u kojem je zločin uperen protiv djece pa ih, samim tim, nije lako čitati, bez obzira na to radi li se o fikciji ili o istinitoj priči. A ova priča započinje ubojstvima u kojima sudjeluju dva dječaka i jedna djevojčica, koji se naizgled ne poznaju niti imaju išta zajedničko, osim jednog – roditelji su im nastradali u nesretnim okolnostima, a u drugoj fazi to se dogodi i njihovim udomiteljskim obiteljima. Njih troje će preživjeti iz nekog razloga i završiti u posebnoj školi, osnovanoj upravo za takvu djecu. Kada se u krugu škole dogodi novo ubojstvo, stvari će početi sjedati na svoje mjesto. Barem za Jane i Mauru.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Posljednji preživjeli (Rizzoli & Isles #10)


Ljeto

Recenzija knjige: Ljeto

Autor: Karl Ove Knausgård

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: Ljeto je posljednji dio autobiografske tetralogije, Enciklopedije godišnjih doba. Cijela serija specifično je strukturirana tako da se sastoji od mješavine dnevničkih zapisa i s nečim što se može opisati kao enciklopedijski unos. Pojmovi koje slaže osobnog su odabira i njihova je posebnost u tome da ne ostaju samo na činjeničnoj i definicijskoj razini nego postaju magija. male stvari i poznati pojmovi nadilaze svoje uobičajne granice i prelaze u sferu važnijeg, začuđujućeg i zadivljujućeg, postaju put kojim se kreće prema otkrivanju dubljeg smisla svijeta, života i našim mjestima u njima. Sudjelovanje u njegovim zapažanjima, asocijacijama i zaključima čisto je uživanje, božanstveno i čarobno. Nasuprot tome, drugi sloj čine dnevnički zapisi iz piščeva života u ljeto 2016. godine. Oni su u ovom slučaju i životnom razdoblju u kojem je pisao najviše bazirani na obitelji, posebice djeci, vlastitom zdravlju i književnom radu odnosno procesima pisanja. Ako nešto morate izvući iz ovoga, neka bude jednostavno: čitajte Knausgårda! Uz Ferrante, on je najvažniji i najkvalitetniji pisac suvremene svjetske književnosti.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Ljeto


Molim te, pazi na mamu

Recenzija knjige: Molim te, pazi na mamu

Autor: Kyung-sook Shin

Izdavač: HENA COM d.o.o., 2020.

Ukratko: 69-ogodišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji se od muža – točnije, on se odvoji od nje – i ona nestane u gužvi. Od tada joj se gubi svaki trag. Obitelj je naravno zabrinuta pa djeca zajedno s ocem poduzimaju sve kako bi je pronašli. Osim što će se fizički kretati po odabranim mjestima, odlučuju napraviti i letak. No pri slaganju slike i teksta za letak nastaju prva mimoilaženja i neugodnosti kad shvate da nitko nema njezinu fotografiju, a ne mogu se usuglasiti niti oko datuma njezina rođenja. Sve ovo samo je uvod u neistražene i zanemarene dubine odnosa među članovima ove obitelji. Napisano vrlo vješto u formi koja nije česta, ovo je knjiga koja se neće zaboraviti, i već sada znam da je jedna od najboljih koje ću pročitati. Vrlo fino i vrlo suptilno, na način koji ostavlja mjesta vlastitom preispitivanju i tumačenju, bavi se temama kajanja i grižnje savjesti, kao i neizvršenim opomenama, neispunjenim obećanjima i mudrostima koje su došle prekasno.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Molim te, pazi na mamu


Sekvoja i druge pjesme

Recenzija knjige: Sekvoja i druge pjesme

Autor: Vlatka Planina

Izdavač: Naklada Bošković, 2020.

Ukratko: Pred nama je peta zbirka pjesama ove mlade autorice kojom se slavi, iznad svega, LJUBAV. Ta emocija lajtmotiv je gotovo svega čega se Vlatka Planina dotakne, a što nas od toga može bolje pokrenuti i nadahnuti? Ljubav prema čovjeku, gradu, tramvajima ili prirodi snažna je i na trenutke nedokučiva poput drveta sekvoje, čije grane “mogu dotaknuti nebo”. Stoga je to i “glavna” pjesma ove zbirke, a u skladu s time je i izgled naslovnice, kao i unutrašnjost korica.

Autorica je do sada objavila četiri zbirke poezije: A nekad si mi kupovao lizalice (2010.), Nemoj se plašiti ovoga neba (2014.), Neizbrojnosti (2017.) te elektroničku knjigu poezije na engleskom jeziku A Booklet of Poems for the Ace of Hearts (2016.). Napisala je i bajkovito-fantastičnu trilogiju romana za mlade: Jegulja, Kralj i bajka, Povratak vještice (2016.), te fantastične romane Wend (2017.), za koji je 2018. godine dobila nagradu Artefakt, za najbolji dječji roman te Okno (2018.).

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Sekvoja i druge pjesme


Meditacije

Recenzija knjige: Meditacije

Autor: Marko Aurelije

Izdavač: Planetopija d.o.o., 2017.

Ukratko: Marko Aurelije Antonin rođen je davne 121. godine, i slovi za najplemenitijeg rimskog cara. “Meditacije” su trebale biti i ostati samo njegove, no srećom, postale su svjetski poznate. Riječ je o zbilja posebnom čitalačkom iskustvu, o rijetko viđenom introspektivnom tekstu u kojem su okupljena osnovna i univerzalna ljudska razmišljanja. Napisan je poput kratkih intimnih misli i poruka sebi samome kroz koje pokušava dokučiti karakteristike vlastite duše i utvrditi važnost i ulogu čovjeka u ovom svijetu. Vođen je stoičkim načelima s ciljem pronalaženja duševnog mira i ostvarenja zadovoljnije verzije samoga sebe.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Meditacije


Sedam muževa Evelyn Hugo

Recenzija knjige: Sedam muževa Evelyn Hugo

Autor: Taylor Jenkins Reid

Izdavač: Vorto Palabra, 2019.

Ukratko: Druženje nam počinje s Evelyn Hugo, osobom koja je najsjajnija zvijezda Hollywooda, jedna je od najljepših žena na svijetu, slavna kako zbog filmova, tako i zbog skandala i čak sedam brakova.

Njezina želja za donacijom svojih sedam haljina u svrhe istraživanja karcinoma dojke od kojeg joj je umrla kćer, povezuje ju s mladom novinarkom  Monique Grant koja bi taj cijeli događaj popratila za novine. Novinarkin život je trenutno u rasulu, a jedino što ima je posao te objeručke prihvaća ponudu za tako veliki događaj. Kada odmah na prvom sastanku shvati da neće pisati o haljinama, već da će cijela priča biti puno većih razmjera, hrabro se hvata u koštac sa datim zadatkom. Možda je baš to njezina prilika za toliko čekano profesionalno ostvarenje.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Sedam muževa Evelyn Hugo


Djedov veliki bijeg i Ponoćni pustolovi

Recenzije knjiga: Djedov veliki bijeg i Ponoćni pustolovi

Autor: David Walliams

Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2017. i 2018.

Ukratko:

Djedov veliki bijeg
Priča o 12-ogodišnjem dječaku Jacku i njegovom djedu, koji je u mladosti bio vojni pilot RAF-a (Kraljevskog ratnog zrakoplovstva) i u Drugom svjetskom ratu odvažno upravljao borbenim lovcem Spitfire. Jack je volio slušati djedove ratne pustolovine, međutim jednoga će dana djed postati zaboravan. Neće više prepoznavati svoga unuka, kao ni ostale članove obitelji. Jedini koji će ga razumjeti bit će Jack, koji shvaća djedovo stanje, zaključujući da se s djedom jednostavno treba igrati.

Ponoćni pustolovi
Pustolovina u kojoj sudjeluje petero djece s bolničkog odjela bolnice Lord Funt, jedna zločesta medicinska sestra te isto takav ravnatelj internata. Srećom, ima i dobrih: medicinski tehničar koji je i osnovao „ponoćne pustolove“, dječak Thomas i ostala djeca, osobito Sally. Kad Big Ben otkuca ponoć, avantura počinje – bolesnoj djeci ostvaruju se snovi. Samo moraju paziti da ih ne uhvate…

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Djedov veliki bijeg i Ponoćni pustolovi


Sluškinje

sluškinje

Autor: Kathryn Stockett

Izdavač: Algoritam 2010.– novo izdanje Vorto Palabra 2018.

Ukratko: Američki jug 60-ih godina prošlog stoljeća, Skeeter se vraća s faksa što naravno njezinoj majci ništa ne znači jer jedino što ona od nje želi je da se uda. Nemaju svi iste želje a jedina osoba koja je uvijek bila uz nju je služavka Constantine koja je otišla i ostavila prazninu u njezinom životu.

Aibileen je crna služavka koja upravo odgaja svoje sedamnaesto bijelo dijete. Gubitak sina ju je promijenio i otežao svakodnevicu, ali uz nju je njezina najbolja prijateljica Minny.

Minny je također služavka koja je poznata kao najbolja kuharica s najdužim jezikom u Mississippiju koja opet dobija otkaz, muči se prilagoditi novoj bijeloj obitelji dok u „slobodno vrijeme“ odgaja svoju djecu.

Priča o tri različite žene koje će se zbog svojih pogleda na život staviti sve na kocku kako bi se oslobodile vremena i grada u kojem žive, na svoj jedinstven način.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Sluškinje


Tko je ubio mog oca

Recenzija knjige: Tko je ubio mog oca

Autor: Édouard Louis

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2020.

Ukratko: “Treći roman Édouarda Louisa “Tko je ubio mog oca” donosi priču o ocu kojega poznajemo iz autobiografskog prvijenca “Raskrstimo s Eddyjem”. U kratkom, ali iznimno emotivnom i dirljivom tekstu autor se ponovno vraća u djetinjstvo i mladost no ovaj put kako bi se pomirio s ocem i ispripovijedao njegov život, prerano uništen teškim radničkim životom, bolešću i pretrpljenim nepravdama. Ne postavljajući pitanje naznačeno u naslovu, već sa sigurnošću detektirajući političko i klasno nasilje kojemu su izloženi deprivilegirani, marginalizirani i potlačeni, autor se oštro obrušuje na sve vlade koje su njegovu ocu, kao i mnogima u Francuskoj, postepeno ukidale radnička prava dovodeći ih na rub siromaštva.

Édouard Louis i u ovom romanu maestralno spaja privatno i političko, ispisujući intimnu pripovijest o odnosu oca i sina koji su obojica, svaki na svoj način iskusili razorne posljedice neodgovornih i promašenih politika i sve većeg osiromašenja radničke klase u kapitalizmu 21. stoljeća.”

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Tko je ubio mog oca


Oris

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Rachel Cusk

Izdavač: Vuković&Runjić Zagreb, srpanj 2019.

Ukratko: Vruće ljeto. Atena blješti na suncu. Britanska romansijerka Grcima drži tečaj kreativnog pisanja. Sastaje se s kolegama piscima. Pliva u Jonskom moru s muškarcem kojeg je upoznala u avionu. “Oris” je roman u deset razgovora u kojima pripovjedačica dobrim dijelom šuti. Ljudi koje sreće naširoko govore o sebi, svojim maštanjima, tjeskobama, životnim teorijama, kajanjima i čežnjama. Kroz njihova se osobna razotkrivanja u negativu ocrtava središnji portret žene koja se hvata ukoštac s teškim životnim porazom.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Oris


Praščić Barney slijedi svoj nos

Praščić Barney slijedi svoj nos

Autori: Tana Ondrašikova, Pavel Ondrašik

Izdavač: Turistička naklada d.o.o., 2019.

Ukratko: U ovoj divnoj AR slikovnici pratimo praščića Barneyja koji se zbog svog velikog nosa razlikuje od ostatka svoje vrste. Pratimo i njegovu obitelj. Mama i tata vole njega kao i ostalu svoju djecu bezuvjetno, brišu im suzice i ljube ranjene nogice. Ne smatraju naravno da Barneyju njegov nos može na ijedan način pokvariti život. No braća su pak kao prava djeca zaigrana i sklona zadirkivanju. Barney se zbog toga osjeća usamljeno te jednog dana ranjivo i brzopleto kreće u avanturu koja ga je mogla koštati života. Rasplet i kraj jako su vješto izvedeni, što daje slikovnici potpunu vrijednost, sadržajnu naravno, uz vizualnu. Priuštite sebi i svojim najmlađima priču o obitelji, prijateljstvu i pripadanju, kao i o prihvaćanju i njegovanju naših posebnosti. I priču punu ljubavi prema životinjama.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Praščić Barney slijedi svoj nos


Prijatelj

Recenzija knjige: Prijatelj

Autori: Sigrid Nunez

Izdavač: Vuković & Runjić, 2019.

Ukratko: Nakon iznenadnog samoubojstva muškarca koji joj je bio najbolji prijatelj, čiji je odnos teško jednostavno i objasniti, spisateljica se pokušava pronaći put na kojem će neočekivana situacija postati smislena i podnošljiva. U tome će joj pomoći muškarčev pas, ostarjeli i golemi mužjak doge kojeg ona dobije na brigu. Vrlo se brzo između žene i psa rađa čaroban odnos, u kojem on njoj pruža utjehu, a ona pokušava ublažiti njegovu nijemu tugu. Pratimo ih u dnevnim, čak i zabavnim situacijama, no prisustvujemo i dubokim, iskrenim i nimalo patetičnim promišljanjima o životu, smrti, boli, ljubavi, prijateljstvu, tugi, gubitku i prebolijevanju. Divna i dirljiva priča koju vrijedi pročitati.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Prijatelj


Pacijent iz sobe 19

Recenzija knjige: Pacijent iz sobe 19

Autor: Zoran Žmirić

Izdavač: Hena Com – 2018.

Ukratko: Gradski dečko koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Vanja Kovačević, pacijent iz sobe 19, monolog pred psihijatrom započinje svojim devetnaestim rođendanom, danom kad je na dar dobio pušku u ruke, a onda progovara o mnogim ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti, cijeli vremeplov potencijalnog života koji se više nikad ne može dogoditi. Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti.

Jedina veza između prijašnjeg života Vanje Kovačevića, života koji se mogao dogoditi i onoga kojeg upravo živi jest njegov omiljeni bend – Sisters of Mercy – čije mu pjesme služe i kao anestezija i kao dokaz da u njemu još negdje živi onaj mladić kojemu su na devetnaesti rođendan tutnuli pušku u ruke i poslali ga u rat.

Kraj monologa pred psihijatrom – koji možda baš i nije psihijatar nego jedina moguća adresa Vanjine ispovijedi – opet iznova dokazuje da je Zoran Žmirić majstor neočekivanih završnih romanesknih obrata i istančane psihološke karakterizacije, pogotovo kad su u pitanju ratne priče koje u njegovoj interpretaciji uvijek zadiru duboko u istinu koju nije uvijek lako podnijeti, baveći se nuspojavama kolektivnog i onim neizrecivim što dobra književnost ipak zna nepogrešivo formulirati.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Pacijent iz sobe 19


Malo Drvo

Recenzija knjige: Malo Drvo

Autor: Forrest Carter

Izdavač: LIBERA EDITIO d.o.o., 2013.

Ukratko: Ovaj naslov iz 1976. godine je klasificiran kao roman za mlade, no čitaju ga osobe svih uzrasta željni vedrine, ljepote i ljubavi. Neki kako bi se prisjetili, neki kako bi naučili o suživotu ljudi i prirode gledano kroz oči dječaka iz plemena Cherokee Indijanaca. Priča koja kroz uspomene indijanskog dječaka snažno progovara o jednom drugom svijetu toliko suprotnom od našeg koji je okrenut materijalističkoj strani života.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Malo Drvo


Male šanse

Recenzija knjige: Male šanse

Autor: Marjolijn Hof

Izdavač: Lector d.o.o., 2019.

Ukratko: Roman za djecu koji slobodno mogu čitati i odrasli. Hvaljena nizozemska autorica Marjolijn Hof napisala je duhovit, potresan i dirljiv roman o strahovima i pokušajima njihova neostvarivanja. Otac devetogodišnje djevojčice Kike, liječnik bez granica, nestaje u ratnom vrtlogu u dalekoj zemlji. Uplašena Kika na neobičan način nastoji utjecati na sretan ishod potrage za ocem. Ona smatra kako bi žrtva kućnog ljubimca mogla povećati izglede da njezin otac bude pronađen živ. Kika, naime, ne poznaje nikoga tko je istodobno ostao bez kućnog ljubimca i bez oca. Šanse za takvo što jako su male.

Neobičan i zanimljiv roman koji govori o privrženosti, ljubavi i nadi u bolje sutra.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Male šanse


Norveška šuma

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Haruki Murakami

Izdavač: Vuković&Runjić Zagreb, 2004.

Ukratko: Čuvši pjesmu Beatlesa, Toru Vatanabe sjeti se svoje prve ljubavi Naoko, djevojke svoga najboljeg prijatelja Kizukija. Istoga časa u mislima se vraća u prošlost, kad je prije gotovo dvadeset godina u Tokiju provodio studentske dane, izgubljen u svijetu tjeskobnih prijateljstava, usputnog seksa, strasti, gubitaka i žudnje — u vrijeme kad je u njegov život umarširala neobuzdana mlada žena po imenu Midori, i on je morao birati između budućnosti i prošlosti. “Norveška šuma” najpoznatiji je roman Harukija Murakamija, kultna knjiga koja je sve donedavno bila najveći japanski bestseler uopće. Samo u Japanu ukupno je prodano preko četiri milijuna primjeraka. Objavljivanje ove naizgled jednostavne priče o sazrijevanju u 60-ima, prožete specifičnom melankolijom i humorom, prouzročilo je toliku histeriju da se povučeni autor na nekoliko godina odselio iz Japana da bi mogao nastaviti sa književnim radom.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Norveška šuma


5 minutne priče za VESELE TRENUTKE

Recenzija knjige: 5 minutne priče za VESELE TRENUTKE

Autor: Walt Disney Company

Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.

Ukratko: Deveta Disneyjeva slikovnica po redu, od dvadeset koje su najavljene je predviđena za vesele trenutke. Pet kratkih priča, kao i u svakoj do sada, a svaka priča dovoljno kratka da nam za to treba doslovno pet minuta. Slikovnice su lijep način kako ugodno i pametno provesti vrijeme s djecom. Čitajući, učeći, provodeći vrijeme s obitelji uz Disney likove i njihove pustolovine, bit će divno provedeno vrijeme.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige / slikovnice 5 minutne priče za VESELE TRENUTKE


Putovanje u Indiju

Recenzija knjige: Putovanje u Indiju

Autor: Gonçalo M. Tavares

Izdavač: Vuković & Runjić, 2019.

Ukratko: Roman Putovanje u Indiju pisan je kao velika poema u prozi podijeljena na 10 pjevanja, prilično je zahtjevan za čitanje i to ne samo zbog načina na koji je uobličen tekst nego zbog brojnih rečenica nad kojima čitatelj mora zastati. Na kraju romana književnik je dodao poglavlje Suvremena melankonija (Itinerar) u kojemu vrlo pregledno označava, klasificira pojmove spominjane u tekstu tako da im se čitatelj kasnije lako može vratiti.
Ovo nije putopisni roman, jer glavni lik romana Bloom nakon obiteljske tragedije kreće/bježi iz Lisabona na putovanje u Indiju očekujući pronalazak duhovne istine i snage. Prije stvarnog polaska u Indiju, Bloom putuje Europom, upoznaje različite osobe, upada u neprilike, taj dio putovanja smatra pripremom za Indiju.
Po dolasku u Indiju Bloom upoznaje Anisha, Indijca kojeg mu je preporučio pariški poznanik Jean M., a taj ga povezuje sa mudracem Shankrom koji pozorno sluša Bloomovu ispovijest, ali duhovnost nije ono što će Bloom dobiti od Shankra. Povratak u Lisabon kao da zatvara krug, pitanje je da li su odgovori zaista u drevnoj Indiji.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Putovanje u Indiju


Ciganin, ali najljepši

Ciganin, ali najljepšiAutor: Kristian Novak

Izdavač: Naklada OceanMore d.o.o., 2016.

Ukratko: Danas već kultni roman Kristiana Novaka teče u četiri pripovijedne linije od kojih je svaka zapravo ispovijest u prvom licu. Prvu priču pripovijeda Milena, četrdesetogodišnjakinja koja se nakon niza neuspjeha vraća u rodno međimursko selo, u međimursku zabit koja samo naglašava njezin osobni poraz. Drugu priču priča Kurd Nuzat koji u izbjegličkom valu pokušava iz Mosula doći u Francusku. U trećoj priči pratimo policajca Plančića koji je iz Zagreba poslan u Međimurje jer, dogodio se zločin. A četvrta je priča Sandijeva koji se kao mladi, dvadesetogodišnji pripadnik romske zajednice pokušava riješiti takve obilježenosti, siromaštva, retardirane majke i društva kojem ne pripada. Roman započinje ljubavnom pričom, a nastavlja se do zločina, koji je ujedno pomoć nama čitateljima da saznamo kako se životi, svi od reda tragični životi ovih različitih ljudi, isprepliću i ostaju zauvijek povezani. Knjiga – Najbolje Knjige

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Ciganin, ali najljepši


Pohvala starosti

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Pavao Pavličić

Izdavač: Mozaik knjiga, 2. izdanje, rujan 2018.

Ukratko: Pohvala starosti niz je eseja – ili feljtona – o raznim fenomenima karakterističnim za treću dob. Pavao Pavličić temi pristupa na izrazito vedar način, čak i humoristično. Pripovijedanje je podijeljeno na četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, gdje već sami naslovi dovoljno govore o čemu je riječ. Svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Pohvala starostiKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Češljugar

Češljugar

Autor: Donna Tarrt

Izdavač: Algoritam d.o.o., 2015.

Ukratko: Češljugara „piše“ Theo Decker, retrospektivno, vraćajući nas u prvom dijelu romana u svoje djetinjstvo, u dob od 13 godina, na dan kada ostaje bez majke u terorističkom napadu koji se dogodio u njujorškom Muzeju za modernu umjetnost. Neposredno nakon napada, dok se provlači kroz ruševine, susreće čovjeka koji neće preživjeti ali koji mu uspije reći nekoliko riječi koje će Theu odrediti život. Ukazuje mu tako na malenu Fabritiusovu sliku „Češljugar“, koju je njegova majka posebno voljela i koju Theo potom uzima. Budući da nije imao pouzdane rodbine, Theo ostaje sam. K sebi ga prima bogata obitelj njegovog školskog prijatelja, i iako mu se s vremenom svidi s njima, Theo je i dalje izgubljen i sam u svojim mislima, nitko ne zna kako razgovarati s njim, a ni on sam ne zna kako si dane učiniti manje bolnima i više podnošljivima. U tome mu ne pomaže ni slika malene ptičice, za koju se godinama drži i koja će ga spletom sudbine, doista nevjerojatno nesretne sudbine, uvući u kriminalno podzemlje, među dilere umjetninama i drogama, u vrtlog sve opasnijeg svijeta u kojem životi nisu dragocjeni.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige ČešljugarKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Ljuta godina (Zapisi internetske novakinje)

Recenzija knjige: Ljuta godina (Zapisi internetske novakinje)

Autor: Julijana Matanović

Izdavač: VBZ Zagreb, travanj 2019.

Ukratko: Kolumnističke komentare aktualnih zbivanja Julijana Matanović izmjenjuje s najprivatnijim slikama iz davnina, iz nekog doba mekših rubova. Sve to u nemalom čuđenju nad svijetom kakav je danas, a istodobno u nježnom nastojanju da ga učini bar malo sretnijim mjestom.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Ljuta godina (Zapisi internetske novakinje)Knjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Žene koje kupuju cvijeće

Recenzija knjige: Žene koje kupuju cvijeće

Autor: Vanessa Montfort

Izdavač: Fraktura d.o.o., 2019.

Ukratko: Maleni kvart u središtu Madrida prepun je života. Kazališta, galerije, moderni ljudi različita ukusa. Umjetnici traže svoje muze, arheolozi Cervantesove kosti. U tom živopisnom kvartu postoji jedna sasvim (ne)obična cvjećarnica imena „Anđelov vrt“. Vlasnica je tajnovita i ekscentrična Olivia, žena nekonvencionalne ljepote i privlačnosti, kod koje svaki dan pet žena kupuje cvijeće. No nijedna ga ne kupuje za sebe. Jedna ga kupuje za svoju tajnu ljubav, druga za ured, treća da ga slika, četvrta za klijente, a peta za pokojnika. A ovo je njezina priča. Divna je ovo knjiga o snazi ženskih bića te moći i ljepoti ženskih prijateljstava. Zabavna, uzbudljiva, pametna i duboka, a opet tako jednostavna i pitka. Pročitat ćete je u dahu!

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Žene koje kupuju cvijećeK


Krletka za glinenog goluba

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Robert Međurečan

Izdavač: Sandorf Zagreb, ožujak 2019.

Ukratko: Krletka za glinenog goluba krimić je koji grabi u mračne taloge hrvatske nedavne prošlosti u godini svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Hrvatska postaje viceprvak svijeta, oslikavajući tako u kontralihtu sveopću euforiju i veselje i skrivene kosture koji čekaju da budu pokopani. Andrija Tomaš, osuđenik za ratni zločin, nakon godina potucanja po svijetu vraća se kući progonjen savješću i još nečim, mnogo materijalnijim i opasnijim. Istodobno, novopečena ministrica Katarina Jurić, vođena patološkim porivom, kreće u osobnu osvetu, sve ne bi li pronašla misterioznog Petra Tomu, čovjeka demonskih atributa. U ozračju “prošlost ovdje nikad ne završava“, ta dva fokusa priče međusobno se isprepliću, nadopunjuju intrigama, korupcijom, klijentelizmom i mrtvima.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Krletka za glinenog golubaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Fahrenheit 451

Recenzija knjige: Fahrenheit 451

Autor: Ray Bradbury

Izdavač: Pegaz Zagreb, 1997.

Ukratko: Radnja se zbiva u hipotetskoj nedefiniranoj budućnosti (“nakon 1960.”) i opisuje asocijalno, distopijsko društvo u kojem vlasti proglašavaju čitanje knjiga teškim zločinom u pokušaju sprječavanja neovisnog mišljenja. Kako bi suzbila čitanje knjiga, država je osnovala posebne postrojbe spaljivača koji izgledom sliče sadašnjim vatrogascima, a imaju ulogu zapljene knjiga po kućama i javno spaljivanje knjiga na lomačama. Sam naslov romana je navodno dobio ime po temperaturi na kojoj papir počinje gorjeti (451 stupanj fahrenheita odgovara temperaturi od 232,78 °C).

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Fahrenheit 451Knjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Popraviti žive

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Maylis de Kerangal

Izdavač: Vuković&Runjić Zagreb, 2019.

Ukratko: “Popraviti žive” roman je o srcu, ljudskom srcu, srcu mladića koje je nadživjelo njegovu moždanu smrt nakon kobne automobilske nesreće jedne zore kad je s prijateljima jahao valove. Prije nego što svane sljedeći dan, to srce, do jučer njegovo, treba naći put do grudi žene koju je vlastito srce izdalo. U utrci s vremenom su medicinsko osoblje i liječnik koji mora priopćiti strašnu vijest o smrti momkovim roditeljima i odmah ih potom zamoliti da sinovo srce doniraju za transplantaciju.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Popraviti žive


Djevojka sa sedam imena – Priča sjevernokorejske bjegunke

Recenzija knjige: Djevojka sa sedam imena - Priča sjevernokorejske bjegunke

Autor: Hyeonseo Lee

Izdavač: Iris Illyrica, 2018.

Ukratko: Hyeonseo Lee nam piše o svojem odrastanju u gradiću na granici između Sjeverne i Južne Koreje. Djetinjstvo joj je proteklo u lijepom ozračju. Nevinost poslušnog djeteta kakva je bila, Sjevernoj Koreji je odgovarala. S godinama, nakon osnovne škole i upisa u srednju mijenjala se i razmišljala svojom glavom što nije bilo uobičajeno: „Od nas se ni na jednom satu nije tražilo da formiramo vlastite stavove, da raspravljamo ili objašnjavamo ideje.“ Spletom okolnosti našla se s druge strane rijeke i plan povratka joj se izjalovio. Novi dio života započeo je vrlo ozbiljno, teško i nemilosrdno. Skrivajući se i mijenjajući mjesta boravka, postala je djevojka sa sedam imena kako bi sačuvala živu glavu, ali i napravila nešto od svog života. Kako je preživjela sve nedaće koje su joj stajale na putu, koliko je Sjeverne Koreje zadržala u sebi, gdje je u svemu tome bila njezina obitelj? Odgovore na ova pitanja i još puno znimljivih, tužnih, lijepih i šokantnih detalja pročitajte u iskrenoj ispovijesti djevojke koja je uspjela održati humanost i sebe bijegom od svojih korijena.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Djevojka sa sedam imena – Priča sjevernokorejske bjegunke


Nestala

Recenzija knjige: Nestala

Autor: Gillian Flynn

Izdavač: Fraktura, rujan 2018.

Ukratko: Nick i Amy završili su u provinciji nakon što su se u New Yorku njihove karijere u izdavaštvu našle pred zidom. Amy je oduvijek bila savršena djevojka, beskrajno inteligentna i lijepa, uzor svojim roditeljima piscima za seriju romana, a Nick je bio istinsko oličenje američkog sna, čovjek koji je došao iz provincije i uspio. Amyin dnevnik otkriva naličje njihova naizgled savršenog braka. Potraga za nestalom postaje nacionalna vijest broj jedan, a Nick, jedini pravi osumnjičenik, više nije onaj zlatni dečko provincijskoga gradića, već netko sasvim drugi. Ali ni Amy nije onakva kakvom se čini… Što je istina, a što laž i što se krije iza savršene bračne fasade, propituje najuzbudljiviji roman proteklog desetljeća Nestala. U gradnji napetosti i neizvjesnosti Gillian Flynn dosegnula je i najvećeg od svih majstora Alfreda Hitchcocka, a svojim psihološkim trilerom s pravom je opčinila milijune čitatelja.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige NestalaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Muškarci bez žena

Recenzija knjige: Muškarci bez žena

Autor: Haruki Murakami

Izdavač: Vuković&Runjić Zagreb, 2019.

Ukratko: U sedam pripovijedaka Haruki Murakami proniče u živote muškaraca koji se, svaki na svoj način, stjecajem okolnosti nose sa samoćom. U zbirci prožetoj patosom i istim trpkim humorom koji je zaštitni znak autorovoga cjelokupnog opusa, Murakami nam je napisao još jedno klasično djelo suvremene književnosti.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Muškarci bez ženaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Kako umom izliječiti tijelo

Kako umom izliječiti tijeloAutor: David Hamilton

Izdavač: Škorpion d.o.o., 2009.

Ukratko: Knjiga koja nam otkriva tajne kako pomoći tijelu i kako izliječiti tijelo, a sve samo uz pomoć uma. Daje nam jednostavne alate puput afirmacija i vizualizacija kojima se možemo poslužiti pri ublažavanju niza bolesti, kao i njihovom potpunom nestanku. Kako bi bilo što adekvatnije, knjiga sadrži brojne priče iz cijelog svijeta onih koji su se izlječili od bolesti poput raka, dijabetesa, alergija, velikih boli i sl. Mozak uvijek proizvodi svoje vlastite lijekove, to je dokazano. Teoretski dio je ovdje, još samo poradite na praksi.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Kako umom izliječiti tijelo


Kupit ćemo pjesnika

Knjiga - Najbolje Knjige

Autor: Afonso Cruz

Izdavač: Edicije Božićević, 2019.

Ukratko: U svijetu djela “Kupit ćemo pjesnika” vlada samo jedno pravilo – za što postoji ponuda, postoji i potražnja, a sve što nije komercijalno, nije uopće. No kakav bi to bio svijet koji ne može razoriti malo dobre poezije? Tako djevojčica u prilično tradicionalnoj obitelji za svoj rođendan poželi pjesnika. Dobar, ekonomski uspješan i opstojan otac, naravno, velikodušno dopusti svojoj miljenici takav „hir“ te se njih dvoje zakupe u supermarket kako bi odabrali pjesnika koji bi najbolje odgovarao njihovim potrebama. U početku, pjesnik se čini blesav i bezazlen, no njegov se suptilni utjecaj uskoro počne prelijevati na cijelu obitelj te se počinju događati nezamislive stvari – brat deklamira pjesmu djevojci koja mu se sviđa, djevojčicu počinju zanimati nekorisne stvari, majka počinje promišljati svoj odnos u obitelji.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Kupit ćemo pjesnikaKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Šest milimetara – Ispovijest o boli i pobjedi

Recenzija knjige: Šest milimetara - Ispovijest o boli i pobjedi

Autor: Josipa Pavičić Berardini

Izdavač: Beletra j.d.o.o., 2017.

Ukratko: Između ovih lijepih šarenih korica nalazi se iskrena ispovijest žene koja s 35 godina dobija dijagnozu raka dojke. Josipa Pavičić Berardini otvoreno progovara o strahovima, tjeskobama, odlukama koje je morala donijeti, tuzi, ali i ljubavi prema životu. Knjigu je podijelila na 6 razina u kojima obuhvaća ono što smatra da će pomoći nekome tko se našao u istoj situaciji kao i ona. Knjiga će olakšati razumijevanje i onima koji se susreću s dijagnozom preko svojih bližnjih. Čitajte i razmislite o svom životu!

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Šest milimetara – Ispovijest o boli i pobjediKnjiga, knjige, najbolje knjige, knjige 2018, knjige 2019, knjige 2020


Živi pijesak

živi pijesak

Autor: Malin Persson Giolito

Izdavač: Fraktura Zaprešić 2019.

Ukratko: Jedno masovno ubojstvo u elitnoj srednjoj školi. Jedna osumnjičena osamnaestogodišnjakinja. I previše teških pitanja. Jesmo li baš svi nevini dok se ne dokaže suprotno?

Zločin počinjen u školi u najbogatijoj stockholmskoj četvrti potresao je Švedsku, a Maju Norberg od uspješne učenice i dobre kćeri iz bogate obitelji preko noći pretvorio u najomraženiju tinejdžericu u zemlji. Što se doista dogodilo u učionici u kojoj su živote izgubili Majin dečko i njezina najbolja prijateljica? Ili bolje: što se događalo prije – u roditeljskim domovima i učionicama, na tulumima punim droge i seksa, u zabranjenim imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama – sve otkako je u njezin život ušao Sebastian Fagerman, prelijepi i uznemirujući sin jednog od najmoćnijih ljudi Švedske?

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Živi pijesak


Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama

Priče za laku noć za mlade buntovnice - 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama
Autorice: Elena Favilli i Francesca Cavallo

Izdavač: Znanje d.o.o., 2017.

Ukratko: Kad se sjetimo priča koje su se oduvijek čitale djeci, posebice djevojčicama, ne možemo ne primijetiti da su mahom svi ženski likovi u tim pričama nemoćne princeze u nevolji iz kojih se ne mogu same spasiti već im može pomoći jedino princ na bijelom konju. No vrijeme je da se poruke koje se šalju djeci konačno promijene, da se maknemo od princeza koje samo znaju biti lijepe, a približimo stvarnim ženama koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Ova je knjiga upravo takva – želi nadahnuti djevojčice (ali i ostale) da sanjaju velike snove, da imaju samopouzdanja i da vjeruju u vlastite sposobnosti kojima mogu postići sve što naume. I na taj način mijenjati svijet oko sebe.

Naša ocjena: 10/10

Naša recenzija knjige Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama

Similar Posts