Stvari ne izgledaju previše dobro za mnoga kina koja su trenutno otvorena, čak i nakon izlaska filma Tenet Christophera Nolana. Film je neslavno odgađan nekoliko puta – prvotno je trebao biti objavljen 17. srpnja 2020. Kao i sva glavna izdanja ove godine, i film je kasnio zbog trajne pandemije koronavirusa.

Navodno je film trebao zaraditi najmanje 500 milijuna američkih dolara da bi bio na nuli – podvig koji bi bez sumnje bio moguć u normalnim okolnostima s obzirom na kvalitetu koja dolazi s Nolanovim imenom. Međutim, s obzirom na to koliko je kino dvorana širom svijeta je bilo zatvoreno u srpnju, Warner Bros. smatrao je da je najbolje odgoditi film do trenutka kada su se, nadali su se, stvari počele smirivati.

Film je odgođen još nekoliko puta, ali je na kraju objavljen u sedamdeset zemalja 26. kolovoza 2020., nakon čega je sljedeći tjedan objavljen u Sjedinjenim Državama i Kini.

Međunarodno izdanje filma zapravo je prošlo prilično dobro – zaradio je više od 53 milijuna dolara tijekom tjedna otvaranja. Međutim, još uvijek je bilo neizvjesnosti oko toga kako će se film izvoditi nakon što dođe na glavna američka tržišta. Gradovi poput New Yorka i Los Angelesa uopće nisu ponovno otvorili kina, a države koje su nastavile s radom dopuštaju samo ograničeni kapacitet. Tenet je uspio donijeti 10 milijuna dolara tijekom svog vikend otvaranja u Sjevernoj Americi.

Po Indiewireu stvari izgledaju kao da će se samo još pogoršati za kina koja su ponovno otvorila zbog Teneta. Tijekom drugog tjedna u Sjevernoj Americi Tenet je uspio donijeti samo 6,7 milijuna dolara, čak i uz dodatak dodatnih 100 ponovnih otvaranja kino dvorana.

To je nanijelo dodatnu štetu mnogim kinima koja su ponovno otvorena posebno za prikazivanje Teneta, jer filmska blagajna sugerira da mnoga kina s gubitkom rade kako bi prikazala film. Vidjevši kako ne postoji još jedno veliko izdanje predviđeno za nekoliko mjeseci – a potencijalno i više ako izdanja opet kasne – mnoga će kina u narednim tjednima izgubiti novac.

Međutim, vijesti nisu sve loše za Warner Bros. i ostale distributere. Kako bi nadoknadio postupno ponovno otvaranje tržišta širom svijeta, Tenet će u kinima biti duže nego što je uobičajeno. Nadaju se da će se ljudi s početkom otvaranja kino dvorana, posebno u područjima poput New Yorka i Los Angelesa, vratiti u kina da vide Teneta. Čini se da ova teorija drži vodu – jer je Tenet većinu svog novca tijekom drugog tjedna zaradio na novootvorenim tržištima.

Samo će vrijeme pokazati što ovo sve znači za industriju kinodvorana. Sony Pictures na neodređeno vrijeme odgađa objavljivanje bilo kojeg svog velikog filma sve do trenutka kada pandemija bude pod nadzorom. Disney eksperimentira s alternativnim metodama puštanja – poput davanja Mulana u najam na Disney+ istog dana kad je i u kinu. Wonder Woman 1984 gurnuta je s listopadskog izdanja na Božić.

Kinodvorane nemaju poticaj da ostanu otvorena ako posluju s gubitkom – imali bi više slobodnog prostora sa svojim iznajmljivačima kada je riječ o najmu ako bi ostala zatvorena. Povrh toga, ta poduzeća također plaćaju rad i ostale operativne troškove ostajući otvorena.

Mnoga kina u Sjedinjenim Državama klade se da je Tenet film koji će ponovno probuditi filmsku industriju, ali za sada se čini da se to neće dogoditi.