Katolička škola u Tennesseeju je zabranila studentima čitanje Harry Potter knjiga zato što župnik misli da serija knjiga sadrži “stvarne kletve i čarolije,” i da čitanje njih riskira “dovođenje zlih duhova.”

Vlč. Dan Reehil, župnik u katoličkoj školi sv. Edwarda u Nashvilleu, poslao je mail u kojem objašnjava svoju odluku, prema Tennessean.

“Ove knjige predstavljaju magiju i kao dobro i kao zlo, što nije istina, ali u stvari pametna obmana,” on je napisao. “kletve i čarolije korištene u knjigama su stvarne kletve i čarolije; koje kad ih čita ljudsko biće riskira dovođenje zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst.”

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Reehil je nastavio pisati u emailu da se on savjetovao s nekoliko egzorcista iz U.S. i Rima koji su preporučili uklanjanje knjiga, Tennessean izvještava.

Rebecca Hammel, nadzornica škola katoličke biskupije Nashville, potvrdila je novinama da je Reehil poslao email i donio svoju odluku nakon što je primio upit od roditelja. Hammel je također rekla da je unutar njegovog prava da zabrani knjige.

“Svaki župnik ima kanonske ovlasti donošenja takvih odluka za svoju župnu školu,” Hammel je rekla za Tennessean. “On je unutar svoje ovlasti djelovati na ovakav način.”

Hammel je dodala kako uklanjanje knjiga ne smatra cenzurom. “Mi stvarno ne cenzuriramo takve izbore, osim što osiguravamo da ono što stavimo u naše školske knjižnice odgovara materijalu za naše učionice,” ona je rekla.

film-HarryPotterStone

Predstavnici katoličke biskupije u školskom okrugu Nashville nisu odmah odgovorili na zahtjev EW-a za komentar.

Otkako je prvi roman o Harryju Potteru objavljen 1997., serijal nije bila stranac polemikama. Napisala J.K. Rowling, knjige prikazuju titularnog heroja koji otkriva da je čarobnjak i kreće u avanture kako bi spasio čarobnjački svijet od zlog lorda Voldemorta.

Ova sedmodijelna serija je zabranjena je u brojnim školama diljem Amerike zbog optužbi da promiče vračanje i ide protiv tradicionalnih kršćanskih vjerovanja.

Rowling je u prošlosti glasno govorila da su njene knjige ispravne i da ne pokušavaju djecu odvesti u sotonizam.

“Vrlo poznati pisac je jednom rekao, ‘Knjiga je poput ogledala. Ako budala gleda u njega, ne možete očekivati da će genije gledati iz njega,” Rowling je rekla. “Ljudi imaju tendenciju da u knjigama pronađu ono što žele pronaći. I mislim da su moje knjige vrlo moralne.”