Nemoguće je izbrojati koliko smo puta zadnjih par tjedana čuli riječ Korona virus. A nakon što je ovaj respiratorni virus nedavno stigao u Italiju, gdje je itekako uzeo maha, počele su brojne promjene planova za hrpu javnih događanja, među kojima su i sportska događanja, ovogodišnji karneval u Veneciji koji ne koncu odgođen, a sad su na red došli i filmovi koji su se trebali snimati u tim “kriznim” područjima.

Kako javlja Reuters, Netflix je zatražio od svojih producenata da potraže nove lokacije za snimanje nadolazećeg filma Red Notice, akcijski film sa Dwayne Johnsonom, Gal Gadot i Ryan Reynoldsom u glavnim ulogama. Produkcija filma se trenutno odvija u Atlanti, SAD, ali čini se da će biti potrebne last minute promjene u daljnjim planovima snimanja, barem što se lokacija tiče. Produkcija filma se trebala uskoro preseliti u Italiju, ali sada to nikako neće biti slučaj.

Slična stvar se događa i sa nadolazećim filmom Mission: Impossible 7 koji je imao već zakazano snimanje u Italiji koje bi trajalo nekoliko tjedana, ali snimanje je zbog navedenih okolnosti obustavljeno do daljnjeg.

Uz to, osim što se studiji moraju snalaziti i tražiti nove planove snimanja i njihovih lokacija, iz Disneya su izrazili zabrinutost zbog filma Mulan koji uskoro izlazi u svjetskim kinima, a još otkad je najavljen, očekivalo se da će film biti najveći hit upravo u Kini, odakle je ova počast od virusa i krenula u svijet. A isto se događa i sa najnovijim filmom o Jamesu Bondu – No Time to Die, za kojeg se isto očekivalo da će u Kini postići veliki uspjeh. Sada je pravo pitanje kako će cijela ta situacija utjecati na posjete kinima u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

Ali ni to nije sve, još jedna filmska manifestacija koja je potencijalno ugrožena zbog ove počasti je i ovogodišnji filmski festival u Cannesu. Iako u Francuskoj Korona virus nije uzeo maha kao u Italiji, do održavanja festivala (12. svibanj), stvari se mogu uveliko promjeniti, i na bolje, ali i na gore.

Budući da svi filmski studiji počinju pokazivati znakove zabrinutosti i kako burza i tržište postaju pogođeni širenjem (i strahom) od koronavirusa, čini se da postoji jedna tvrtka filmske i TV industrije koju to vjerojatno neće negativno pogoditi. Prema izvješću Varietya, analitičari kažu da bi strah od koronavirusa mogao dovesti do toga da ljudi odlučuju ostati u kućnim karantenama kako bi izbjegli velika javna okupljanja poput, recimo, odlaska u multipleks. A svi znamo što se događa kada ste zaglavili unutar svoja četiri zida – samo deri po streaming servisima (Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney+ i ostali)