Ranije ovog tjedna, CBS i Viacom su najavili planove o spajanju. Ponovno ujedinjenje tih dviju tvrtki povezuje televizijska i filmska prava Star Treka prvi put nakon gotovo 15 godina. Neki se već pitaju može li to dovesti do nove ere za Star Trek franšizu, te vraćanje na broj jedan moderne znanstvene-fantastike.

Malo povijesti prvo. Star Trek, je u jednom trenutku, bila broj 1 SF franšiza. Društvo koje se okupilo oko Star Trek: The Original Series je bilo prvo svoje vrste. Njihova kasnija kampanja pisama je bila ono što je održalo tu Star Trek seriju živom tri sezone. Nakon otkazivanja, njihovo podržavanje je uspjelo vratiti seriju u obliku filma Star Trek: The Motion Picture.

Onda je Star Trek: The Next Generation došao 1987. godine, vraćajući Star Trek na male ekrane. Star Trek je nastavio biti na televiziji s četiri serije preko 18 godina. Star Trek: Enterprise je završio to 2005. godine, iste godine kada je Viacom najavio da će se odvojiti od CBSa.

Star Trek: The Next Generation

Star Trek je bila premijerna znanstveno-fantastična franšiza tijekom 90tih. Bez novih izdanja četiri godine nakon prestanka Enterprise-a, povukla se iz javne svijesti. Od 2009. do 2016. godine, Paramount Pictures je izdao tri Star Trek filma smještena u alternativnu vremensku crtu poznatu kao Kelvin Timeline. I dok su filmovi odlično prihvaćeni od strane kritike, oni su podijelili fanove. Star Trek Beyond nije zadovoljio na kino blagajnama unatoč tome što je izašao 2016. godine, na 50tu godišnjicu franšize.

Druge franšize su počele prestizati Star Trek tijekom tog vremena. 2008. godine, Marvel Studios je započeo svoj Marvelov Filmski Svemir filmom Iron Man. Sada su najdominantnija filmska franšiza u povijesti. Star Wars jedno cijelo desetljeće nije bio izbacio film, ali su uspjeli skupljati nove fanove kroz animiranu seriju Star Wars: The Clone Wars. Ti fanovi su spremno dočekali povratak franšize 2015. godine filmom Star Wars: The Force Awakens.

Mi sada živimo u svijetu gdje svaka trgovina ima selekciju Marvelove i Star Wars robe, ali ne Star Treka. S ovim spajanjem, to bi se moglo promijeniti.

Star Trek je u usponu već nekoliko godina prije najave ViacomCBS. Bryan Fuller i Alex Kurtzman su stvorili Star Trek: Discovery, prvu novu Star Trek seriju od Enterprisea. To je jedan od vodećih naslova streaming usluge CBS All Accessa. Pokazala se dovoljno uspješnom za CBS da potpiše ugovor s Alexom Kurtzmanom na pet godina, stavljajući ga na čelno mjesto razvijanja Star Trek televizijske franšize. On je vratio Patricka Stewarta za Star Trek: Picard seriju. On nadgleda pilo za Discovery spinoff Star Trek: Section 31. On pokreće prvu animiranu komediju franšize, Star Trek: Lower Decks. On je također pripremio Star Trek animiranu seriju ciljanu na mlade gledatelje putem Nickelodeona (Viacom je vlasnik te mreže).

Ta posljednja serija bi mogla biti ključna za budućnost, jer ima potencijal biti za Star Trek ono što je The Clone Wars bio za Star Wars. Kurtzman je izjavio da je privlačenja mladih fanova ključan čimbenik u njegovom dugogodišnjem planu za Star Trek.

Kurtzman se možda ne fokusira na aspekt igračaka, ali uspješna roba i licenciranje ključno je za dugovječnost bilo koje franšize. Upravo zbog toga, CBS je u lipnju pokrenuo Star Trek Global Franchise Group. Taj novi tim će gledati proširiti franšizu izvan televizora u digitalne medije, robe široke potrošnje i događaje uživo. Ako sve bude išlo dobro, Star Trek više neće biti nešto što gledate, nego nešto što možete iskusiti.

Star Trek: Picard je hibrid Discoveryja & Next Generation

Viacom CEO Bob Bakish, koji će postati CEO od ViacomCBS, u internom podnesku jasno je poručio da planira potisnuti marke koje tvrtka posjeduje u najvećoj mjeri. Izdvojio je Zvjezdane staze kao glavni primjer.

Što to znači za kreativnu stranu, to tek trebamo otkriti. Od Discoveryja, Star Trek povezani materijali poput Star Trek Online, Star Trek serija novela i IDW Publishing Star Trek stripova, sve više su poboljšali koordinaciju u pokušaju da priče budu dosljedne. Sa Star Trek filmovima i televizijom ujedinjenom natrag pod istim krovom, isto bi se moglo dogoditi između ta dva stupa franšize. To je možda daleko, ali više nema razloga da likovi s TV-a ne mogu naići na likove iz filmova (barem nema pravnih razloga. Postojanje u odvojenim vremenskim rokovima je druga priča).

Star Trek fanovi će morati čekati i vidjeti što ViacomCBS planira za Star Trek. U međuvremenu, budućnost za nas ljubitelje franšize izgleda dobro.