J.R.R. Tolkienova biografija napokon se događa, jer je Fox Searchlight najavio datum i vrijeme objavljivanja njihovog pogleda na život voljenog autora iza Gospodara prstenova. Prvi puta smo čuli za ovaj biografski film još 2013. godine, ali malo je novosti o projektu i nije bilo sasvim jasno hoće li do li film uopće i doći. No sada nam napokon stižu informacije da je studio stavio sve ključne igrače na mjesto i spremni su ovog ljeta osloboditi priču o Tolkienu publici širom svijeta.

Fox je odlučio pustiti J.R.R. Tolkien film u kina 10. svibnja, što ga stavlja na sami početak vrlo zaposlene ljetne filmske sezone. To ukazuje na određenu razinu povjerenja u konačni proizvod, a također pokazuje da smatraju da film ima komercijalnu privlačnost. Prethodne usporedbe, u smislu žanra, napravljene su za Saving Mr. Banks i Finding Neverland. Ono što je možda najnevjerojatnije je da se ovaj film mogao prikrasti svima, s obzirom na to da je riječ o filmu vrlo visokog profila.

Glumački sastav uključuje Mad Max: Fury Road i X-Men zvijezdu Nicholas Hoult kao J.R.R. Tolkien, s The Blind Side i To the Bone zvijezdom Lily Collins kao njegova muza i supruga, Edith Bratt. Glumce zaokružuju Colm Meaney, Anthony Boyle, Patrick Gibson, Tom Glynn-Carney, Craig Roberts, Laura Donnelly, Genevieve O’Reilly, Pam Ferris i Derek Jacobi. Dome Karukoski (Tom of Finland) je u redateljskoj stolici.

Tolkien će istražiti formacijske godine britanskog pisca siročeta koji pronalazi prijateljstvo, ljubav i umjetničko nadahnuće u skupini kolega izopćenika dok pohađa školu. Njegovo putovanje vodi ga u izdaju Prvoga svjetskog rata, koja prijeti da će razdvojiti “Društvo”. Sva ta životna iskustva potaknula su čovjeka da napiše svoje slavne knjige iz Međuzemlja, uključujući trilogiju Hobit i Gospodara prstenova.

Još jedna zanimljiva stavka; očekuje se da će se Disneyjeva kupnja Foxa završiti u nadolazećim tjednima. Dakle, do trenutka kada se ovaj biopik zapravo izađe, to bi trebao biti Disneyjev film, a ne Foxov. To će vjerojatno biti jedno od prvih velikih izdanja studija koje će Disney naslijediti i distribuirati nakon spajanja.

J.R.R. Tolkien je jedan od najpoznatijih britanskih autora u povijesti. Gospodar prstenova prodao je više od 150 milijuna primjeraka diljem svijeta te je potaknuo živu akcijsku filmsku trilogiju Petera Jacksona, koja se svrstava među najbolje financijski i kritički uspješne trilogije ikad proizvedene. Jackson će kasnije prilagoditi Hobit u trilogiju koja je manje kritično voljena, ali jednako uspješna s financijskog stajališta. Scenarij za Tolkiena napisali su David Gleeson i Stephen Beresford. Budući da se datum izlaska brzo približava, Fox Searchlight bi uskoro trebao objaviti prvi trailer, koji ćemo vam pokazati čim bude dostupan.