George R.R. Martin je prekinuo šutnju na Game of Thrones finale hvaljenjem showrunnera Davida Benioffa i Dan Weissa, dajući neke naznake kako će njegove nadolazeće knjige biti drugačije.

Prvo, Martinov post je nazvan “An Ending,” što nam govori da finale GoT-a nije, po njegovom mišljenju, završetak.

Martin se zahvaljuje mnogim ljudima povezanim sa serijom, uključujući, “David Benioff, Dan Weiss, Bryan Cogman i naravno cijeloj ekipi u HBO, koju vodi Richard Plepler. Bilo koja druga mreža i Game of Thrones ne bi bio ono što je postao. Kod većine drugih mreža, ova serija uopće ne bi bila napravljena.”

Što se tiče njegovih nadolazećih knjiga, on je dodao, “The Winds of Winter jako kasni, znam, znam, ali bit će gotova. Neću reći kada, probao sam to prije, samo kako bi vas sve prevario i jinxao sebe… ali završit ću ju, a onda slijedi A Dream of Spring. Kako će završiti? Čujem da ljudi pitaju. Hoće li završiti isto kao serija? Drugačije? Pa… da. I ne. I da. I ne. I da. I ne. I da. Ja radim u potpuno drugačijem mediju od Davida i Dana, nemojte to zaboraviti. Oni su imali šest sati za posljednju sezonu. Očekujem da će ove posljednje dvije moje knjige popuniti 3000 stranica rukopisa između njih prije nego što završim… a ako bude trebalo još stranica i ako je potrebno više stranica, poglavlja i prizora, dodat ću ih.”

Plus, Martin dodaje da je on uključio puno manjih likova kojih uopće nije bilo u seriji koji i dalje imaju svoje uloge za odigrati u njegovim knjigama: “Ako ništa drugo, čitatelji će saznati što se dogodilo Jeyne Poole, Lady Stoneheart, Penny i njezinom prasetu, Skahaz Shavepate, Arianne Martell, Darkstar, Victarion Greyjoy, Ser Garlan the Gallant, Aegon VI i bezbroj drugih likova, velikih i malih, koje gledatelji showa nikada nisu imali prilike upoznati. I da, bit će neke vrste jednoroga… Knjiga ili serija, koje će biti ‘pravi’ kraj? To je glupo pitanje… Što mislite o ovome? Ja ću napisati. Vi pročitajte. Tada svatko može iznijeti svoje mišljenje o tome putem interneta.”

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 6

Martin je također podijelio prilično opsežan popis drugih projekata na kojima radi, uključujući pet serija u razvoju na HBO-u (ne sve povezane s GoT), dvije serije na Hulu, jedna na History Channel i nekoliko filmskih projekata.

Jedna od najvećih ironija knjige protiv serije je ta što se Game of Thrones fanovi posljednje dvije sezone žale kako se serija odvija prebrzo (Martin se osobno nadao da će serija imati barem deset sezona – što bi bilo znatno pametnije). A u isto vrijeme, fanovi se žale da Martin piše vrlo sporo – njegova posljednja A Song of Ice and Fire novela je izdana 2011. godine, godine kada je GoT započela s prikazivanjem. Za ovu sagu koja je jako teško pisati, čini se da je teško postići idealan tempo stvaranja.