Game of Thrones se vraća u svojoj posljednjoj sezoni ovog vikenda, ali iako su promotivni materijali najavljivali glavnu borbu protiv Night Kinga, čini se da će gotovo sigurno glavna bitka biti protiv Cersei Lannister.

S malo pomoći od nemrtvog Viseriona, White Walkersi su napokon probili Zid i kreću se južno prema Winterfellu. Bitka između živih i mrtvih, misterija Night Kinga, i postavljanje Johna Snowa protiv njih gradi se još od početne scene prve epizode.To je bio trenutak kada su tri rendžera Night Watcha prvi puta susreli nemrtva stvorenja zime, i jedini čovjek koji je preživio taj susret je napustio redove, bježeći na jug kako bi susreo svoju smrt pod oštricom Neda Starka.

Od tada, Game of Thrones (Igra Prijestolja) serija gradi White Walker prijetnju, pretvarajući ih iz čudovišta iz bajki u pravu, stvarnu vojsku. Na početku sezone 8, Night King i njegova vojska će se ušetati u Westeros… ali borba protiv njih neće zapravo biti posljednje borba u Game of Thrones sezoni 8. Ta će borba biti protiv Cersei – za sami Iron Throne.

GAME OF THRONES JE IZBJEGAVAO CERSEI U MARKETINGU 8 SEZONE

 • Facebook
 • Twitter
 • Gmail

Lako je vidjeti zašto fanovi misle da će Bitka za Winterfell, gdje će se vojske živih i mrtvih susresti biti ključna za ovu osmu sezonu; marketing se gotovo potpuno fokusirao na tu bitku. Teaseri, traileri i posteri su se svi fokusirali na farmu obitelji Stark, pokazuju li Starkove u kriptama, zmajeve kako im lete preko glava ili nakon bitke u snježnom dvorištu. Sve pokazuje prema toj bitci, ali također pokazuje i na to da se ta borba odvija gotovo odmah na početku.

Izbor za pravljenje Bitke za Winterfell fokusom marketinga znači da će se ona pojaviti vrlo brzo u sezoni. S obzirom na nazive epizoda, pretpostavljamo da će se bitka odvijati u epizodi 3 – a ako znamo da Cersei neće otići u Winterfell kako bi se borila mećem protiv nekoga, ona će i dalje biti u King’s Landing nakon te bitke, spremna braniti svoje prijestolje. Vjerojatno je da će se prvi dio sezone više fokusirati na sjever  i borbu protiv White Walkersa, dok će drugi dio biti samo o borbi s Cersei. Kraljica nije izbačena iz marketinga (većinom izbačena) zato što je nevažna, nego zato što showrunneri ne žele otkriti tko će preživjeti prvu bitku kako bi se borio s njom u drugom dijelu osme sezone Game of Thrones (Igra Prijestolja).

JON & DANY SE VRAĆAJU U DRAGONSTONE U SEZONI 8

 • Facebook
 • Twitter
 • Gmail

Iako je većina marketinga namjerno izostavila Cersei, ili bilo što što se očito događa nakon bitke za Winterfell, neki fanovi dobrog vida su vidjeli barem jednu scenu koja pokazuje. U ‘Together’ promo, Jon i Dany vide se kako stoje pored kamin koji izgleda kao onaj u Dragonstoneu, koji je viđen u 7. sezoni.

Ta scena možda izgleda nevažnom, ali zapravo nevjerojatno puno otkriva. Na kraju posljednje sezone, Jon i Dany su bili na putu za sjever na brodu, tako da činjenica da su se vratili u Dragonstone znači da su oboje preživjeli bitku za Winterfell, te odlučili da se iz nekog razloga vrate na otok. Postoji vrlo (vrlo) mala šansa da se oni vrate prije Bitke za Winterfell, jer ipak je to Game of Thrones i svašta se može dogoditi, ali nema baš nikakvih razloga zašto bi oni išli na sjever, samo kako bi se okrenuli i vratili natrag na otok, pa da idu natrag na Sjever u borbu protiv Night Kinga. Pa što onda rade tamo?

JON & DANY NAPADAJU KING’S LANDING IZ DRAGONSTONE

 • Facebook
 • Twitter
 • Gmail

Jedna teorija je da kada prežive bitku za Winterfell, Jon i Dany se vraćaju u Dragonstone kako bi ga koristili kao bazu – i napali King’s Landing. Nakon što poraze Night Kinga (vjerojatno), Cersei je neprijatelj broj jedan, a ona će biti u King’s Landingu s Golden Company (koju je Euron otišao dovesti za nju). Trebat će puno toga da ju se porazi, a Dragonstone je dobro mjesto za lansirati napad.

Postoji razlog zbog kojeg je Stannis htio koristiti Dragonstone kad je želio napasti King’s Landing u War of the Five Kings i to je zapravo dobra strategija. Stannis nije uspio, ne zato što je imao loš plan, već zato što se bio borio protiv Tywina Lannistera, Tyriona Lannistera i Tyrella. Bez svih troje, Stannis bi vjerojatno pobijedio – a sada, Cersei nema nikoga od njih. Ona, doduše, ima svoju lukavost i vojsku prodanih mačeva, ali pravi junak Bitke za Blackwater bio je Tyrion, koji je sada s druge strane. Vrlo je vjerojatno da, znajući sve što radi, Tyrion preporučuje povratak u Dragonstone kako bi se pregrupirali, a zatim snažno udarili u glavni grad. Kada se to dogodi, bit će to konačna bitka Igre Prijestolja, a ne bitka protiv Noćnog Kralja.

ZAŠTO JE BITKA ZA IRON THRONE POSLJEDNJA BITKA, A NE ONA PROTIV NIGHT KINGA

 • Facebook
 • Twitter
 • Gmail

Naravno, ideja da je bitka za King’s Landing veliko finale serije Game of Thrones ne bi trebalo biti veliko iznenađenje. I dok smo bili zadirkivani White Walkersima od prve epizode, bilo je i prijestolje, a i ideja da postoji jako puno ljudi koji to prijestolje žele uzeti za sebe. Knjiga se možda zove A Song Of Ice And Fire, ali serija se zove Game of Thrones – i to prijestolje je ono što je centralno za ovu priču. Čak i bez pokazivanja Cersei u većini marketinga, Iron Throne je posvuda, jer nas HBO podsjeća na glavni cilj ove epske serije.

Bitka protiv White Walkersa je ogromna, naravno – nesumnjivo će biti krvoproliće, i ne može se poreći da je nevjerojatno važno. Međutim to je uglavnom bila Jonova priča od samog početka. Njegova potraga za Benjenom, njegova putovanje izvan Zida, njegove vrijeme u Night’s Watch, sve je to bilo o Jonu i Starkovima. Bitka za Prijestolje, međutim, uključuje sve u Westerosu (pa čak i izvan). To je oduvijek bio ‘endgame’, a fanovi ne smiju zaboraviti da Cersei nije nestala, ona samo spremno čeka… i još uvijek ima šest epizoda prije nego što Iron Throne bude osvojen posljednji put.