Dok je HBO-ova Game of Thrones slijedila cjelokupnu putanju knjige “Pjesma vatre i leda” Georgea R. R. Martina, odstupala je od ključnih točaka na različite načine, ali prema showrunnerima Davidu Benioffu i D.B. Weissu, jedno od glavnih otkrića završetka serije, je Martinov planirani kraj za seriju knjiga. Martinova prva knjiga u nizu, Igra prijestolja, objavljena je 1996. godine i, nakon što je serija postala hit, navelo je da pripovijest postane jedan od najvećih fenomena pop kulture u prošlom desetljeću. Martin još nije objavio posljednje dvije knjige u nizu, iako je komentar HBO-ove serije možda potvrdio njihov kraj.

UPOZORENJE: Mogući spojleri za knjige Pjesma vatre i leda

Prema Benioffu i Weissu iz kućnog video izdanja serije, kako je otkrio Entertainment Weekly, završna knjiga završava Branom koji je preuzeo Iron Throne, baš kao što je i serija završila.

“Bran je jedina vjerojatno čista osoba tamo,” rekao je u komentaru zvijezda Peter Dinklage. “A činjenica da ne može biti otac djece je ključna jer su u ovoj povijesti Westerosa nasljednici ispadali zaista loši.”

Unatoč tim tvrdnjama, moguće je da se više priča o tome kako Martin postiže ovo navodno finale. Iako je moguće da Bran zasluži Iron Trone u A Dream of Spring, brojni drugi faktori mogli bi se razlikovati od onih koje su fanovi vidjeli u finalu serije, s tim da je moguće i da Bran samo dobije Iron Throne prije nego se dogodi nešto pogubno. Uz to, iako je Martin u jednom trenutku možda planirao okončati s Branom na Iron Throne, autor navodno još nije započeo rad na tom konačnom romanu, moguće je da su se njegovi planovi u potpunosti promijenili.

Morat ćemo se strpjeti, nažalost, vrlo vjerojatno još dosta vremena dok saznamo kako će se to u knjigama završiti, jer gospodin Martin, kao i obično, ne žuri dovršiti svoje knjige.