Gal Gadot, glumica koju smo upoznali i zavoljeli kao Gisele u franšizi Fast & Furious, a danas ju volimo kao super-heroinu Wonder Woman u DC filmskom svemiru, uskoro bi se mogla, uz filmske, baciti i u televizijske vode.

Gal je, nakon što se pojavila u četiri Fast & Furious filma, brzo dobila status Hollywoodske ikone. Do sad se kao Wonder Woman pojavila u tri filma, a i četvrti je trenutno u produkciji te je sasvim sigurno da ćemo ovu krasoticu gledati još dugi niz godina u super-herojskom svijetu.

No osim ove DC Wonder Woman, Gal bi se uskoro mogla naći u ulozi, tako rečeno, još jedne “Wonder Woman“, a riječ je o Hedy Lamarr, glumici i izumiteljici po čijoj će autobiografiji Showtime snimiti televizijsku mini-seriju.

  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail

Hedy Lamarr, pravog imena Hedwig Eva Maria Kiesler, je rođena 1914. godine u Beču. Svoju filmsku karijeru počela je 1930. filmom Geld auf der Straße (koji je u SAD-u preveden kao Young Girl at Night Club Table). No, njezina prva zapaženija uloga bila je u filmu Ecstasy iz 1933. u kojem je glumila zajedno sa Zvonimirom Rogozom, jednim od najpoznatjih zagrebačkih glumaca prošlog stoljeća.

Iste godine se udala za imućnog bečkog industrijalca, koji je bio vrlo konzervativan te joj je zabranio daljnju filmsku karijeru. Međutim, jačanjem nacističkog režima u njezinoj domovini, ona 1937. ostavlja svog muža i sve iza sebe, te bježi u Pariz, a onda i u London. Ubrzo njezin glumački potencijal otkriva Louis Burt Mayer, suosnivač Metro-Goldwyn-Mayer studija, jedan od osnivača Američke filmske akademije te jedan od najmoćnijih ličnosti zlatnog doba Hollywooda. Hedy tada i zakonski mijenja svoje ime u ‘Hedy Lamarr.’ Njezin prvi Hollywoodski film bio je Algiers iz 1938. koji je bio nominiran za četiri Oskara. Govorilo se da je njena ljepota ono što je privuklo publiku na gledanje tog filma. Warner Bros. joj je htio 1942. dodijeliti ulogu Ilse Lund u Casablanci, no ta je uloga na kraju otišla svima nam znanoj Ingrid Bergman. Inače, biblijski film Samson and Delilah iz 1949. se smatra njezinim najpoznatijim filmom. U njemu je Hedy glumila spomenutu Samsonovu ljubavnicu koja ga je izdala. Taj film bio nominiran za pet Oskara od čega je dva i osvojio, no unatoč njezinoj ljepoti te navjerojatnom glumačkom angažmanu, Hedy nikad nije bila nominirana ni za jednu iole važnu ili poznatu filmsku nagradu.

  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail

No osim po svojoj ljepoti i glumi, Hedy je povijest zapamtila i kao veliku protivnicu fašističkog režima te izumiteljicu. Neki izvori su za nju govorili da je “preko dana glumila, a preko noći radila u svom laboratoriju.” Hedy je bila inovatorica na području bežićnih komunikacija. Najvažniji događaj njezine izumiteljske karijere bio je 1942. kada je prijavila patent koji je mogao upravljati torpedima koristeći izmjenjive frekvencijame koje je tada bilo nemoguće predvidjeti i/ili omesti. Iako američka mornarica za vrijeme rata taj patent nije iskoristila, a Hedy nikad nije dobila kredit za svoj izumiteljski rad, i danas se smatra ‘neshvaćenom genijalkom,’ zbog čega se 9. studenog, na njezin rođendan, slavi međunarodni dan izumitelja.

Uz sve ovo dosad nabrojano, Hedy je ostala zapamćena i po nečemu negativnom – kleptomaniji. Hedy je 1966. uhićena zbog krađe robe u vrijednosti 86 dolara, no nikad nije službeno optužena, a 1991. je ponovno uhićena na Floridi zbog krađe laksativa i kapi za oči, sveukupne vrijednosti 21 i pol dolar. Hedy je svoju autobiografiju, koja će poslužiti kao predložak za seriju, izdala 1966. godine. Umrla je 19. siječnja 2000. u dobi od 85 godina.

  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail

U svakom slučaju, vidi se da je Hedyin život nešto što može poslužiti kao podloga za vrhunsku mini-seriju, pogotovo sa Gal u glavnoj ulozi u kojoj će, siguran sam, snaći se odlično.

Iako je cijeli projekt još uvijek u začetku, na IMDbu stoji da je godina izlaska 2019. u što mi je, iskreno, malo teško povjerovati jer znamo koliko je Gal zaposlena glumica. Ali živi bili pa vidjeli. 🙂