Ljudi, noć 21. srpnja 2019. dobro zapišite u vaše memoare. Avengers Endgame je srušio Avatara sa trona filmova s najvećom zaradom svih vremena!

Nema portala koji u ovom trenutku o tome ne piše, pa iako je utrka bila vrlo tijesna, Avengers Endgame je uspio! Nakon što je Avatar držao tron skoro cijelo jedno desetljeće, Endgame je sa zarađenih $2.789 milijardi na tron filma sa najvećom zaradom ikad!

Manje od sat vremena nakon što je na Comic Conu predstavljen početak Faze 4 Marvel Filmskog Svemira, čak je i te vrlo isčekivane najave preplavila lavina vijesti da je Endgame napokon prestigao James Cameronovog Avatara

Avatar je izašao na Božić 2009., ali je u kinima igrao nevjerojatno dug period za jedan film. Njegove glavne prednosti su bile što je predstavljao revoluciju u filmskoj 3D tehnologiji, te je zahvaljujući tome prikupio više od 2.7 milijardni dolara, tada je sa trona najisplativijeg filma skinuo također Cameronov film Titanic, koji je tu poziciju držao punih 12 godina.

Endgame sada sjedi na tronu, a hoće li se tamo zadržati, vrijeme će pokazati. Iščekivani nastavak Avatara izlazi na Božić 2021., a najavljeno je još i dodatna tri Avatar filma, sa petim nastavkom kojeg očekujemo na Božić 2027.

Kroz godine koje dolaze sigurno će se pojaviti još blockbustera koji će ciljati na ovu veliku i, do nedavno, nedostižnu poziciju. No ipak, nakon svih rekorda koje je oborio i utiska kojeg je ostavio ne samo u superhero žanru nego u svjetskoj kinematografiji uopće, ne možemo reći da je ova pozicija za film poput Endgamea nezaslužena, unatoč dosta bijednom pokušaju sa nedovršenom produženom verzijom koju su pustili u kina na samo jedan vikend.