ViacomCBS, koji su vlasnici Paramounta, donijeli su prava na Star Trek filmove i TV serije pod jedno po prvi puta od 2005. godine. I dok se Star Trek televizijska franšiza već proširuje na CBS All Access sa serijama poput Star Trek: Discovery i Star Trek: Picard, Paramountova Star Trek filmska franšiza ne miče se još od filma Star Trek: Beyond iz 2016. godine koji je podbacio na kino blagajnama. Također, njihovi planovi za Star Trek 4 filmu su gurnuti u stranu zbog ugovornih rasprava Chrisa Pinea i Chrisa Hemswortha.

Međutim, sada, ViacomCBS CEO Bob Bakish potvrđuje da je Star Trek filmska franšiza spremna vratiti se i to na velika vrata. Prema The Hollywood Reporter, Bakish je izjavio na UBS Global Technology, Media & Telecommunications Conference u New York da Paramount ima dva Star Trek filma u izradi.

Chris Pine & Chris Hemsworth odustali od pregovaranja za ‘Star Trek 4’!

I dok Bakish nije otkrio ništa specifično o filmovima, pretpostavlja se da je prvi zapravo četvrti dio Kelvinove vremenske crte Star Trek film. Paramount je u pregovorima s Legion kreatorom Noah Hawleyjem, a Pine bi se trebao vratiti u kapetanskoj stolici. Nema spomena o tome hoće li se Hemsworth vratiti kao George Kirk, otac Capt. James T. Kirka, ili je originalna zamisao o putovanju tima kroz vrijeme potpuno odbačena.

Drugi Star Trek film je vjerojatno Quentin Tarantinov projekt. Tarantino je dao svoju ideju producentu J. J. Abramsu, a Paramount je predao ideju sobi scenarista da ju razviju. Mark L. Smith je zaposlen za pisanje scenarija. Zadnje što smo čuli, projekt je čekao Tarantinove bilješke završnog nacrta scenarija kako bi nastavio naprijed. Tarantino je bio zaposlen promovirajući svoj posljednji film, Once Upon a Time… in Hollywood, a Paramount je oduvijek planirao da Tarantinov film dođe nakon Star Trek 4. Studio se također nada da će Tarantino i režirati film, kojeg on naziva “Pulp Fiction u svemiru,” ali dogovor još nije službeno potpisan.

Za sada još nema spomena o datumima izlaska ova dva nova Star Trek filma.