Pisali smo o tome zadnjih par mjeseci, ali danas je i službeno objavljeno, Disney je kupio 21st Century Fox!

Disney je upravo kupio SVE 20/21st Century Fox filmove i serije, kao i njihovu mrežu FX. To ih je koštalo $52.4 milijarde.

Po ugovoru, FOXu ostaju Fox News Channel, Fox Broadcasting, FS1 i FS2 sportski kanali. Osim 21st Century Fox filmova i TV serija, Disney je otkupio i Foxovih 30% dionica u streaming platformi Hulu, razne regionalne sportske kanale i dio Sky obitelji širom Europe.

Disney kupuje 21st Century Fox!!!
  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail

Disney je ovime kupio nevjerojatno velika prava na filmove i serije, tako što nikada u povijesti filma nije bilo obavljeno. Osim očiglednih X-Men i Fantastic Four koji dolaze kući kod Marvela, tu su i filmovi poput Avatar, Alien The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Shape of Water i The Martian, te razne serije poput The Americans, This Is Us, Modern Family, The Simpsons i mnogih drugih.

Svima je jasno da je to Disney kupio zbog odličnih financijskih mogućnosti tih filmova, ali ima i drugi, jednako veliki razlog, a to je što Disney pravi svoju streaming platformu, koju mora napuniti sa što više materijala. Nakon što su sve ovo kupili i s materijalima koje trenutno imaju, ova platforma će postati velika konkurencija, trenutno najvećem u tome, Netflixu. Gotovo je sigurno da će se svi filmovi i serije u vlasništvu Disney maknuti s Netflixa jednom kada ova platforma zaživi, pa će biti interesantno za vidjeti kako će Netflix tome odolijevati. Nekako mi se ne čini svjetlom njegova sudbina.

X-Men filmska franšiza je trenutno u velikom usponu, sa spin-off filmovima poput Deadpool i Logan koji stvaraju veliku zaradu na kino blagajnama i kritički su odlično prihvaćeni. Franšiza će se još više razvijati u 2018 godini, filmovima The New Mutants, Deadpool 2 i X-Men: Dark Phoenix, a još više u 2019 godini, filmom Gambit.

Što se tiče Marvel Svijeta, on će sada, više manje, napokon biti gotov. I dalje bi imali neke male restrikcije što se tiče drugih studija, ali ovaj dogovor će im omogućiti uvođenje hrpe novih likova u Marvel svemir nakon Thanosa! Ubacivanje mutanata u Marvel obitelj bi bilo točno ono što im treba nakon Avengers 3 & 4.

U nastavku pogledajte što još Disney dobiva preuzimanjem 20th Century Fox.