Ovo je događaj u kojem će ljubiteljima filmskih klasika curiti sline. Christopher Nolan će prezentirati svjetsku premijeru prepravljene 70mm verzije, Stanley Kubrickovog 1968 klasika, 2001: A Space Odyssey na ovogodišnjem Cannes filmskom festivalu. Također vam donosimo i poster. 
Na 50tu godišnjica prvog prikazivanja filma, koje je u subotu 12. svibnja, film će se moći pogledati na klasičnom dijelu festivala u Cannes. Nolan, koji će se gotovo nevjerojatno po prvi puta naći na festivalu u Cannes (veliko je iznenađenje da filmaš poput Nolana nije nikada bio predstavljen na ovom velikom filmskom oltaru), će najaviti film. Najavljeno je i da će se na prikazivanju pojaviti i članovi Kubrickove obitelji, uključujući njegovu kćerku Katharina Kubrick i filmaševog dugogodišnjeg producentskog partner i šogora Jan Harlan.

Redatelj Nolan će onda u nedjelju sudjelovati na Cannes Masterclass, tijekom kojeg će razgovarati o svojoj karijeri i Kubrickovom utjecaju na njegov rad.

Prema Cannes, po prvi puta nakon što je originalni film izašao, ova 70mm verzija će biti prikazana i to bez ikakvih dodatnih editiranja. Nema digitalnih trikova, dodanih efekata ili naknadnih prepravaka. Nolan je radio s Warner Bros. kroz cijeli proces. Film će se također vratiti u Američka kina u 70mm verziji, počevši od 18. svibnja 2018.

Originalno pušten u 70mm Cinerama ‘roadshow’ formatu u 1968, ovaj kultni film prikazuje priču o ekipi koja je poslana na misterioznu misiju i mora se nositi s njihovim neispravnim i potencijalno zlonamjernim računalnim sustavom.

Nolan, baš kao i Cannes šef Thierry Frémaux se slažu da je prava čast i za njih, kao i za Cannes festival prikazati ovaj Stanley Kubrick klasik u Službenoj Selekciji.