Kada Lord of the Rings dođe na Amazon, projekt će dati sve od sebe da ne ponavlja istu priču koja je pokrivena u trilogiji filmova koji su zaludili svijet prije gotovo dva desetljeća – ali morat će biti pažljivi, zato što dok pokušavaju napraviti nešto drugačije, postoje pravila koja govore koliko drugačije zapravo smije biti. To je rekao Tolkienov učenjak i biograf Tom Shippey, koji je razgovarao s Tolkien web stranicom o tom procesu, za koji on kaže da će dati Amazonu puno kreativne slobode, ali nad kojim Tolkienovo imanje održava pravo veta.

Čitajući njegove komentare, čini se da će iz Imanja postojati dva osnovna zahtjeva – da će se kanon poštovati i da će se povijest Drugog vijeka Međuzemlja odvijati kao u knjigama (to jest, veće priče koje imaju veze sa Sauronom i Fellowshipom, a koje se, vjerojatno, događaju uglavnom u pozadini ove priče) – a da novi elementi imaju osjećaj kao da pripadaju Tolkienovom svijetu.

Shippy je također komentirao o slobodi koju Amazon ima time što će se Lord of the Rings serija odvijati tijekom Drugog doba, vremena u povijesti Međuzemlja koje se proteže gotovo tri i pol tisućljeća prije nego što je Isildur ubio Saurona presijecajući Jedan Prsten s tiraninog prsta. Usprkos tome što je to tako dugačak period, to se razdoblje ne istražuje u knjigama, već uglavnom u prilozima iz izvora poput The Silmarillion. To znači da Amazon ima puno praznina koje može ispuniti na načine na koji oni to žele.

“Tolkien Estate će inzistirati da glavni oblik Drugog doba ne bude mijenjan,” Shippy je rekao. “Sauron upada u Eriador, Númenorijanska ekspedicija ga tjera natrag , vraćen je u Númenor. Tamo on iskvari Númenórejce i zavede ih da prekrše zabranu Valara. Sve ovo, tijek povijesti, mora ostati isto.

Uz informacije oko toga što se smije raditi prilikom izrade ove Amazonove serije, Shippy ja također rekao da će serija po broju epizoda biti sličnija tradicionalnim kablovskim serijama, pa bi prva sezona trebala imati oko 20tak epizoda. Ako ste mislili da tri produžene verzije filma Lord of the Rings dugo traje, zamislite kako će izgledati kada samo jedna sezona ove serije bude imala po 20 epizoda!

Za sada još nije određen datum izlaska Amazonove Lord of the Rings TV serije, a produkcija treba započeti 2020. godine.