Kao autor više od 60 globalno najprodavaniji knjiga, um iza 50 jednih od najstrašnijih filmova, i dobitnik National Medal of Honor i National Book Foundation Medal, nesporna je činjenica da je Stephen King majstor horor fikcije.

Od svog debija iz 1974. godine Carrie, King nas udara nebrojenim majstorskim pričama koje su tako savršeno iskrivljene i šokantne da uvijek želimo više.

Ako volite Kingove knjige ili općenito napete horor i triler knjige, pogledajte naš popis 12 najboljih knjiga Stephena Kinga u nastavku:

Carrie (1974)

Carrie (1974)

Zahvaljujući Kingu, ovo je ono na što gotovo svi pomisle kada čuju ime: Carrie (kod nas malo rjeđe). Njegov legendarni debitantski roman prati priču o tinejdžerici koja se očajnički želi uklopiti, ali je maltretiraju njezini kolege i zlostavlja je njezina majka. To sve postaje krvavo (doslovno) kada Carrie počne koristiti svoje novo pronašle moći na maturalnoj večeri. 1976. godine, Sissy Spacek je glumila glavnu ulogu u sada hororskom klasiku filmske adaptacije. Chloë Grace Moretz je ponovila ulogu Carrie u verziji iz 2013. godine.

‘Salem’s Lot (1975)

U svojoj drugoj objavljenoj noveli, Stephen King nas upoznaje s Benom Mearsom, piscem koji se vraća u kuću koja ga je nekoć opsjedala u njegovom rodnom gradu Jerusalem’s Lot. Ali dok traži inspiraciju za svoju sljedeću knjigu, on ubrzo otkriva da mali gradić brzo biva napadnut vampirima.

The Shining (1977)

The Shining (1977)

Kada čujete za The Shining, pomislite li na poludjelo lice Jack Nicholsonona dok se probija kroz drvena vrata? Zato što ja pomislim. Ta kultna scena iz filmske adaptacije ove knjige prati glavnog lika Jacka Torrencea dok se seli zajedno sa svojim sinom i ženom u napušteni Overlook Hotel u Coloradu. Nakon što preuzme posao održavatelja hotela, on polako podleže zlima hotela, napadajući svoju obitelj u tom procesu.

The Stand (1978)

The Stand (1978)

The Stand prati svijet u kojem nestaje stanovništvo nakon izbijanja smrtonosnog virusa. S preostalim dijelom stanovništva, preživjeli moraju odlučiti između vođa dobra i zla kako bi odredili sudbinu čovječanstva. U siječnju je objavljeno da će knjiga biti pretvorena u mini-seriju na novoj usluzi streaminga CBS All Access.

The Dark Tower serija knjiga (1982)

Prva knjiga svjetski popularne serije, koja se sastoji od osam knjiga, je The Dark Tower I: The Gunslinger, koja je izdana 1982. (posljednja u seriji je izašla 2014. godine). Ova fantazija prati Rolanda Deschaina, posljednjeg revolveraša, koji kreće u potragu kroz pustinju kako bi uhvatio svog rivala, misterioznog Man in Black.

Different Seasons (1982)

Different Seasons (1982)

Sastoji se od četiri novele, svaka od tih priča predstavlja odgovarajuću sezonu, ali prezentira i svoje jedinstveno putovanje. Ova kolekcija se razlikovala od prijašnjih Kingovih radova, u tome da je bila više drama nego horor. Jedan naslov, Rita Hayworth and the Shawshank Redemption, inspirirao je nominirani za Oscar film The Shawshank Redemption, jednog od najvećih Američkih filmova svih vremena. Druga novela, The Body, adaptiran je u film priče o odrastanju iz 1986. godine, Stand by Me.

Pet Sematary (1983)

Pet Sematary (1983)

Prva filmska adaptacija ove knjige svoju premijeru je imala 05. travnja 1989. godine. Pet Sematary prati Dr. Lois Creed koji se seli sa svojom obitelji u naizgled idilični grad Ludlow, Maine. Ali obitelj Creed se preselila u kuću koja je odmah pored autoceste koja je zloglasna po tome da ubija kućne ljubimce, što je prouzročilo da djeca tog grada naprave groblje kućnih ljubimaca. Ali u blizi je skriveno puno zlokobnije groblje.

It (1986)

It (1986)

Priča prati sedam prijatelja, članova Kluba Gubitnika, koji se, prvo kao djeca, a onda kao odrasli, bore protiv neimenovanog zla u svom rodnom gradu Derry, Maine. 1990. godine je snimljena odlična mini-serija pravljena prema ovoj knjizi, a 2017. godine još bolji blockbuster film naziva IT. Njegov nastavak (drugi dio knjige) dolazi u kina 06. rujna 2019. godine.

Misery (1987)

Misery (1987)

U ovoj jezivoj priči, romanopisac Paul Sheldon upoznaje svoju najveću obožavateljicu: ženu imena Annie Wilkes. Ali ta fanovska ljubav uskoro postaje smrtonosan, jer je Annie bijesna što je Paul ubio njezinog omiljenog lika, te ga drži zarobljenog u svojoj kući dok ga prisiljava da napiše knjigu u kojoj će vratiti njezinog omiljenog lika natrag u život.

The Green Mile (1996)

The Green Mile (1996)

The Green Mile priča priču o čuvaru zatvora Paulu Edgecombeu. Radi u E-bloku, u ćelijama u kojima muškarci osuđeni na električnu stolicu čekaju svoju kaznu. Ali novi zatvorenik po imenu John Coffey uzdrma sva Paulova vjerovanja dok pokazuje nemoguću moć. Ova knjige je adaptirana u Oscarom nominirani film iz 1999. godine u kojem glume Tom Hanks i Michael Clarke Duncan.

11/22/63 (2011)

11/22/63 (2011)

Pobjednik 2011 Goodreads Choice Award za Najbolju Znanstvenu Fantastiku i Los Angeles Times Book Prize za Misterija/Triler, 11/22/63 prikazuje priču o učitelju koji putuje kroz vrijeme po imenu Jake Epping. Kroz tajni vremenski portal svog prijatelja koji ga dovodi do 1958. godine, on kreće na putovanje kroz vrijeme kako bi učinio gotovo nemoguće: zaustavio atentat na Kennedyja. 2016. godine je napravljena vrhunska mini-serija, nominirana za Emmy nagradu u kojoj glavnu ulogu ima James Franco.

Joyland (2013)

Joyland (2013)

Pripovjedač Devin Jones pripovijeda priču o svom ljetnom poslu iz 1973. godine u Sjevernoj Karolini. Dok je radio u zabavnom parku, ubrzo otkriva otkriće o bajkama koje mijenjaju život, naziva “Funhouse killer” i životu umirućeg djeteta.